Musorujsag
Élő Eredmények

Rangsoroltak a versenyzők: Hamilton nyert, Vettel dobogón sincs

Rangsoroltak a versenyzők: Hamilton nyert, Vettel dobogón sincs

Formula1.com
A versenyzők szerint is Lewis Hamilton bizonyult a 2018-as év legjobbjának, míg bajnoki riválisa, Sebastian Vettel a legjobb háromból is kiszorult a kollégák szavazásán.

Azt mondják, a legnagyobb elismerés egy versenyző számára az, amikor saját ellenfelei méltatják. Lewis Hamiltonnak ilyen tekintetben sem lehet oka a panaszra 2018-ban: címvédésével kollégái elismerését is kivívta, hiszen a csapatfőnökök után a mezőny tagjai is őt választották az idény legjobbjának.

A Forma–1 hivatalos honlapja kérte fel a bajnokság résztvevőit, hogy rangsorolják az év 10 legjobbját, akiket kapott helyezéseik alapján a bajnokságból ismert rendszer (25-18-15-12-10-8-6-4-2-1) szerint aztán pontoztak. A versenyzők saját nevüket is a listájukra írhatták, azt pedig, hogy ki milyen sorrendet állított fel, a készítők titokban tartották.

A 20-ból összesen 17 versenyző vett részt a szavazáson, Lewis Hamilton, Valtteri Bottas és Nico Hülkenberg nem állított fel sorrendet. Az F1 oldala a végső pontszámokat ugyan nem közölte, de állítják, Lewis Hamilton nagy fölénnyel előzte meg a csapatfőnökök szavazása után a kollégáékén is második helyet szerző Max Verstappent.

Míg a főnököknél a bajnoki második helyezett, Sebastian Vettel felfért a dobogóra a holland mögé, a versenyzőtársaknál lecsúszott onnan. Köszönhetően a sorozatnak búcsút intő Fernando Alonsónak, akit a társak az év harmadik legjobbjának láttak.

A listán a valós bajnokságban a középmezőny legjobbjaként (7. hely) záró Nico Hülkenberget két újonc, Charles Leclerc és Pierre Gasly is megelőzte, akik jövőre már egyaránt élcsapatot erősítenek. Érdekesség, hogy a csapatfőnökök tabelláján még szerepelt Valtteri Bottas, a versenyzőtársakéról viszont már hiányzik. Akárcsak Esteban Ocon. Helyettük Gasly és Sergio Pérez férkőzött a top 10-be a versenyzőknél.

A 2018-as szezon legjobbjai a versenyzők szavazatai alapján:

1. Lewis Hamilton

2. Max Verstappen

3. Fernando Alonso

4. Sebastian Vettel

5. Daniel Ricciardo

6. Charles Leclerc

7. Pierre Gasly

8. Nico Hülkenberg

9. Kimi Räikkönen

10. Sergio Pérez

A szavazáson részt vett: Sebastian Vettel, Kimi Räikkönen, Daniel Ricciardo, Max Verstappen, Carlos Sainz, Romain Grosjean, Kevin Magnussen, Fernando Alonso, Stoffel Vandoorne, Sergio Pérez, Esteban Ocon, Charles Leclerc, Marcus Ericsson, Pierre Gasly, Brendon Hartley, Szergej Szirotkin, Lance Stroll

A csapatfőnökök korábbi szavazásának végeredménye:

1. Lewis Hamilton – 218 pont

2. Max Verstappen – 139 pont

3. Sebastian Vettel – 105 pont

4. Fernando Alonso – 103 pont

5. Daniel Ricciardo – 85 pont

6. Charles Leclerc – 71 pont

7. Kimi Räikkönen – 57 pont

8. Valtteri Bottas – 38 pont

9. Esteban Ocon – 27 pont

10. Nico Hülkenberg 23 pont

A szavazáson részt vett: Toto Wolff (Mercedes), Christian Horner (Red Bull), Cyril Abiteboul (Renault), Günther Steiner (Haas), Zak Brown (McLaren), Otmar Szafnauer (Force India/Racing Point), Frédéric Vasseur (Sauber), Franz Tost (Toro Rosso), Claire Williams (Williams)

Borítókép: Sebastian Vettel, Lewis Hamilton és Fernando Alonso (Fotó: XPB)

További tartalmak