Musorujsag
Élő Eredmények

Drámai évkezdés a Ferrarinál: meneszthetik a csapatfőnököt!

Drámai évkezdés a Ferrarinál: meneszthetik a csapatfőnököt!

La Gazzetta dello Sport
Olasz lapértesülések szerint a Ferrari meneszti eddigi csapatfőnökét, Maurizio Arrivabenét, és a helyére a vele konfliktusban álló technikai igazgatót nevezi ki.

„Vörös forradalom!” – hirdette címlapján hétfőn a rózsaszín olasz sportnapilap, a La Gazzetta dello Sport, mely arról számolt be, hogy a Ferrari vezetőváltással indítja 2019-es évét. Úgy tudják, a Maurizio Arrivabene csapatfőnök és Mattia Binotto technikai igazgató között hónapok óta fennálló konfliktus drámai megoldással oldódik meg: a Scuderia meneszti Arrivabenét, helyére pedig Binottót nevezi ki.

A hírről több olasz médium is beszámolt, és értesülésük szerint még hétfőn sor kerülhet a Scuderia hivatalos bejelentésére is. Az információt egyelőre nem kommentálták Maranellóból.

Maurizio Arrivabene 2014 végén, Sergio Marchionne elnöki kinevezését követően lett a Ferrari csapatfőnöke. Menesztéséről már a korábbi években pletykáltak, Marchionne állítólag már 2017-es bajnoki vereségük után elgondolkodott a leváltásán, aztán bár adott neki egy újabb esélyt, 2018 közepén mégis úgy tervezte, hogy nem hosszabbítja meg az év végén lejáró szerződését, és pozícióját bizalmasának, a motormérnökként technikai igazgatóvá váló, e minőségében a csapatot bajnokesélyessé fejlesztő Binottót ülteti.

Az igazi zavart Marchionne hirtelen betegsége és halála keltette, amely után elmérgesedett a viszony a két kulcsember között. Arrivabene pozícióját erősíteni látszott, hogy korábbi Philip Morris-os kollégáját, Louis Camillerit nevezték ki a márka ügyvezető igazgatójává, aki nem tervezett gyökeres változtatásokat Maranellóban. Csakhogy Binotto a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíj után arra kérte a Ferrari vezetőségét, hogy tisztázza a csapaton belüli szerepeket és hatásköröket, és kilátásba helyezte a távozásának lehetőségét. Állítólag több rivális is érdeklődést mutatott szolgálatai iránt, az ő elsődleges célja viszont az volt, hogy befejezze a 2016-ban elkezdett munkát, és bajnokká tegye a Ferrarit.

Az év fordultával Arrivabene szerződése hivatalosan lejárt, ám a Ferrari sem annak meghosszabbításáról, sem a csapatvezető leváltásáról nem adott ki közleményt. Ebből úgy tűnhetett, nem lesz változás. Ám most minden jel arra utal, hogy ez csupán a vihar előtti csend volt.

Mattia Binotto (Fotó: XPB) Mattia Binotto (Fotó: XPB)

A Ferrari számára a 2019-es felkészülés mindenesetre nem alakul ideálisan. A Gazzetta beszámolója szerint Maranellóban feszültségekkel teli volt a karácsonyt megelőző időszak, a részlegek nagy bizonytalanságban voltak kénytelenek dolgozni feletteseik helyzete miatt. Az olasz Motorsport szerint John Elkann, a Ferrari elnöke a karácsonyi szünetben hozta meg döntését az Arrivabene, Binotto cseréről, és e határozatáról csak nagyon kevesen tudtak a Ferrari felső vezetéséből is.

Utóbbi lap szerint Binottónak nem lesz konkrét utódja a technikai igazgatói pozícióban, a gyakorlati munkában a továbbiakban két fő embere, az aerodinamikai részleget iránító Enrico Cardile, valamint a motorrészleg élén álló Corrado Iotti kaphat nagyobb felelősséget. Mellettük ezenkívül már a múlt év végén munkába állt az FIA-tól szerződtetett Laurent Mekies, akinek pontos szerepköre még nem tisztázott, de alighanem rá is kulcsfeladat vár a mérnöki oldalon.

A Gazzetta szerint eközben a márka utcai részlegén is van némi nyugtalanság azok után, hogy Marchionne halálát követően jelentősen esett a részvények ára. Camillerit nem mindenki tekinti ideális ügyvezetőnek, ezért kilátásba helyezték Amedeo Felisa kinevezését mellé. Hogy az ő pozíciója sem mondható stabilnak, azt barátja, Arrivabene mostani távozása is jelezheti.

Borítókép: Mattia Binotto és Maurizio Arrivabene (Fotó: XPB)

További tartalmak