Tüdőgyulladás miatt tovább maradhat kórházban Lauda

Az előzetesen vártnál tovább maradhat kórházban az újév után megbetegedő Niki Lauda, mivel a hírek szerint tüdőgyulladás alakult ki az influenzájából.

Niki Lauda (fotó: XPB)

A múlt hét végén látott napvilágot a hír, a múlt nyáron tüdőátültetésen átesett Niki Laudát szilveszter után ismét kórházba kellett szállítani. Az F1 háromszoros világbajnoka október végén hagyta el a transzplantációt végző bécsi kórházat, majd karácsony előtt már a rehabilitációs klinikáról is távozhatott, és hazatért ibizai otthonába. Családja társaságában töltötte az ünnepeket, ám az újév után nehéz légzésre panaszkodott, és kiderült, rokonaitól elkapta az influenzát. Úgy tudni, január 2-án előbb egy magánklinikára utazott, ahol egy napot töltött, majd az őt műtő bécsi Általános Kórházba feküdt be, ahol a vele foglalkozó specialisták vizsgálatai után azonnal fölvették.


Az intenzív osztályra kerülését a hírek terjedésére reagálva a kórház szóvivője is megerősítette. „Niki Laudát felvettük az intenzív osztályra. A családja körében influenzás lett. A jövő hét folyamára tervezzük a kiengedését” – közölte Karin Fehringer szóvivő még vasárnap.


Az első beszámolók még elővigyázatosságról szóltak: Laudának azért kellett visszatérnie a kórházba, mert szervátültetettként kiemelt kockázatot jelent számára mindenféle megbetegedés, immunrendszere a kapott kezelések és hormonok miatt legyengült.
Niki Lauda (fotó: XPB) Niki Lauda (fotó: XPB)


Az Österreich című osztrák lap később viszont már azt írta, hogy a Mercedes tanácsadója az influenza következtében tüdőgyulladást kapott, vagyis az átültetett szerve is megbetegedett. Cikkük szerint Lauda állapota a múlt hétvégén hiába javult, hétfőre kisebb visszaesés következett, így a korábban jósolt napokon belüli kiengedése már irreálisnak tűnik, legkorábban is csak e hét végén távozhat.


Az osztrák állapotáról további hivatalos tájékoztatás nem érkezett.


Az újabb betegség visszaveti az osztrákok legendájának addig jól haladt rehabilitációját. Lauda hazatérése után több médiumnak is nyilatkozott július végén kezdődő kálváriájáról, melyet az 1976-os nürburgringi balesete utáninál is keményebb időszaknak nevezett. Karácsony előtt már azt mesélte, hogy egyre erősebbé válik fizikailag, így nem látja akadályát, hogy újra feltűnjön az F1-es boxutcában az idénykezdéskor. „Jól érzem magam, már nem kell olyan sok tablettát szednem, mint korábban. A mindennapjaim már nem lesznek ugyanolyanok, mint előtte. Naponta hat órákat edzek két fizioterapeutával, és javulok, míg a feleségem nagyon vigyáz rám a kórházba kerülésem óta. Számomra ő az év felesége” – méltatta ikergyermekeik anyját, Birgitet.