Brawn: A Williams és a McLaren a bizonyíték, itt nincs kegyelem!

A Williams és a Mercedes tavalyi szenvedés a bizonyíték arra, hogy a Forma–1-ben nincs kegyelem azon csapatok számára, akik nem végeznek elsőrangú munkát – jelentette ki a királykategória sportigazgatója, Ross Brawn.

Stoffel Vandoorne és Szergej Szirotkin (Fotó: XPB)

Hiába részei évtizedek óta a mezőnynek és tartoznak a Forma–1 történelmének legsikeresebb csapatai közé, tehát rendelkeznek elképesztő tapasztalatokkal, és tudják, hogyan kell nyerni, 2018 végén a McLaren és a Williams is a mezőny utolsó harmadában szenvedett. Riválisaiktól pedig főleg akkor maradtak el, amikor beindultak az évközi fejlesztések – nekik ebben nem sok babér termett.


Sokan találgattak már arról, mi állhat a két egykori bajnokcsapat visszaesésének hátterében: a Forma–1 sportigazgatója, Ross Brawn például arról beszélt, az elmúlt években végbemenő személyi változások is közrejátszhattak abban.
Ross Brawn (Fotó: XPB) Ross Brawn (Fotó: XPB)Ellenpéldaként a 2014 óta veretlen Mercedest hozta fel, ahol évek óta stabilitás honol. „A Mercedesnél még mindig ott vannak azok az emberek, akikkel 2007-ben találkoztam. Ez azt jelenti, hogy több, mint 10 éve stabilak. És ez nagyon fontos. Tudom, hogy a Williamsnél és a McLarennél változások voltak, és időbe telik, míg ezek a dolgok leülepednek. Ezek nagyszerű csapatok nagyszerű történelemmel. Az F1 viszont nem tiszteli a történelmet, csak azt, ami a pályán megy” – magyarázta.


„Mi, a Forma–1 is nagyon szeretnénk, ha ezek a csapatok visszatérnének egy sokkal versenyképesebb pozícióba, hiszen nagyszerű alakulatokról, nagyszerű márkákról beszélünk. De az F1-ben nincs kegyelem. Ha nem végzel elsőrangú munkát, akkor ez minden vasárnap bizonyosságot nyer. Képesek lesznek visszatérni a versenyképesebb pozícióba, de nagyon kemény feladat vár rájuk” – folytatta.


A stabilitás fontossága kapcsán elmondta, a Ferrari esetében is sokat jelentett az, hogy az elnök, Sergio Marchionne halála visszavetette az istállót, ami végül lemaradt a világbajnoki címről. „Biztos, hogy hatással volt rájuk. Önmagában is tragikus volt, de hatott a csapatra is. Egy ilyen kaliberű ember elveszítése destabilizáló lehet. Most mindent alaposan átnéznek majd, és Sebastian (Vettel) is átvizsgálja a dolgokat. 2019-ben újra harcban lesznek. Sokat fejlődtek pár év alatt” – fogalmazott.  
Charles Leclerc (Fotó: XPB) Charles Leclerc (Fotó: XPB)