Musorujsag
Élő Eredmények

„Ez egy igazi versenyző!” – a Williams már érzi a Kubica-hatást

„Ez egy igazi versenyző!” – a Williams már érzi a Kubica-hatást

Racer
Paddy Lowe elárulta, már a mclarenes korszakában szorgalmazta Robert Kubica szerződtetését, akivel most a Williamsnél úgy érzi, végre van egy „igazi versenyzőjük”.

Évekig elképzelhetetlennek tűnt, hogy látjuk még a Forma–1-ben versenyezni Robert Kubicát, most viszont már a lengyel 2019-es visszatérésére hangolhatunk. Egy év tesztversenyzői munka után a Williams úgy döntött, megér egy próbát az egyszeres futamgyőztes előléptetése – Kubica az F2-t tavaly első nekifutásra megnyerő újonccal, George Russell-lel alkot majd egy csapatot.

Bár az istálló technikai igazgatója, Paddy Lowe mindig is hangsúlyozta, hogy nem bánták meg a 2017-es versenyzőválasztásukat, és nem Lance Stroll és Szergej Szirotkin fiatal, rutintalan párosán múlt, hogy fennállásuk leggyengébb szezonját futották, a Racernek most mégis azt nyilatkozta, hogy a rutinos és határozott Kubica szerepvállalása érezhető változást hozott. „Már eddig is csuda klassz volt, hogy velünk dolgozott, és nagyszerű csapattag volt. Mindenki szereti Robertet a gyárban és a garázsban is. Emlékszem, amikor először beszélt a szerelőkkel, én azt mondtam: »Na, ez egy igazi versenyző!«” – jelentette ki, aztán magyarázatot is adott. „Ő még a régi iskolából való, aki tudja, hogy mennek itt a dolgok, és hozzátesz valamit a munkánkhoz. Szerintem fantasztikus párost fognak alkotni az újonc George-dzsal.”

Kubicának az idénynyitó Ausztrál Nagydíj a 2010-es Abu-dzabi Nagydíj óta az első versenye lesz, így a ralis karsérülése mellett a hosszú kihagyás is kérdőjelessé teszi, mire számíthatunk tőle. Szerződtetése bizonyítja, a Williamsben nincsenek már kétségek; Lowe pedig elárulta, ő mindig is nagy fantáziát látott a lengyelben, akivel már korábban is szeretett volna együtt dolgozni.

Mint azt elmesélte, ő már McLaren-mérnökként felfigyelt a tehetségre. „Már sok éve nagy rajongója vagyok Robertnek. Volt egy időszak a McLarennél, amikor azért kampányoltam, hogy próbáljuk megszerezni őt. Már nem emlékszem pontosan, hogy melyik év volt ez, de talán 2008 vagy 2009. A McLarennél 2007 végén elveszítettük Alonsót, akkor volt üresedés, szóval vagy akkor történt, vagy amikor Heikki (Kovalainen) sorsán gondolkodtunk a következő évben. Szóval nagyon keményen érveltem a szerződtetése mellett, mert nyilvánvalóan kiemelkedő lehetőséget jelentett. De sajnos nem jött össze” – emlékezett vissza Lowe.

Paddy Lowe (Fotó: XPB) Paddy Lowe (Fotó: XPB)

Kubicára aztán a Renault vetette ki a hálóját, majd nem sokkal balesete előtt már aláírt előszerződése volt álmai csapatával, a Ferrarival, így a McLaren szóba sem jöhetett nála. Pedig ahogy Fernando Alonsóval a Ferrarinál, úgy Lewis Hamiltonnal is izgalmas párost alkothatott volna…

Hogy a később a Mercedeshez, majd onnan a Williamshez szerződő Lowe-nak mégis lesz alkalma állandó versenyzőként együtt dolgozni vele, az most éppen egy ferraris ajánlat visszautasításának köszönhető. Kubica a Scuderia szimulátorversenyzői állására mondott nemet Grove és a versenyzés kedvéért, ami bevallása szerint nem is volt annyira egyszerű döntés.

Így viszont már javában az újrakezdésen dolgozhat, és azon, hogy bizonyítsa, fizikai korlátozottsága, a sok kihagyás és az emberek kétkedése ellenére helye van az F1 mezőnyében. Konkrét elvárásokat még csapata sem támasztott irányába. „Hogy meddig juthat a teljesítmény tekintetében, azt szerintem még ő maga sem tudná megmondani. Nagyon elszánt, figyelemreméltó karakter, hiszen megcsinálta a visszatérést. Mindannyian tudjuk, hogy miért olyan tiszteletre méltó ez. Kíváncsian várjuk, hogy mi sül ki belőle, de még nem igazán tudjuk. Ez is az oka a nagy érdeklődésnek és izgatottságnak – főleg a Lengyelországból érkezőnek.”

Lowe azonban hangsúlyozta, Kubica teljesítménye kapcsán csak az a kérdéses, milyen magasra juthat, nem az, hogy meglesz-e az alapvetően elvárt szint. Arról már az egy év közös munka során volt alkalmuk meggyőződni, hogy meglesz, így ilyen szempontból nem lesznek bennük kételyek. „Mi már korábban meggyőződtünk erről, de mostanra már el is köteleztük magunkat, és ezer százalékban benne vagyunk a dologban. Nem hinném, hogy bárki is ideges lenne. Robert a versenyzőnk, százszázalékos, és mindenféle mellékes gondolat nélkül fogunk vele együtt dolgozni” – bocsátotta előre.

Borítókép: Robert Kubica (Fotó: XPB)

További tartalmak