Bronzba öntötték a száguldó Ayrton Sennát

Különleges bronzszobrot mutattak be a Forma–1 háromszoros világbajnokáról, Ayrton Sennáról.

Ayrton Senna bronzszobra (Fotó: Paul Oz)

E hét végén tartják az Autosport magazin hagyományos évindító rendezvényét, az Autosport International Show-t Birminghamben. Az eseményen rendszerint a versenyzés világának számos szereplője színpadra lép, interjúkat adnak, bemutatókat, előadásokat tartanak, miközben a helyszínt szebbnél szebb versenygépek lepik el.


Idén egy egészen különleges kiállítási tárgyról is lerántották a leplet: a brit festő-szobrász, Paul Oz a 25 évvel ezelőtt elhunyt Ayrton Senna előtt tisztelgett egy gyönyörű bronzszoborral. Az alkotás az autóban ülve, de az autója nélkül ábrázolja a brazilok legendáját, a nagy sikeréveket idéző McLaren-Honda-szerelésben.


„Először Bianca Sennának (a versenyző unokahúga – a szerk.) és az Ayrton Senna Alapítványnak készítettem művészi munkákat Ayrton halálának húszéves évfordulója alkalmából. Olajfestmények voltak, melyeket Bianca jótékony célra árverezett el Londonban. Gyakorlatilag azóta agyaltam azon, hogyan tudnék valami még magasabb szintűt alkotni a huszonötödik évfordulóra” – magyarázta szobra születésének hátteréről Oz.
Ayrton Senna bronzszobra (Fotó: Paul Oz) Ayrton Senna bronzszobra (Fotó: Paul Oz)


Az alkotó elárulta, fotósok segítségével több száz képből, valamint modellt állással készítettek 3D-s képeket mintának, majd kisebb méretű szobrokat csináltak, mire meglett a „heuréka érzés”, és megtalálta a tökéletes változatot. „Úgy véljük, soha nem csinált még korábban senki hasonlót, hogy közvetlenül fotók alapján készített bronzszobrot. Általában fehér fény szkennert használnak, de ez most ebben a méretben, ilyen pozícióban és kompozíció mellett lehetetlen lett volna” – mesélte.


A szobor élő modellje egyébként maga a művész volt. „Nagy mázli, hogy ugyanannyit nyomok, talán pár kilogrammal nehezebb vagyok nála, de hasonló a felépítésünk. Valamennyi hivatalos replika az ő méretében készült, ezért fontos volt, hogy tökéletes legyen az egyezés. Több hónapnyi edzés és szénhidrátdiéta kellett hozzá. Szóval én vettem fel ezt a pózt, engem fotóztak, percekig tartanom kellett ezt a helyzetet, szóval most először szenvedtem ennyit az alkotás közben.”
Ayrton Senna bronzszobra (Fotó: Paul Oz) Ayrton Senna bronzszobra (Fotó: Paul Oz)


A szoborhoz ihletet Oz számára Senna egy híres idézete adta. „Ayrton 1993-ban azt mondta: »Ha elveszed az Eau Rouge-t, elveszed mindazt, amiért ezt az egészet csinálom.« Ezért gondoltam úgy, hogy a pálya legjellegzetesebb szakaszán jellemző pózban örökítem őt meg: jobbról balra, fel a dombon, keményen gyorsítva, miközben a hátulja próbál kitörni” – adott háttérmagyarázatot az alkotó.