Haas: Nem lehetünk balekok, ha tiszteletre vágyunk

A Haas csapatvezetője, Günther Steiner tudja, az istállónak még ki kell érdemelnie a riválisok tiszteletét, éppen ezért nem szabad balekként viselkednie, és ha úgy van, igenis bele kell állnia a konfliktusokba. Ők ezért szálltak szembe a Renault-val és a Force Indiával is.

Günther Steiner (Fotó: XPB)

2016-os debütálása óta az amerikai csapata ténykedése a Ferrarival való szoros együttműködésnek köszönhetően folyamatosan viták alapjául szolgál, ő azonban rendre visszavágnak azoknak, akik megkérdőjelezik a partnerség „szabályosságát”. Ezen felül 2018-ban a Renault-val és a Force Indiával is voltak vitáik, melyek az FIA bírái elé jutottak.


Az alakulatot vezető Günther Steiner ezek kapcsán nemrég elmondta, miért álltak bele ilyen nagy elánnal ezekbe az ügyekbe. „Egészen egyszerűen azért, mert ha az ember megérkezik a sportágba, akkor nem követelheti csak úgy a tisztelet” – hangsúlyozta.
Fotó: XPB Fotó: XPB„Ki kell érdemelned a tiszteletet. Általában jó show-t produkálunk, és mindig azt tesszük, amit mondunk. Versenyképesek vagyunk a pályán, azon kívül pedig a sport egészségének és érdekeinek megfelelően viselkedünk.  Ennek köszönhetően jobban felfigyelnek ránk. Persze hosszú út vár még ránk, hiszen általában az a csapat nyer, amelyiknek legnagyobb a hangja. Mi pedig ettől a szinttől még messze vagyunk” – magyarázta.


Ami az ügyeiket illeti, nem zárták túl boldogan a 2018-as évet, Romain Grosjean olaszországi kizárása ellen ugyanis (a francia pontjait egy szabálytalan padlólemez miatt vették el) hiába lebbeztek fel, a Force Indiát pedig hiába óvták meg a tulajdonosváltás után (azt szerették volna tisztázni, járnak-e a pluszpénzek a kvázi új csapatnak), az FIA mindkét esetben ellenük döntött.


„Nem érdekel, idegesíti-e mindez a többi csapatot. Ez is része a játéknak. Ha tortát akarsz sütni, fel kell törnöd néhány tojást. Anélkül nem megy. Nem direkt csináljuk. Nem azért kelünk fel reggel, hogy ezt tegyük. Ez is része a fejlődésünknek. Ha azt akarjuk, hogy tiszteljenek bennünket, nem lehetünk balekok. Ez is hozzátartozik a tanulási folyamathoz. Tapasztalatokat szerzel, és utána sokkal jobban megy majd. Valahol el kell kezdeni. Kezdetben pedig abból főzöl, amid van” – zárta gondolatát.
Romain Grosjean (fotó: XPB) Romain Grosjean (fotó: XPB)