Ferrari-elnök: Arrivabene is egyetértett a váltás szükségességével

Először nyilatkozott a Ferrari elnöke az F1-es csapatuknál a közelmúltban végbement változásokról és az azokhoz kötődő találgatásokról. John Elkann állítja, Maurizio Arrivabene is egyetértett a vezetőváltás szükségességével.

Fotó: XPB

Mint azt Piero Ferrari a múlt héten elárulta, a Ferrari már karácsony előtt döntött arról, hogy a 2019-es F1-es idénynek Mattia Binottóval a csapatfőnöki székben vág neki. Maurizio Arrivabenét tulajdonképpen nem rúgták ki, csak egyszerűen nem hosszabbították meg az év végén lejárt szerződését – mindezt viszont hivatalosan csak január 7-én, az erről szóló hírek kiszivárgása után erősítették meg.


A Ferrari elnöki pozícióját a múlt nyáron megöröklő John Elkann kedden a Detroiti Autoshow-n beszélt először nyilvánosan a Maranellóban végbemenő változásokról, melyeket elkerülhetetlennek tartott. „Szükség volt arra, hogy megerősítsük a szervezeti struktúránkat, mégpedig egy olyan személlyel, akinek a technikai hozzáértése vitán fölül áll” – utalt az eddig technikai igazgatóként dolgozó Binottóra.


Azt sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta, hogy e cserével elődje, Sergio Marchionne terveit követték. „Én még csak pár hónapja irányítom közvetlenül a Ferrari ügyeit” – hárított, hallgatva Marchionne vélt szándékairól.


Az Arrivabene, Binotto csere óta sok találgatás lát napvilágot arról, hogy további változások is várhatóak a Scuderiánál. Elsősorban az ügyvezető igazgató, Louis Camilleri pozícióját érzik bizonytalannak, utódjelöltjének pedig már kikiáltották a korábbi csapatfőnököt, Stefano Domenicalit is, aki viszont az olasz Motorsport információi szerint nem kívánja elhagyni jelenlegi munkaadóját, a Lamborghinit.


Hogy várhatóak-e további változások, az egyelőre nem világos. Elkann az Autoshow-n nyilatkozva nem zárta ki ennek lehetőségét, Domenicali személyével kapcsolatban viszont nem nyilatkozott. „Hogy lesznek-e további újdonságok? Meglátjuk. Mindannyian szeretnénk egy méltó és sikeres útra lépni. Szeretnénk olyan hamar újra bajnokságot nyerni, amennyire csak lehet, mert ez már nagyon régóta hiányzik” – tette egyértelművé.
John Elkann elődjével, Sergio Marchionnéval (Fotó: XPB) John Elkann elődjével, Sergio Marchionnéval (Fotó: XPB)


Későbbi szavai ezzel szemben már inkább azt sugallják, hogy egyelőre nem szerepel a terveik között Camilleri elmozdítása. Elkann a sok találgatásra és a váltás hátteréről megjelenő cikkekre reagálva egy nyílt levelet küldött a La Gazzetta dello Sport főszerkesztőjének, melyben elmarasztalta a lapot, és igyekezett pontosítani saját álláspontján.


E levélben kiemelte, hogy Arrivabene is egyetértett a változás szükségességével, belső forradalomról pedig szó sincs. „Meglepetten olvastam, hogy olyan szavakat és véleményeket adtak a számba, amiket ilyen formában sosem mondtam, ezért szeretnék tisztázni pár dolgot. Mattia Binotto csapatfőnökké történt kinevezése nem jelent törést, és nem is a vélt belső nézetkülönbségek eredménye. Épp ellenkezőleg: a vállalat együtt hozta meg a döntést, egyetértésben Maurizio Arrivabenével, aki négy éven át mindent megtett azért, hogy arra a szintre emelje a Ferrarit, amelyre való. Mattia munkája alapvető fontosságú volt az elmúlt években, és ő jelenti a folytonosságot, a múlthoz képesti fordulatról tehát nem is lehet beszélni.”


„Emellett visszautasítom azokat a véleményeket és fantazmagóriákat is, melyek a múltba való visszatérésről szólnak, valamint a struktúránk további módosításáról. Én stabilitást akarok és összeszedettséget, ahogyan az ügyvezető igazgató, Louis Camilleri is. Együtt fogjuk elérni a pár hónappal ezelőtt ismertetett céljainkat, és garantálhatom a partnereinknek és szurkolóinknak, hogy maximális odaadással és felelősségvállalással mindent el fogunk követni ezért” – fogalmazott.


Hogy utóbbi mondataival és a „múltba való visszatéréssel” Domenicali személyére célzott-e, az nem egyértelmű, ahogyan egyelőre az sem, hogy Camilleri valóban ilyen nagy egységet alkot-e vele, és ha igen, meddig…


Elkannt emellett egy másik pletykáról is kérdezték Detroitban. Mick Schumacher állítólag hamarosan aláírja szerződését a Ferrarival, melynek értelmében a vörösök juniorprogramjának tagja lesz, és teszteket teljesíthet, valamint a szimulátorversenyzőjükként segítheti őket. Az elnök ennek kapcsán semmit sem erősített meg. „Nem jósolhatom meg, hogy a következő hónapokban milyen döntések fognak születni a csapaton belül. A megfelelő időben fogunk erről beszélni” – söpörte félre a témát.