Musorujsag
Élő Eredmények

Megvalósítható-e egy F1-es Finn Nagydíj?

Megvalósítható-e egy F1-es Finn Nagydíj?

Autosport
Egy esetleges Forma–1-es futamrendezés lehetőségéről készít megvalósíthatósági tanulmányt Finnország.

A Liberty Media a Forma–1 felvásárlása óta fáradozik azon, hogy új helyszíneket, új pályákat kapcsoljon be a királykategória vérkeringésébe. Távlati tervük a jelentős naptárbővítés, efelé pedig már meg is tették az első lépéseket, hiszen Vietnám 2020-as naptárba emelését már bejelentették, Miamiben is ezen dolgoznak, de ha nem is jön össze az ottani utcai verseny, akkor is megvalósítanának egy második versenyt az Egyesült Államokban.

A sportági tulajdonos állítja, nincs hiány új érdeklődőkben, bőven van miből válogatniuk, és szavaikat alátámasztani látszik, hogy most egy újabb ország, Finnország is érdeklődést mutat az F1-es nagydíjrendezés lehetősége iránt.

Bár az északi ország már három világbajnokot (Keke Rosberg, Mika Häkkinen és Kimi Räikkönen) is adott a sportágnak, 50 futamgyőzelmével az ötödik legsikeresebb nemzetnek számít, és évtizedek óta képviselteti magát a mezőnyben legalább egy résztvevővel, nagydíjat még sosem rendezett a bajnokság 1950 óta íródó történetében. Most viszont a helyi motorsport-szövetség, az AKK Motorsport kezdeményezte egy megvalósíthatósági tanulmány elkészítését, mely azt vizsgálja, az ország épülő MotoGP-pályája, a KimyRing alkalmas lenne-e hosszabb távon az F1 vendégül látására is.

A főváros Helsinkitől mintegy 110 kilométerre fekvő létesítmény az eredeti tervek szerint már 2019-ben megrendezte volna első MotoGP-versenyét, ám a projekt elhúzódása miatt 2020-ra halasztották a debütálást. A pálya 4,6 kilométer hosszú lesz, 18 kanyarból fog állni, az érintettek elmondása szerint már 80%-ban kész, és júniusban véglegesen be is fejezik. Az FIA ezt követően fog hivatalos besorolást adni neki, ám eddig a feltételek megvalósulásának magas költségei miatt irreálisnak tűnt, hogy az F1-hez alkalmas szintre fejlesszék.

Hiába adott már olyan tehetségeket az F1-nek, mint Kimi Räikkönen és Mika Häkkinen, Finnországnak saját versenye még nem volt (Fotó: XPB) Hiába adott már olyan tehetségeket az F1-nek, mint Kimi Räikkönen és Mika Häkkinen, Finnországnak saját versenye még nem volt (Fotó: XPB)

A mostani tanulmány az oktatási és kulturális minisztérium támogatásával valósul meg, ők állják a költségeit, célja pedig, hogy felmérje, mi mindenre lenne szükség az F1 vendégül látásához.

„Finnországnak kiváló és különleges múltja van a motorsportokban. A Forma–1-ben és a WRC-ben versenyzőink több pontot gyűjtöttek, mint sok más országéi, emellett pedig nemzetközileg is elismert, sokra tartott, modern, fenntartható és megbízható motorsporteseményeket is rendezünk a szurkolóink, partnereink és sportolóink számára” – nyilatkozta az AKK ügyvezető igazgatója, Tatu Lehmuskallio. „A tanulmány részletesen feltárja, mi mindenre van szükség egy csúcskategóriás autóversenyhez, és ez segítségünkre lesz más versenyek megrendezésében is.”

Európa északi régiója érdekes lehet az F1 számára. Ezt mutatja az is, hogy jó ideje szó van már a Dán Nagydíj megvalósításáról is, ám hiába az ez irányú tervek, az utcai helyszínnek szánt Koppenhága a múlt évben a lakosság érdektelensége miatt végül nemet mondott a lehetőségre, holott már konkrét pályatervek is voltak. Kérdés, találnak-e alternatív helyszínt ezek után.

A régióból egyébként eddig csak Svédország rendezett F1-es versenyt: Anderstorp hat futamnak adott otthont 1973 és 1978 között. A mezőnyben jelenleg két finn és egy dán versenyző van Kimi Räikkönen, Valtteri Bottas, valamint Kevin Magnussen személyében.

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak