Magnussen: A Haasnál nem mutogatunk egymásra!

Az istálló dán versenyzője, Kevin Magnussen állítja, a Haas egyik nagy erőssége az, hogy ellenben más csapatokkal, melyeknél korábban dolgozott, náluk nem szokás egymásra mutogatni, éppen ezért a hangulat is remek az alakulaton belül.

Kevin Magnussen (fotó: XPB)

Az amerikai alakulat szállította a 2018-as idény egyik pozitív meglepetését azzal, hogy fel tudta venni a harcot a Renault gyári csapatával, és nem sokkal csúszott le a bajnokság negyedik helyének megszerzéséről. Noha alulmaradtak a Renault-val vívott küzdelemben, többször elmondták, nem lehetnek elégedetlenek, és tanulni fognak szezonjukból, hogy még erősebben térjenek vissza.


Magnussen szerint a 2018-as előrelépés részben a csapaton belül végbement, pozitív változásoknak köszönhető. Hiába vannak ugyanis kevesebben a Haas dolgozói, mivel folyamatosan tanulnak és fejlődnek, a dolgozók ellensúlyozni tudják ezt a hátrányt.


„Emiatt a helyzet miatt nagyon koncentráltnak kell lennünk” – kezdte a dán. „Könnyebb a pályán maradni, ha csak néhány részleg van a csapaton belül. Minden egy helyen van, és mindenki próbálja kihozni magából a legjobbat. Ezek a részlegek néha hajlamosak harcolni egymással a nagyobb figyelemért. Az egyik azt gondolja, fontosabb, amit ő csinál, míg a másik, hogy például az aerodinamika fontosabb annál. Mi kapunk egy csomagot, és a legjobbat próbáljuk kihozni belőle. A maradékot megtervezzük, és versenyzünk. Ez így egyszerűbb és kicsit könnyebb” – tette hozzá.
Kevin Magnussen (fotó: XPB) Kevin Magnussen (fotó: XPB)


Bár az alacsonyabb létszám érzése szerint segít abban, hogy a csapat hatékonyabb legyen, az Magnussen szerint is egyértelmű, hogy a Haasnak még sok rutinra van szüksége, hiszen csak negyedik F1-es szezonjára készül. „A pályán jobban együtt kell dolgoznunk. Kis dolgokról van szó, melyeken változtatni kell. Például lehetnénk majd hatékonyabbak, amikor az utolsó pillanatokban változik az időjárás a kvalifikáción” – magyarázta.


„Az autó beállításakor is lehetnénk hatékonyabbak. Ami a gumikat illeti, a velük kapcsolatos tudás tekintetében még mindig nem vagyunk ott, ahol lennünk kellene. De fejlődünk ezen a téren is, és egyre többet tudunk az abroncsokról. Haladunk. Néha könnyű elfelejteni, hogy a csapat még csak három évet teljesített. Az autókészítés során hatékonyak vagyunk, de a tapasztalatlanságuk néha még mindig visszavet bennünket. Sokkal inkább ez tart vissza bennünket, mint például a csapatban rejlő lehetőségek, vagy az idő” – hangsúlyozta.


Kiemelte, a remek csapatszellemnek köszönhetően most jobban érzi magát az F1-ben, mint korábban, amikor a McLaren, vagy a Renault pilótája volt. „Sokkal jobb a légkör itt, mint bárhol volt, ahol eddig jártam. A teljesítményünk is jó, szóval most pályafutásom egy kellemes pontján tartok. Biztosnak érzem a jövőm. Bízom a csapatban, és ők is bennem. Érzem, hogy megbíznak bennem és értékelnek, ami nagyon jó. Ha élvezed, amit csinálsz, jobb is leszel. Voltak időszakok az F1-ben, amikor tényleg nem éreztem jól magam. Mindenki hibáztatta a másikat. Egy versenyző könnyen hibáztatható, és akkor már ki is kerültél a csapatból. Itt most senki sem mutogat a másikra, kivéve, ha ez szükséges… néha leülünk, és megbeszéljük, ki hibázott. De ez konstruktív beszélgetés, jó a csapat számára. Nem olyan, hogy folyton egymásra mutogatunk” – zárta gondolatát.
Kevin Magnussen (Fotó: XPB) Kevin Magnussen (Fotó: XPB)