Musorujsag
Élő Eredmények

Havas ralira készül Bottas: párszor már előkerült az ásó...

Havas ralira készül Bottas: párszor már előkerült az ásó...

Motorsport
Már javában készül élete első havas raliversenyére Valtteri Bottas. Szakavatott segítői vannak, a korlátaival tisztában van, és mint elárulta, többéves álma válik valóra.

Az F1-hez képest idegen, egy finn számára mégsem ismeretlen terepen ül volán mögé a hétvégén Valtteri Bottas: egy Ford Fiesta WRC-vel elrajtol az Arctic Rallyn. Navigátora, a korábban Marcus Grönholmmal bajnoki címeket nyerő Timo Rautiainen már a hét elején közzétett videót a havas gyakorlásukról (egyelőre még egy Mitsubishi Lancerrel), melyhez azt írta: „Ez az ifjú F1-es csillag, Valtteri Bottas igazán gyorsan tanul a raliban! Az első tesztje egy igazi WRC-vel, és remekül megy! Élvezet navigátornak lenni mellette!”

Talán szokatlannak tűnhet, hogy Bottas ily módon hangolódik a 2019-es F1-es idényre, mégsem újdonság, hogy egy királykategóriában szereplő finn havas ralizásra adja a fejét. Az Arctic Rallyn korábban a két világbajnok, Keke Rosberg és Bottas példaképe, Mika Häkkinen is kipróbálta magát, Kimi Räikkönen pedig két éven át aktívan ralizott.

„Már úgy két évvel ezelőtt fölmerült bennem az ötlet, hogy remek élmény lenne egy raliautót vezetni. Tavaly döntöttem el, hogy a következő télen bele is vágok. Aztán elkezdtük összeszedni körém a csapatot. Hálás vagyok mindenkinek, aki segített ebben, és támogatta a projektet! Ez egy élvezetes projekt lesz mindenki számára, és remélem, hogy az eredmény is rendben lesz” – nyilatkozta a Mercedes versenyzője.

Valtteri Bottas (Fotó: Valtteri Bottas/Twitter) Valtteri Bottas (Fotó: Valtteri Bottas/Twitter)

Bottast nemcsak Grönholm korábbi navigátora segíti az alkalmazkodásban, a finnek hivatásos WRC-versenyzőjétől, Teemu Suninentől is kapott tanácsokat. „Egészen jól ismerem őt, ugyanaz a szponzorunk, és ez összehozott minket. Jó lett volna szorosabban is együttműködni vele, de nem volt túl sok időm az első raliversenyem előtt” – nyilatkozta a Motorsportnak a 25 esztendős versenyző, aki a Monte-Carlo rali miatt nem lehet jelen Bottas debütálásán. „Telefonon tartottuk a kapcsolatot, beszélgettünk arról, mire számítson, mi okozhat majd nehézséget számára, és hogyan tudja majd megoldani a problémákat.”

Szerinte a legnagyobb fejtörést a navigátor és a jegyzetek szükségessége fogja okozni a formaautózásban önállósághoz szokott Bottas számára. „De a négykerékhajtás és a szöges gumik is bonyolulttá tehetik a helyzetet. Az esze folyton azt fogja mondani, hogy a hó és a jég csúszós, de ha jók lesznek a körülmények, akkor egészen jó lesz a tapadása. Nem lesz könnyű dolga, nulla tapasztalattal kezd, de ettől még így is a világ legjobb versenyzői közé tartozik. Remélem, hogy élvezni fogja, és mindig érdekes látni, amikor más sorozatokból érkeznek versenyzők. Ha nem lennék Monte-Carlóban, biztosan elmennék az Arctic Rallyra, hogy szurkoljak neki és megnézzem őt.”

Valtteri Bottas (Fotó: Valtteri Bottas/Twitter) Valtteri Bottas (Fotó: Valtteri Bottas/Twitter)

Ami a kihívást illeti, Bottas nem titkolta, voltak nehézségei a tesztelés során, és hibákba is beleszaladt. Ám óvatos, így semmi rendkívüli nem történt eddig. „Ez hozzátartozik. Párszor belementem a hófalba, de szerencsére nem túlságosan. Minden egyes teszten követtem el pár hibát, és volt szükség az ásóra is, de semmi komoly, fának nem ütköztem. A versenyen okosan fogunk vezetni. Sok tapasztalt versenyző lesz az ellenfelünk, akik már ismerik az Arctic Rallyt. Vannak, akik betéve ismernek egyes szakaszokat. Számomra minden egyes kanyar és szakasz új lesz, ahogy a körülmények és a folyton változó felület is. Higgadtan indulunk, olyan sebességgel, amit számomra megfelelőnek érzünk. Aztán gyorsulni fogunk, ha úgy érzem, készen állok erre. Természetesen teljes erőbedobással akarunk menni, de észben kell tartanom, hogy nem vagyok tapasztalt, és hogy vannak korlátaim.”

A lappföldi verseny csütörtöktől szombatig tart, összesen 10 szakaszból áll, melyből ötöt péntek délután, ötöt szombaton teljesítenek a versenyzők.

Borítókép: Valtteri Bottas (Fotó: Valtteri Bottas/Twitter)

További tartalmak