Musorujsag
Élő Eredmények

Fontos döntés várhat Vettelre Leclerc miatt?

Fontos döntés várhat Vettelre Leclerc miatt?

Sky Sports, Speedweek
Egy jövőt érintő fontos döntésbe is belekényszerítheti Sebastian Vettelt az ifjú Charles Leclerc érkezése a 2009-es világbajnok, Jenson Button szerint.

2019 egyik nagy változása, hogy a Ferrari versenyzőfronton eddig követett konzervatív szemléletmódjával szakítva egyetlen F1-es szezon után beülteti autójába a még fiatal és rutintalan Charles Leclerc-t. E lépés már önmagában is merész, ám úgy még inkább, hogy a monacói érkezésének vélhetően eddigi vezérük, Sebastian Vettel helyzetére is lesz némi hatása. Benne van az is, hogy összezavarja őt, de az is, hogy jobb teljesítményre sarkallja.

Az olaszok korábbi F1-es versenyzője, Alessandro Zanardi helyesnek véli a Ferrari cseréjét, de csak remélni tudja, hogy Leclerc jó hatással lesz a németre. „Leclerc jó választás, emellett  ébresztőt is fúj Vettelnek, még ha neki erre nem is feltétlenül van szüksége” – nyilatkozta a Corriere della Serrának. „Räikkönen még mindig egy nagy bajnok, de már változásra volt szüksége. Leclerc egy nagy tehetség, ennek ellenére remélem, hogy Vettel marad a csapat vezére, mert a Ferrari problémáját eddig sem a versenyzői jelentették. Az autón kell javítaniuk, ha le akarják győzni Hamiltont, mert ő hibázni sosem fog” – vélekedett az olaszok helyzetéről.

A 2016-os világbajnok Nico Rosberg szerint honfitársa egyértelműen kényelmetlenebb helyzetből várja az új idényt, és ez nem feltétlenül jelent jót számára. „Teljes mértékben rá nehezedik a nyomás. Biztosra veszem, hogy eddig is érezte, már tavaly is, hiszen a Ferrarinál versenyezni a létező legnagyobb nyomás, mert egy egész ország elvárása nehezedik rád. Nyilvánvalóan érzi ezt, és az új szezonban muszáj lesz mindennek összeállni nála” – nyilatkozta a Sky Sportsnak.

„Vettelnek és a csapatnak is muszáj lesz javulnia, mert a múlt évben túl sokszor hibáztak, és talán nekik kellett volna nyerniük. Volt náluk pár jelentős változás. Leváltották Maurizio Arrivabenét, és Mattia Binottót ültették a helyére, vagyis a legmagasabb szinten változtattak. Emellett új csapattársa is lesz Sebastiannak. Leclerc érkezése pozitív viszonyokat is teremthet, de vissza is üthet. Meg tudják csinálni, de érdekes lesz figyelni ezt.”

Sebastian Vettel (Fotó: XPB) Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

Leclerc-nek ugyanakkor nemcsak az idei szezon alakulására lehet hatása, de akár Vettel hosszabb távú (ferraris) jövőjére is. Jenson Button szerint könnyen sorsfordító lehet a négyszeres bajnok számára az előttünk álló bajnokság. „Sebastian másfajta közeget tapasztalt a Ferrarinál, mint a Red Bullnál. Itt talán nagyobb a nyomás. Meglátjuk, hogyan boldogul ezzel idén, de ez egy nagy év lesz Sebastian számára. Amikor Daniel (Ricciardo) érkezett mellé a Red Bullnál, nehezen boldogult a helyzettel. Daniel nagy nyomást gyakorolt rá, és valójában jobban is teljesített nála. Szerintem ha Charles is képes lesz ugyanezt megtenni idén, Sebastianra vár egy jövőt érintő fontos döntés: ki kell találnia, mihez kezdjen” – bocsátotta előre a Sky Newsnak nyilatkozó 2009-es bajnok.

Rámutatott, Vettelre elsősorban mentális szempontból vár nagy kihívás. „Ő egy rendkívül jó képességű versenyző, elképesztően gyors. Ugyanakkor ha nem vagy jó állapotban fejben, akkor el is felejtheted. Charles egy könnyed fickó, nagyon nyugodt, és a csapat meg fogja kedvelni. Ez viszont van, hogy bántja a másik versenyzőt” – mondta Vettel szempontjából baljósan.

Borítókép: Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

További tartalmak