Musorujsag
Élő Eredmények

Stewart: Hamilton jól vezet, de szerencsés is!

Stewart: Hamilton jól vezet, de szerencsés is!

Autosport
Lewis Hamilton elképesztő eredményei nem rettenthetik el a fiatal brit versenyzőket, akik számára ezek megismétlése egyelőre irreális cél volna, a Mercedes pilótájának ugyanis szerencsére is szüksége volt, hogy elérje őket – jelentette ki a korábbi háromszoros világbajnok, Jackie Stewart.

A McLaren támogatását élvező Hamilton 2007-ben debütált a királykategóriában, ahol azonnal harcba szállhatott a bajnoki cím megszerzéséért, és bár első nekifutásra lecsúszott arról, második évében már senki sem állhatott közé és a trófea közé. Néhány gyengébb év után a Mercedeshez került, ahol 2014 óta sorra szerzi a győzelmeket és a bajnoki címeket.

A németekkel eddig négyszer ért fel a csúcsra (2016 „esett ki” neki, amikor az akkori csapattárs, Nico Rosberg lett a bajnok), összesen tehát már öt sikernél tart, egyre közelebb kerül tehát Michael Schumacher rekordjához.

Sir Jackie Stewart (Fotó: FIA/DPI) Sir Jackie Stewart (Fotó: FIA/DPI)

Idén két fiatal brit (George Russell és Lando Norris) is debütál majd a kategóriában, akiknek Hamilton komoly inspirációt jelenthetett, az eredményei lemásolását viszont egy korábbi brit bajnok szerint kár volna célba venniük. Ahogyan az is szomorú lenne, ha ezek elrettentenék őket. „Lewis jelenleg nemcsak jól vezet, hanem a világ legjobb csapatában versenyez, és a világ legjobb motorja van az autójában” – kezdte Jackie Stewart, 1969, 1971 és 1973 bajnoka.

Persze nagyon jól vezet. Rengeteg tényezőt figyelembe kell venni, ha F1-es versenyző vagy, és nagyon sok múlik az autón. Amikor elhagytam a Matrát, a Marchoz mentem – na az kihívás volt! Ha Lewis elhagyná a Mercedest és egy versenyképtelen csapathoz menne, az kihívás lenne számára. Nagyon jól teljesített, de szerencsés volt, hogy Ron (Dennis – a McLaren korábbi főnöke) felfigyelt rá, és felhozta az F1-be. Akkoriban pedig a McLaren volt a legjobb autó az F1-be” – magyarázta.

Ezzel szemben Russell és Norris is gyengébb csapatoknál debütál majd, és tapasztaltabb csapattársakkal kell szembenézniük (2007-ben Hamilton is egy rutinos márkatárs ellen bizonyított Fernando Alonso személyében). Stewart szerint a legfontosabb az lesz, hogy tanuljanak márkatársaiktól. „Amikor bekerültem, Jim Clark, Jack Brabham, Graham Hill és Bruce McLaren is ott volt. Mind első rangú versenyzők voltak! Tanulnod kell a legjobbaktól. Figyelned őket, hallgatni őket, és meg kell próbálnod kommunikálni velük. Az emberi kapcsolatok nagyon fontosak” – fogalmazott.

George Rusell és Lando Norris (Fotó: XPB) George Rusell és Lando Norris (Fotó: XPB)
Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak