Musorujsag
Élő Eredmények

Még egy új kulcsfigura érkezhet a Ferrarihoz

Még egy új kulcsfigura érkezhet a Ferrarihoz

Thejudge13, Speedweek, Motorsport
Olasz források szerint egy újabb kulcspozíciót betöltő személy érkezhet a Ferrarihoz a 2019-es szezon kezdete előtt Mattia Binotto csapatfőnök megsegítésére.

Miután hivatalossá vált, hogy az idei évtől Mattia Binotto veszi át Maurizio Arrivabene csapatfőnöki szerepkörét, hamar találgatások indultak arról, ki lesz a következő érkező. A pletykák Stefano Domenicali visszatéréséről szóltak, akit állítólag az ügyvezető igazgatói pozícióba, azaz Louis Camilleri helyére ültetett volna az olasz márka – ha a jelenleg a Lamborghini ügyvezetőjeként sikeres olasz nem mondott volna nemet nekik.

Domenicali visszahívása azért lett volna logikus lépés a Scuderia részéről, mert Binotto technikai szakemberként vált sikeressé, csapatfőnökként viszont sport- és kereskedelmi ügyekkel is foglalkoznia kell majd, ami figyelmének megosztásával jár. E probléma valósnak tűnik, és egyelőre nem látszik megoldottnak, ám olasz források szerint csak idő kérdése, hogy lépjen a Ferrari.

A Sky Italia tudni véli, biztosan érkezik egy újabb, vezető beosztást kapó szakember, aki technikusként vesz le némi terhet Binotto válláról. Ugyanarra a belső forrásukra hivatkoznak, akinek információira alapozva korábban Arrivabene leváltását is megjósolták. Értesülésük szerint egy tapasztalt és meghatározó személyiségről van szó, a kilétét viszont forrásuk nem kívánta fölfedni. „Binotto egy rátermett szakember, mind technikai, mind szervezői oldalról. Jól tudja, hogy milyen mennyiségű munka vár rá, több, mint az eddig is sokat követelő szerepkörében az elmúlt két szezonban, és semmit sem akar a véletlenre bízni” – idézte az olasz csatorna a névtelen forrását.

„Binottónak szüksége lesz a nyugalomra ahhoz, hogy a csapat egészét irányítani tudja és képes legyen bonyolult tárgyalásokat lefolytatni az FIA-val és a Liberty Mediával a 2021-es szabályokról. Ez fontos feladat, amihez időre és sok munkára lesz szükség. Úgy vélem, egy technikus lehetővé teszi majd Mattia számára, hogy aggályok nélkül foglalkozhasson e feladatokkal. Egy tapasztalt és megbízható személlyel, aki azonnal munkába állhat. Már van sejtésem arról, hogy ki lesz ő, de ennél többet nem mondok” – titkolózott az informátor.

Az említett személy tehát elsősorban a gyár irányítását és működtetését vállalná át, megszabadítva ezzel Binottót az eddig is a hatáskörébe tartozó feladatok egy részétől. Ez éppen az ellenkezője lenne annak, amit Domenicali visszatérésétől lehetett volna várni. Esetében még éppen arról találgattak, hogy az olasz a politikai és sportügyekben segítette volna Binottót, hogy ő továbbra is a technikai oldalra helyezhesse a nagyobb hangsúlyt.

Fotó: XPB Fotó: XPB

Az olasz Motorsport szakírója, Franco Nugnes úgy tudja, nem F1-es körökből ismert szakemberre kell gondolni az új érkező kapcsán, hanem egy, a GT-részlegükről érkező mérnökre, aki a gyártás és fejlesztés folyamatát felügyelné Maranellóban. „Az F1-es gyárakban jelenleg forradalom zajlik, ami a módszerekre is hatással van: elképesztő ütemben gyorsul az új fejlesztési csomagok megvalósítása, a szimulációs rendszerek rendkívül valósághűek, a CFD-s kutatások pedig felváltják a szélcsatornás munkát, lerövidítve a gyártási időt. Ezenkívül az új gyártási technológiák is szemléletváltást hoznak. Ennek ismeretében érthető, mennyire fontos, hogy egy gyár a lehető leghatékonyabb módon használja a forrásait. Ezért nem lenne meglepetés, ha a Ferrari GT-részlegéről érkezne valaki, és a gyár vezetője lenne” – vezette végig a váltás logikáját az olasz újságíró.

Nem ez lenne az első eset, hogy a GT-részleg egy szakembere kerülne meghatározó pozícióba az F1-es istállónál. Korábban az aerodinamikai részleg jelenlegi vezetője, Enrico Cardile, valamint a motorrészleg kulcsfigurája, Corrado Iotti is onnan érkezett, és Binotto más mérnököket is átirányított az F1-es istállóhoz.

A Ferrarinál tehát érezhetően zajlik még az átalakulás, ám Nugnes szerint pozitív hangulatban. „Úgy tudni, a folyamat zökkenőmentes, a sportrészlegen belül pedig egészen jónak tűnik a hangulat, kevesebb a súrlódás az egyes felek között, szorosabban együttműködnek a részlegek” – írta.

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak