Musorujsag
Élő Eredmények

Hosszú évekre bebiztosította helyét az F1-es naptárban Azerbajdzsán

Hosszú évekre bebiztosította helyét az F1-es naptárban Azerbajdzsán

Formula1.com
Új szerződést írt alá a Forma–1-gyel Baku, így a következő négy évben még biztosan szerepelni fog a naptárban az Azeri Nagydíj.

Azerbajdzsán azon helyszínek egyike volt a 2019-es programban, melyeknek hosszabb távú jövője még bizonytalannak számított a Liberty Media érkezése óta, ám helyzetük most még az idénykezdés és a Bernie Ecclestone-nal kötött korábbi szerződésük lejárta előtt biztossá vált. A Forma–1 kedden hivatalos bejelentést tett arról, hogy 2023-ig meghosszabbította megállapodását Bakuval, így a 2016 óta a naptár részét képező, eredetileg ötéves szerződést kötő utcai pálya hosszú távon is a program része marad.

A szerződést kedden írta alá Chase Carey F1-elnök és Azerbajdzsán ifjúsági és sportminisztere, Azad Rahimov. „Örömmel írtuk alá a megállapodást, melynek értelmében még sok éven át a Forma–1-es bajnokság részét fogja képezni az Azeri Nagydíj. Ez a verseny rövid időn belül az egyik legnépszerűbb lett a szezonban, mindig szoros és izgalmas futamokat produkál. Azerbajdzsán igazán kiváló fogadtatásban részesíti a Forma–1-et, Baku egy csodálatos város, remek kulissza a világ legnagyszerűbb versenysorozatához” – dicsérte Carey az azeri futamot, mely valóban hozott már igen látványos versenyeket, ám a helyszíni nézettsége eddig a leggyengébbek közé tartozott.

„Büszke nap ez mindannyiunk számára. Az utóbbi években a bakui emberek álma valósult meg azzal, hogy egy egyszerű ötletből láthattuk kifejlődni a versenyünket, mely az F1 történetének egyik legdrámaibb és legizgalmasabb helyszíne lett. Minden évben egyre több szurkoló érkezik a világ minden tájáról, és jó látni, milyen jól fogadta a versenyünket az F1 globális közössége” – fogalmazott Rahimov.

Fotó: XPB Fotó: XPB

A miniszter külön köszönetet mondott Chase Careynek és a Liberty Mediának, a versenyük barátjának nevezve őket. Ez utóbbi megállapítása egyúttal a promóterek múlt héten hullámokat vert közleménye után bír különös jelentőséggel, melyben 16 futamrendező nyíltan kritizálta az F1 tulajdonosát a nem éppen konstruktív hozzáállása miatt.

Az F1 hivatalos közleményében utalt arra, hogy a Bakuval kötött megállapodás csak az első a 2019-es szerződéshosszabbítások sorában, és külön hangsúlyozták, hogy az elmúlt években már Belgiummal, Kínával, Németországgal, Japánnal és Szingapúrral is sikerült megállapodniuk a folytatásról, továbbá 2020-tól Viátnámot is az F1 vérkeringésébe kapcsolták.

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak