Musorujsag
Élő Eredmények

Fekete, aranyos: bemutatta új arculatát a Haas F1-es csapata!

Fekete, aranyos: bemutatta új arculatát a Haas F1-es csapata!

Haas
Az F1-es csapatok közül elsőként a Haas tartott bemutatót: leleplezte új támogatója révén megújult festését, aztán mutatott valamit 2019-es autójából is!

Az F1-ben 2016-ban bemutatkozó csapat most először mondhatja el magáról, hogy saját főtámogatója van – a Rich Energy energiaital-gyártó céggel múlt októberben kötöttek megállapodást, melynek értelmében a márka neve a hivatalos csapatnevük része lett, színei pedig megszabták autójuk külsejét. A figyelem középpontjában csütörtökön ez utóbbi állt: ahogyan az várható volt, a szarvasagancsos fekete lepel alól előbukkanó négykerekű valóban szakított az eddigi szürke és piros dizájnnal, és a főtámogató arany-fekete festését kapta.

A hivatalos leleplezésre a londoni Royal Automobile Club csarnokában került sor, ahol két versenyzőjük a tavalyi átfestett autóról rántotta le a lepedőt. Ám a csapat ezzel egy időben már a 2019-es autójáról, a VF-19-esről is közzétette az első képeket. Annak hivatalos valódi bemutatójára csak február 18-án, a barcelonai első tesztnap előtt kerül sor.

Összhatását tekintve az új fényezés nagyban emlékeztet a korábbi Lotuséra, a fekete mégis dominánsabb rajta, az arany szín pedig más árnyalatú. A Haas logói mindenesetre a jobban látható fehér színt kapták.

A Haas 2019-es új festése (Fotó: Haas) A Haas 2019-es új festése (Fotó: Haas)

A Haas a csapat fejlődésének újabb mérföldköveként tekint szponzori együttműködésükre, melyet Günther Steiner csapatfőnök már a bejelentéskor történetük legnagyobb üzletének nevezett. A múlt évet a konstruktőri 5. helyen záró gárda úgy érzi, ez újabb jele annak, hogy kezdik elismerni a munkájukat és gyors fejlődésüket. „Fontos, hogy a csapatunk folyamatosan fejlődésben maradjon, ez idén sem lesz másképp. A Rich Energyvel kötött partnerségünk egy újabb pozitív példája annak, hogy szervezetként előre haladunk. Örömmel látjuk az ő színeiket a VF-19-es modellünkön, és annak is örülünk, hogy egy értékes partnercsoport csatlakozik a Forma–1 globális marketingpiacához” – fogalmazott Steiner.

Williams Storey, a Rich Energy ügyvezető igazgatója büszke, hogy cégük betört az F1-be. „Már az sokat emelt a márkánk értékén, hogy partnerei lehettünk egy csapatnak, a festés leleplezése pedig még magasabb szintre emelt minket. Fantasztikus látni, hogy az új VF-19-es arany-fekete színben pompázik. Szorosan együttműködtünk a Haas F1-gyel, hogy biztosítsuk az autó nagyszerű kinézetét, amellyel büszkén versenyezhetünk a Forma–1-ben.”

A Haas 2019-es új festése (Fotó: Haas) A Haas 2019-es új festése (Fotó: Haas)

Az új autójuk kapcsán Steiner hozzátette, egyelőre nincs konkrét céljuk 2019-re, de szeretnének tovább fejlődni. „Miközben 2018-ban az eddigi legjobb szezonunkat futottuk, az év pár kirívó példával rámutatott arra is, hogy még mindig vannak területek, melyeken csapatként javíthatunk. A következő lépésünket az jelenti, hogy Spanyolországba megyünk, ahol igyekszünk majd maximálisan kihasználni a rendelkezésünkre álló tesztidőt.”

Az egyelőre csak képen látható új konstrukció a hírek szerint már a február 18-án rajtoló első téli teszthét előtt pályára gurul, az Auto Motor und Sport úgy értesült, hogy a Haas a tesztet megelőző péntekre, február 15-éra bérelte ki a katalán versenypályát, ahol filmes napot fog tartani.

A Haas 2019-es új festése (Fotó: Haas) A Haas 2019-es új festése (Fotó: Haas)

Gene Haas csapatulajdonos elmondta: „Az új autó karakteresen néz ki, és nemcsak a színe miatt, az új szabályok miatt is. Reméljük, hogy a 2019-es változtatások javítani fognak a versenyzés minőségén, és kedvező hatást fognak gyakorolni a futamokra.”

A VF-19-es az első 2019-es autó, melyen megfigyelhetők az idei aerodinamikai szabályváltozások hatásai. Az első szárny a kerekekkel megegyező szélességű, 2 méteres lett, kevesebb elemből áll, egyszerűbb kialakítású, ahogy a hátsó szárny is magasabbra került, mélyebb lett és véglapjai leegyszerűsödtek. Ezek célja, hogy könnyebbé tegyék a másik autó követését, elősegítve ezzel az előzéseket. Az új Haas oldaldobozai eközben továbbra is a Ferrari által kitalált koncepciót idézik.

A banbury központú istálló az előző évekből megszokott versenyzőpárossal, az őket megalakulásuk óta szolgáló Romain Grosjeannal és a velük harmadik szezonját kezdő Kevin Magnussennel vág neki az új idénynek, motorborításuk alatt pedig továbbra is a Ferrari erőforrása dolgozik.

A Haas 2019-es új festése (Fotó: Haas) A Haas 2019-es új festése (Fotó: Haas)
Borítókép: A Haas 2019-es új festése (Fotó: Haas)

További tartalmak