Musorujsag
Élő Eredmények

Tost: Túl jó ahhoz Kvjat, hogy ne kapjon egy újabb esélyt

Tost: Túl jó ahhoz Kvjat, hogy ne kapjon egy újabb esélyt

RaceFans
Van annyira jó versenyző Danyiil Kvjat, hogy harmadszor is megkapja az esélyt a Toro Rossótól, véli az istálló csapatfőnöke.

Furcsa pályaív Danyiil Kvjaté. Egészen fiatalon, mindössze 20 évesen mutatkozott be a Forma–1-ben, a Red Bull egyik nagy reménységeként, aki aztán egyetlen faenzai szezon után egy világbajnok, Sebastian Vettel autójában találta magát. 2015-ben annak köszönhette gyors előmenetelét, hogy Vettel váratlanul felbontotta szerződését az osztrákokkal, és a Ferrarihoz távozott. Kvjat amolyan vészmegoldás volt, és kevés rutinnal dobták őt a mély vízbe.

Bár első szezonjában Magyarországon dobogóra is állhatott, pontszámok tekintetében pedig legyőzte – a balszerencsés – Daniel Ricciardót, Helmut Markóék türelme a második szezonja elején látott balesetei miatt elfogyott vele szemben, így váratlanul visszaküldték őt a Toro Rossóhoz. A hivatalos indoklás szerint nem volt elég magabiztos és a Red Bull üléséhez, a valóságban viszont inkább volt szó arról, hogy Max Verstappent és apja akkoriban már javában a távozással fenyegetőzve gyakorolt nyomást a Red Bullra, s a vezetők jobbnak látták máris Kvjat helyére ültetni a kincsnek tekintett hollandot.

A váltás nem terelte vágányra Kvjatot, inkább csak még messzebbre siklott a helyes úttól, így 2017 szezonhajrájában Marko már a Toro Rossótól is kitette, mondván, mindkét fél érdekeit az szolgálja, ha megszakítják az együttműködésüket.

Danyiil Kvjat (Fotó: Toro Rosso) Danyiil Kvjat (Fotó: Toro Rosso)

Kvjat 2018-ban a Ferrarinál talált menedéket, ahol a szimulátorban segítette Sebastian Vettelék munkáját, új szerepköre pedig új nézőpontot is jelentett számára, melyből már másként értékelte addigi F1-es pályafutását. Ez elég is volt Markónak ahhoz, hogy újra bizalmat szavazzon neki – no meg az is kapóra jött az orosznak, hogy a Red Bull mostanság éppen híján van az utánpótlásnak.

Ez főnöke, Franz Tost szerint azonban mit sem változtat azon a tényen, hogy Kvjat túl jó képességű versenyző ahhoz, hogy csak úgy veszni hagyják az F1 számára. A sok fiatallal együtt dolgozó szakember úgy véli, Kvjat egyszerűen rossz ütemben lépdelt fölfelé, és ezért botlott meg. „Mindig is vallottam, hogy a fiatal versenyzőknek két-három év kell ahhoz, hogy megtanulják, mi kell a jó teljesítményhez a bonyolult F1-ben. Danyiil már az elején bizonyította, mennyire gyors. Amikor a helyzet úgy hozta, előléptették a Red Bull Racinghez, és úgy tűnt, készen is áll e kihívásra. Voltak remek futamai, de nagy nyomás alatt sosem könnyű, és ma már föltehetjük a kérdést, nem volt-e túl korai számára.”

„Kemény és nehéz időket élt meg, amikor 2016-ban visszatért hozzánk, mentálisan is nehéz volt, de akkor sem kérdőjelezte meg senki a versenyzői képességeit. Hiszem, hogy megérdemel egy újabb esélyt a Forma–1-ben, és azt is, hogy a legjobbat még nem láthattuk tőle” – nyilatkozta autójuk bemutatója alkalmával Tost.

Tény, hasonlókat Helmut Marko is mondott a még mindig csak 24 esztendős versenyzőről. Amikor 2016 után a következő évre is bizalmat szavazott neki, majd év végi elbocsátása alkalmával is azzal érvelt, hogy éppen tehetsége, a benne rejlő potenciál miatt adtak Kvjatnak annyi időt és új esélyt, amennyit legtöbb versenyzőjük nem kap.

Danyiil Kvjat és Alexander Albon (Fotó: Toro Rosso) Danyiil Kvjat és Alexander Albon (Fotó: Toro Rosso)

2019 már valóban az utolsó lehetőségnek tűnik. Kvjat egyéves kihagyása ellenére rutinos versenyzőnek nevezhető, és idén egy újonc, Alexander Albon mellett bizonyíthatja ezt. Neki kell a stabilitást jelentenie a Toro Rossónál, aki Tost szerint csapattársának is irányt mutathat.

„Alexnek sokat kell tanulnia, ahogy minden F1-es újoncnak, de az alsóbb kategóriákban már bizonyított, így a Forma–3-as Európa-bajnokságon, a GP3-ban és különösen a Forma–2-ben, ahol versenyeket is tudott nyerni. Az év második felében az F2-ben sok lenyűgöző előzést mutatott be, melyek meggyőztek minket arról, hogy ő lesz a megfelelő versenyző számunkra. Danyiil rutinos versenyző a garázs másik oldalán, és sokat tanulhat tőle, miközben a csapat támogatását is élvezni fogja. A Scuderia Toro Rosso már nagyon várja a 2019-es idényt Danyiillal és Alexszel két fiatal és ütőképes versenyzőnk lesz” – dörzsölte előre a tenyerét a csapatvezető.

Borítókép: Danyiil Kvjat (Fotó: Toro Rosso)

További tartalmak