A Renault azért hajt, hogy elkészüljön a tesztekre

A csapatvezető, Cyril Abiteboul elismerte, a Renault az idővel is küzd, hogy megfelelően fel tudja készíteni autóját a jövő héten kezdődő barcelonai tesztre. Ezen mindenképpen ott akarnak lenni, a szombati bejáratás viszont kérdésessé vált…

Nico Hülkenberg, Cyril Abiteboul és Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)

A tervezési idő maximalizálásának érdekében a Renault úgy döntött, a lehető legtovább kitolja az RS19-es véglegesítésének határidejét. Éppen ezért az összeszerelésre szánt idő megrövidült, a csapat pedig némileg késésbe került, az új gép ugyanis még nem áll készen a bevetésre, noha a jövő héten már kezdetét veszi az első tesztsorozat.


A mai bemutatón is azért használták a 2018-as karosszériát az idei szabályok szerint készült első és hátsó szárnyakkal, mert a 2019-es verzió még nem áll készen. Abiteboul a késéssel kapcsolatban elmondta, a tesztekre valószínűleg készen lesznek, a szombati bejáratás viszont lehet, elmarad…


„Rendkívül szűkös a határidő” – ismerte el a francia szakember. „Viszont még mindig jó okunk van azt feltételezni, hogy elkészülünk a tesztekre. Ha megoszthatok egy kis titkot, szombaton be akartuk járatni az autót egy filmes nap keretén belül, de erre lehet, hogy már nem kerül sor” – tette hozzá, majd amikor rákérdeztek, minden száz százalékos lesz-e a teszt kezdetére, újra bizonytalanabbá vált.
Cyril Abiteboul (Fotó: XPB) Cyril Abiteboul (Fotó: XPB)Semmiben sem lehetünk biztosak. A versenyzőink ott lesznek, beszélhetnek és kávézhatnak velük” – üzent a sajtónak. „Ott lesz a motorhome, és a kávéfőző is működni fog, csak ezt ígérhetem biztosra” – folytatta, mielőtt elhintette, a késés a szabályváltozásoknak tudható be. „Párszor felemeltük már a hangunkat a kései szabályváltozások miatt. Ez történik, amikor későn változtatnak az előírásokon. Ez a kegyetlen valóság. Nem hiszem, hogy ez csak minket érintett negatívan.”


A főnök tudja, hogy csapatának agresszíven kell fejlesztenie, ha utol akarja érni a három legjobbat, de úgy érzi, ezzel idén talán még túlzásba is estek. „Tudjuk, hogy közvetlen a kapcsolat a szélcsatornában töltött idő és a versenyképesség között. Folyamatosan feszegetnünk kell a határokat, de úgy érzem, most egy kicsit át is léptünk rajtuk” – magyarázta.


„Ezért tudok együtt érezni a gyártórészlegen dolgozókkal. Nagyon keményen dolgozunk, hogy az alkatrészek elkészüljenek a tesztig, és felkerüljenek az autóra. Azt hiszem, jövőre valamivel konzervatívabbnak kell lennünk, mert nemcsak a teljesítmény számít, hanem a megbízhatóság is. Senki sem akar úgy nekimenni a szezonnak, hogy elmarad a bejáratás, és csak a teszten jön rá, hogy valami nem stimmel. Fontos az egyensúly. Talán most egy kicsit túlzásba estünk, és nem árt, ha jövőre egy kicsit átgondoljuk majd ezt a dolgot” – zárta gondolatát.
Renault (Fotó: XPB) Renault (Fotó: XPB)