Csapatot cserél Vettel és Leclerc

Újabb fontos változás jön a Ferrarinál 2019-ben: kicserélik Sebastian Vettel és Charles Leclerc csapatát.

Sebastian Vettel (Fotó: MTI/EPA)

Amióta Maurizio Arrivabene helyét Mattia Binotto vette át csapatfőnökként, folyamatos találgatások folynak arról, lesznek-e még változások a Ferrarinál. Nos, olasz sajtóértesülések szerint már vannak is, csak nem egészen olyan jellegűek, amilyenről a találgatások szóltak. Úgy hírlik tudniillik, hogy idén cserél egymással a garázs két oldalán dolgozó személyzet.


Az már a múlt év végén körvonalazódott, hogy a Kimi Räikkönen helyére érkező Charles Leclerc egy rutinos versenymérnököt fog kapni: Jock Cleart, aki eddig a két versenymérnök munkáját felügyelte a boxfalon. A brit szakember korábban Jacques Villeneuve-vel, Nico Rosberggel, Michael Schumacherrel és Lewis Hamiltonnal is dolgozott együtt, és elmondása szerint a fő feladata az lesz, hogy felgyorsítja Leclerc beilleszkedését és fejlődését.


Ami a többi kollégát illeti, a monacói ugyanakkor nem örökli meg Räikkönen csapatát, mivel Vettel eddigi embereit vezénylik át az ő oldalára. A négyszeres világbajnok eközben a finn korábbi munkatársaival fogja folytatni, ám versenymérnöke továbbra is Riccardo Adami marad.
Sebastian Vettel és Riccardo Adami (fotó: XPB) Sebastian Vettel és Riccardo Adami (fotó: XPB)


Bár a helycsere szokatlannak tűnhet, mégsem számít példa nélkülinek. 2016-ban a Mercedes is végrehajtott hasonlót, akkor Lewis Hamilton és Nico Rosberg szerelőinek egy részét cserélte ki. Toto Wolffék ezzel azt akarták megakadályozni, hogy a két versenyző egyre mérgesedő rivalizálásának következtében a csapat is klikkesedni kezdjen, és két ellentétes oldalra szakadjon szét a garázs.


Miközben a munkatársak szempontjából a manőver talán sikeres volt, így sem maradt negatív következmény nélkül. Hamilton év elejétől folyamatosan a nyilvánosság előtt nehezményezte a személycseréket, és ahogy nehezedett a helyzete, úgy rótta föl egyre többször csapatának, hogy elvette tőle a kipróbált és bevált társakat. Az az év végül Rosberg bajnoki győzelmét hozta, a Hamilton és a Mercedes közötti konfliktus elsimításában pedig döntő szerepe volt Rosberg év végi váratlan visszavonulásának. A Mercedes azóta nem hajtott végre efféle cserét.


A Ferrari most talán hasonló okokból döntött a rotáció mellett, helyzetük azonban mégis más, hiszen Leclerc még egyetlen versenyt sem teljesített Vettel mellett, így egyelőre azt sem tudni, hogyan fognak együtt dolgozni.