„Ki is rúgott volna…” – a történet a Williams új festése mögött

Nem aratott osztatlan sikert a Williams 2019-es festése. Claire Williams helyettes csapatfőnök elmagyarázta, miért döntöttek ezen út mellett, és mi a mögöttes üzenet.

Fotó: XPB

Az idei szezontól az eddig megszokott fehér és fekete mellett a világoskék is a Williams színe lesz. Az új dizájnt a főszponzor lecserélése motiválta. 2014 óta a Martini szabta meg a csapat arculatát jellegzetes kék-piros csíkjaival, mely eleganciájával közkedvelt külsőt kölcsönzött az autóknak.


A mostani szezontól a brit telekommunikációs cég, a ROKiT kapott nagy felületet a karosszérián. A vállalat alapszínét ugyanakkor a piros és a fekete jelenti, a Williams viszont ehelyett egy világoskék színvilág mellett döntött.


A négykerekű külseje ugyanakkor nem aratott feltétlen sikert a szurkolók körében. Többek szemét szúrta az egyszerű dizájn, mely olyan érzést kelt, mintha egy amatőr falfirkász fújta volna le a masina tetejét és oldalát. Volt, aki „befejezetlennek” nevezte a fényezést, mások „vandalizmust” emlegettek, de a csapat hagyományos színeit is többen hiányolták a csapat közösségi oldalán hozzászólók közül.
Fotó: XPB Fotó: XPB


Claire Williams azzal magyarázta választásukat, hogy a festéssel jelezni akarták, egy új korszak vette kezdetét a Williams életében, és a csapat a tavalyi pofon után változtatott a szemléletmódján. „Van története a festésnek. Már előre tudtuk, hogy a Martini véget fog vetni az együttműködésünknek, és ez egy jó lehetőséget kínált arra, hogy alaposan elgondolkodjunk, a Williams milyen irányba mozduljon el. Az idei év nagyon fontos lesz számunkra, akárcsak az azt követő évek. Sok időt töltöttünk emiatt a festéssel, és az egész házon belül készült. A Williamsnek nagyon kreatív csapata van” – dicsérte tervezőit.


„Ami engem illet, én egy olyan festést akartam, amelynek van mondanivalója, amely mesél arról, hol tart most a Williams, és hová jut a jövőben. Sokan tisztában vannak azzal, hogy a Williams hagyományos színét a tengerészkék és a fehér jelenti, de mi szerettünk volna eltérni ettől, hogy frissességet sugalljunk a világ felé, hogy egy megújuló márka vagyunk. És ha kitartottunk volna a hagyományos tengerészkék és fehér színeinknél, az nem ezt üzente volna. Végső soron a Forma–1-es autó jelenti a csapatunk kirakatát, és szerettük volna, ha ez egy történetet mondana el. Így jutottunk ehhez az élettel teli festéshez, és úgy érzem, sikerrel jártunk.”


Ami az átalakulást illeti, a Williams 2018-ban története egyik leggyengébb szezonját teljesítette, a konstruktőri utolsó helyen zárt, előző autója megoldhatatlan problémái pedig felnyitották a vezetőség szemét, hogy a probléma nem is az autóval, hanem az azt gyártó csapattal van. Több kulcsemberük távozott idény közben, Paddy Lowe technikai igazgató vezetésével pedig szemléletet váltottak, és belátták, nem álmodozhatnak gyors fellendülésről, mivel az alapoktól kell újjáépíteniük a gárdát, mely minden téren fejlesztésre szorul.
Claire Williams (Fotó: XPB) Claire Williams (Fotó: XPB)


Az új szemléletmódot a versenyzőválasztás is jelzi. George Russelt újoncként egyből két évre szerződtették, annyira bízva a tehetségében és a benne rejlő lehetőségekben, hogy még szponzori támogatást sem kértek tőle. Mellé pedig tavalyi fejlesztőversenyzőjüket, Robert Kubicát szerződtették, aki 2018-ban is a tapasztalatot és a támpontot jelentette két rutintalan fiataljuk mellett.


„Csapatként nagy átalakulásokon mentünk keresztül az utóbbi hónapokban, ezek mind az új generációs Williamst jelképezik. Ez arról szól, merre tart a Williams. Szép jövő vár ránk a sportágban, amit számunkra George és Robert képvisel – ők jelentik az új generációs Williamst” – állapította meg Williams.


Ami a megújult külsőt illeti, arról is kérdezték, mit szólt a világoskékhez a csapatot alapító édesapja, a már jó ideje csak a háttérből figyelő Frank Williams. „Frank szereti. Lehet, hogy meglepő ezt hallani, de szereti” – jelentette az apját mindig keresztnevén szólító Claire. „Kicsit ideges voltam, mielőtt bemutattam neki, mert Frank nagyon tartja magát a hagyományokhoz, és védelmezi a tengerészkéket. De megértette az érveket a váltás mögött, hogy ennek egyértelmű üzenete van a világ felé. Szóval teljességgel a festés mellett van. Nos, még mindig itt vagyok… Ha nem tetszett volna neki, talán már kirúgott volna…” – tréfálkozott.