Musorujsag
Élő Eredmények

Ricciardo: Semmi sem hiányzik a Red Bullhoz képest

Ricciardo: Semmi sem hiányzik a Red Bullhoz képest

Renault, Motorsport-Total, Autosport
Nem lát hatalmas különbségeket Daniel Ricciardo a Red Bull és a Renault háttere között, de úgy készül, régi csapata előttük ér célba Melbourne-ben.

Nem is Daniel Ricciardo lett volna, ha nem egy viccel indítja első hivatalos renault-s fellépését. Miután a színpadra szólították a csapat keddi enstone-i bemutatóján, elsőként természetesen a csapatváltásáról kérdezték. „Bonjour! Je m’appelle Daniel.” – mutatkozott be franciául, majd megjegyezte: „Csak franciául szerettem volna megtanulni, ezért vagyok itt!”

A valódi céljai és tervei persze egészen mások. „Szeretném meghálálni a csapat belém vetett bizalmát” – tette egyértelművé.

Ricciardo új nagy küldetését Renault-nak hívják. Értük szakította meg évtizedes együttműködését a Red Bull-lal, s fordított hátat a 2014 óta az őt szinte minden ottani évében futamgyőzelemhez segítő csapatnak, mert úgy érezte, ez a rá váró legnagyobb feladat. Csodát persze nem vár a váltástól, nem hiszi, hogy egyből legyőzik a Red Bullt. „Már akkor tisztában voltam ezzel, amikor aláírtam a szerződést. Világos volt számomra, hogy Melbourne-ben várhatóan előttünk lesznek. Már korábban is leszögeztem, hogy nagy a valószínűsége ennek. De nem leszek mérges, ha legyőznek Melbourne-ben, mert én most egy másik úton járok. Persze nem is szeretnék örökké a negyedik helyen maradni.”

Elmondása szerint a két istálló háttere között nincs akkora különbség, amekkorát a múlt évi eredmények sugallnak. „Ez a csapat nagyon éhes a sikerre. Végigsétálva a gyárban pedig semmi olyasmi nem volt, amire mondtam volna, hogy erre van szükségünk, mert a Red Bullnak is megvolt. Nem hiányzik semmi különleges. Jártam itt decemberben, és nagy volt a sürgés-forgás, zajlott az építkezés, de azóta már befejeződött. Nagyon keményen dolgoztak a télen, és az egyik legjobb tapasztalatom a munkamorál volt. Én a szezon végével egyből megyek szünetre, de sokaknak nincs ideje ilyesmire. Ez számomra egy jele volt annak, mennyire éhesek, és ez nagy pozitívum.”

Nico Hülkenberg, Alain Prost és Daniel Ricciardo (Fotó: XPB) Nico Hülkenberg, Alain Prost és Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)

Ami a céljait illeti, Ricciardo konkrét eredményeket nem említett, csupán szeretné, ha a Renault megőrizné lendületét. „Talán unalmasan hangozhat, de csak annyit mondok: fejlődés. Legyen fejlődés! 2016 óta elképesztő dolgokat csináltak, és tartani kéne ezt az ütemet. Lehetne azt is mondani, hogy mivel tavaly negyedikek voltak, idén harmadiknak kell lennünk, de ez nem olyan egyszerű, mert ott a három nagy csapat. Ideális esetben csökkenthetjük a különbséget. Ha ez a legjobb háromba juttat minket, az annál jobb, de még elég nagy a lemaradásunk. Amíg viszont fejlődés mutatkozik, ez egy sikeres év lesz.”

Ricciardo a keserű 2018-as szezonja után arról is beszélt, mennyiben változtatták meg őt a múlt évi kudarcok. „Tavaly voltak csúcspontok, boldog pillanatok, de voltak frusztrálóak is. Szeretnék változtatni, és minden, amit 2018-ban tanultam, jobb versenyzővé tesz 2019-re. A különbség annyi lesz, hogy érettebb ember vagyok. Sokkal tisztábban látom, hogy merre tartok, a célom pedig, hogy jó eredményeket érjek el a pályán. Pozitív nyomást érzek magamon, pozitívak az elvárások, és ez tetszik” – jelentette ki.

Borítókép: Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)

További tartalmak

Kapcsolódó hírek