Wolff: Idén elveszíthetjük a világbajnokságot

A Mercedes sportigazgatója, Toto Wolff úgy érzi, a 2019-es szabályváltozásokkal csapatának dominanciáját kívánják megtörni, éppen ezért – bár továbbra is keményen dolgoznak, és roppant motiváltak – számolniuk kell azzal, hogy idén alulmaradnak.

Fotó: XPB

Miközben a Red Bull állítja, épp a Mercedes küzdött a 2019-es szabályváltozásokért, a címvédőnél arról beszélnek, az újregulákat ellenük hozták, hogy véget vessenek a 2014 óta tartó győzelmi sorozatuknak. Wolff kiemelte, ez egyáltalán nem új a motorsportok világában, csapata pedig mindent megtesz azért, hogy a változások ellenére a csúcson maradjon.


De arra is fel kell készülniük, hogy ezúttal vereséget szenvednek majd. „Egyre inkább fogy a levegő a csapat körül” – nyilatkozta Wolff a Motorsport-Totalnak. „Amikor valaki dominál, mindig megváltoztatják a szabályokat, hogy megtörjék ezt a csapatot. Ezt akár kínosnak is mondhatjuk…”
Toto Wolff (Fotó: XPB) Toto Wolff (Fotó: XPB)


„A 2019-es aerodinamikai változtatásokkal megpróbálják megváltoztatni az erősorrendet a Forma–1-ben. Láthattunk már hasonlót a sportág múltjában, akár a Ferrari, akár a Red Bull esetében” – utalt a vörösök uralmát követő 2005-ös, és a bikások dominanciája után érkező 2014-es változtatásokra. „A mi csapatunknak továbbra is motiváltnak kell maradnia, és komoly célokat kell kitűznie maga el.”


Változtatások ide, változtatások oda, Wolff szerint a Mercedesnek egyébként is évről évre nehezebb dolga lesz, hiszen a riválisok folyamatosan csökkentik lemaradásukat (ahogyan azt a Ferrari esetében 2017-ben és 2018-ban is láthattuk), és egyre óhatatlanul átvehetik az irányítást is.


„A csapatunk feladata évről évre nehezebb lesz” – jelentett ki határozottan. „Bizonyos mércéket már sikerült felállítanunk, de ezzel csak motiváltuk az ellenfeleinket. Fel kell ismernünk, hogy nagyon szoros a verseny, és el kell fogadnunk azt, hogy bizony elveszíthetjük a világbajnoki címet ebben a szezonban” – zárta gondolatát az osztrák szakember.
Valtteri Bottas (Fotó: XPB) Valtteri Bottas (Fotó: XPB)