Musorujsag
Élő Eredmények

Ezüst maradt, mégis változott az új Mercedes!

Ezüst maradt, mégis változott az új Mercedes!

Mercedes
Bemutatta 2019-es új versenyautóját a címvédő Mercedes csapata.

Felkorbácsolta a Mercedes az F1-et követők kíváncsiságát azzal, hogy már egy héttel az új autója bejáratása előtt részletfotókat osztott meg új autójáról, mely a megszokott ezüsttől eltérő festést vetített előre. Tekintve, hogy a vibráló „gyíkminta” már egy korábbi utcai autójukon, az EQ-n is látható volt, a bemutató előtt pedig elárulták, hogy az új autó a W10 EQ Power+ nevet fogja viselni, az hihettük, radikálisan megváltozik a gép külseje.

Nos, a Mercedes megmaradt a középúton: egyfelől kitartott a hagyományos ezüst fényezés mellett, ugyanakkor mégis az eddigiektől eltérő külsőt kölcsönzött a W10-esnak. A szokásos Petronas-türkiz minta új vonalakkal ível végig az autó oldalán, melynek motorborításán apró minták jelentek meg, igencsak elegánssá téve az autót. Szintén változás, hogy 2018-cal ellentétben ezúttal a glóriát is ezüstszínűre festették.

A Mercedes W10 (Fotó: Mercedes) A Mercedes W10 (Fotó: Mercedes)

A brit székhelyű német csapatnak 2010-es visszatérése óta a mostani a tizedik F1-es modellje. Reményeik szerint a kerek szám szerencsét hoz nekik, és hozzásegíti őket az ötödik címvédéshez az egyéni és csapatversenyben is. Ha ez összejön, megdöntik a Michael Schumacher nevével fémjelzett Ferrari-csapat csúcsát, mely 1999 és 2004 között hat konstruktőri és öt egyéni bajnokságot nyert.

Toto Wolffék jól tudják, a sikersorozatot nem lesz egyszerű folytatni, főleg nem úgy, hogy 2019-ben némi bizonytalanságot jelentenek az új aerodinamikai szabályok. „Az új szezon nagy kihívást jelent mindannyiunk számára. A szabályok elég jelentősen megváltoztak, muszáj lesz a nulláról indulnunk, és ismét bizonyítanunk kell – mind a saját elvárásaink, mind az ellenfeleik miatt” – fogalmazott Toto Wolff csapatfőnök. „Nulla ponttal vágunk neki az idénynek, nincs garancia semmire, nem érezzük úgy, hogy jogunk van az élen lenni. A szabályváltozások miatt minden csapat esélyessé válhat a címre, és mindannyiukban potenciális veszélyt látunk.”

Az óvatosságra 2018 miatt is van okuk. Bár ismét ők lettek a bajnokok, a Ferrari a szezon egy szakaszában egyértelműen versenyképesebbnek tűnt náluk, a motor terén pedig meg is előzte őket. Ez komoly pofon volt a dominanciájukat éppen az erőforrásuk kiválóságára alapozó gárda számára, Andy Cowellék éppen ezért már bajnoki sikerük után jelezték, hogy 2019-re jobban odateszik magukat. Úgy tudni, alapjaiban újragondolták az erőforrásukat, mellyel nagy teljesítményjavulást értek el, főképp a hibridrendszerek oldaláról.

A Mercedes W10 (Fotó: Mercedes) A Mercedes W10 (Fotó: Mercedes)

A Mercedes karosszériája már évek óta kiváló, fejlesztési tempójukat pedig a Ferrari nem is tudta tartani a múlt évben. Ilyen szempontból viszont a Red Bull szezonhajrában mutatott formája lehet aggasztó számukra, hiszen Max Verstappenék az utolsó hétvégéken különböző pályákon, gyengébb motorral is egyenlő ellenfeleik voltak. Ebben a hatékony karosszéria mellett a kiváló gumikezelés is szerepet játszott, mely a csillagosok egyik gyenge pontját jelentette. Idén az aerodinamikai szabályok mellett a Pirelli abroncsai is változnak, a Mercedesnek biztosra kellett mennie, hogy ezen területeken se váljon sebezhetővé.

„Szeretnénk jól kezdeni Barcelonában, meg akarunk felelni a szimulációk során felállított elvárásainknak, és viszont akarjuk látni az előrejelzéseket a versenypályán” – mondta a tesztekre utalva Wolff. „Csak magunkra fogunk figyelni, javítani kívánjuk a teljeítményünket, és remélhetőleg az év első téttel bíró összecsapására, a melbourne-i időmérő edzésre már készen fogunk állni.”

A csapat két versenyzője továbbra is Lewis Hamilton és Valtteri Bottas lesz. Míg előbbi célja a címvédés és a hétszeres világbajnok Michael Schumacher rekordjainak további megközelítése, csapattársának a múlt év nyeretlenségét és a szezon végi csalódást kell feledtetnie, miközben bizonyítania kell azt is, hogy érdemes a 2020-as szerződéshosszabbításra.

Képgaléria:

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => Valtteri Bottas az új Mercedes W10-essel Silverstone-ban (Fotó: Mercedes)
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/10/2019/02/M182605-1024x682.jpg
    [alignment] => aligncenter
)
Borítókép: A Mercedes W10 (Fotó: Mercedes)

További tartalmak