Leclerc az esélyt látja Vettelben

Nem teherként, inkább egy nagy lehetőségként fogja fel Charles Leclerc, hogy második F1-es évében Sebastian Vettel csapattársa lehet a Ferrarinál.

Charles Leclerc a Ferrari gyárában (Fotó: Ferrari)

Ötvennyolc éve nem volt olyan fiatal versenyzője a Ferrari Forma–1-es csapatának, mint idén. A márkával bemutatkozó valaha volt legfiatalabb versenyző a mexikói Ricardo Rodriguez volt, aki az 1961-es Olasz Nagydíjon mindössze 19 éves és 208 napos volt. Charles Leclerc 21 évesen az eddigi második legifjabbként fog felsorakozni az Ausztrál Nagydíj rajtrácsára.


Ha hozzátesszük, hogy mindezt egyetlen F1-es szezonnal a háta mögött teheti meg, kijelenthetjük: nagy tehetségről lehet szó, ha a versenyzőválasztásával az elmúlt két évtizedben konzervatív Ferrari ennyire hisz benne.


De nem csak ők vannak így ezzel. A szakmában sokan várnak nagy dolgokat a Sauberrel remek újoncévet produkáló monacóitól, aki új csapattársát, Sebastian Vettelt is nehéz helyzetbe hozhatja. Az istálló azt reméli, érkezése jó hatással lesz a négyszeres világbajnokra, mások szerint akár még a nyugdíj felé is terelheti őt. Arról viszont kevesebb szó esik, milyen hatása lehet e felállásnak Leclerc-re.


A Ferrarinál versenyezni már önmagában sem egyszerű a csapatot jellemzően körülvevő felhajtás és a magas elvárások miatt. A várakozásokat csak tovább fokozza, hogy máris a jövő csillagának tekintik őt, szinte elvárva, hogy borsot törjön Vettel orra alá. Egy négyszeres világbajnok viszont nem jelent szokványos mércét.
Charles Leclerc, Mattia Binotto és Sebastian Vettel (Fotó: Ferrari) Charles Leclerc, Mattia Binotto és Sebastian Vettel (Fotó: Ferrari)


Leclerc mindezek ellenére úgy érzi, bátran vetheti bele magát az új kihívásba. „Rendkívül izgatottan várom ezt a kalandot. Gyerekkori álmom vált valóra, mindig a vörös autónak szurkoltam” – nyilatkozta a Ferrari pénteki bemutatóján. „Pár éve már tagja voltam a Ferrari Versenyzői Akadémiának, és ez segített olyan versenyzővé fejlődnöm, akinek célja az volt, hogy egy nap elfoglalhassa ezt az ülést. Most ez megtörténik, így ez egy rendkívül büszke nap számomra.”


A Ferrari és Vettel által jelentett teherről ő másképpen gondolkodik. Úgy érzi, ha jól teljesít, csak még többet nyerhet azáltal, hogy ennél a csapatnál, ilyen ellenfél ellen ér el sikereket. „Ideges? Az nem vagyok!” – jelentette ki teljes nyugalommal. „Én inkább egy lehetőséget látok abban, hogy Sebastian csapattársa vagyok, hiszen ő egy nagy bajnok. Sokat tanulhatok tőle, szóval ez egy esély számomra. Biztosra veszem, hogy elképesztő szezon vár ránk, melynek a kulcsát a közös munka fogja jelenteni.”


Leclerc-nek kevesebb a vesztenivalója, mint Vettelnek. Ha alárendelt szerepbe kerül, lesz még ideje a bizonyításra. De nem csak a tanulás miatt lehetőség számára Vettel, hiszen ha már most egyelő ellenfele lesz, azzal egy csapásra az F1 élversenyzői közé emelkedhet.


Az pedig, hogy nehézségek helyett ő inkább lehetőséget emleget, már önmagában is felér egy kihívással…