Musorujsag
Élő Eredmények

Meglepi-e Hamiltont Vettel és az új generáció?

Meglepi-e Hamiltont Vettel és az új generáció?

Sky Sports, Mercedes
A Mercedesnél meg vannak győződve arról, hogy tavalyi veresége után Sebastian Vettel ég a bizonyítási vágytól, ám Lewis Hamilton hiszi, számára is van még feljebb.

Csapata szerdai autóbejáratásán Lewis Hamilton nem keltette a jóllakott bajnok benyomását. Bár azt még nem tudhatja, mennyire versenyképes az új W10-es, azt máris kijelentette, hogy célját csakis a hatodik világbajnoki cím jelentheti. Az előző évet csúcsformában zárta, ám az is tény, hogy a hajrában legfőbb ellenfelei nem kényszerítették őt igazán komoly csatára. A felerősödő Red Bullnak addigra már túl nagy volt a hátránya ahhoz, hogy beleszóljon a bajnoki küzdelembe, tét nélkül bátran kockáztathatott. Sebastian Vettel és a Ferrari pedig sok-sok hibával dobta el a végső győzelem esélyét, és Spa után már nyerni sem tudtak együtt.

2019 viszont egy új év lesz, melynek mindkét ellenfél azzal az eltökélt szándékkal vág neki, hogy megtörje a Mercedes 2014 óta tartó egyeduralmát. Toto Wolff csapatfőnök szerint ez és a szabályváltozások együttesen veszélyesebbé teszik őket, mint valaha. „Nagy kihívás vár ránk pár nagyszerű csapat ellen. Mindenkit komolyan veszünk, a szabályok mindent a feje tetejére állíthatnak. Lehet, hogy ugyanaz a három csapat lesz elöl, amely tavaly, de az is, hogy valaki, aki még nincs a radaron, de talált egy kiskaput.”

Szerinte Vettelt hajtja a bizonyítási vágy azok után, hogy 2018 kissé megtépázta hírnevét, és sok kritikát zúdított a nyakába. De ha ő nem is jelent majd olyan kemény diót, akkor is jelenthet még Max Verstappen vagy éppen Charles Leclerc és Pierre Gasly. „Lewist már most is nehéz legyőzni, ő a generációja legjobbja. Izgalmas lesz látni, mi lesz Sebastian Vettellel, aki ég a bizonyítási vágytól. És ott van az új generáció is. Érdekes lesz látni, ők hogyan teljesítenek.”

Max Verstappen, Lewis Hamilton és Sebastian Vettel (Fotó: XPB) Max Verstappen, Lewis Hamilton és Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

A harci kedv Hamiltonban is buzog már. És ő áll is a kihívás elébe: reméli, hogy minél erősebb ellenfelekkel szembesül idén. Miközben előnyt jelenthet számára, hogy a Mercedes kiforrott, jól bevált csapattal folytatja, a Ferrinál pedig belső változások történtek, ettől függetlenül egy jobb Vettelt vár vissza. „Az ő nevében nem beszélhetek. Tény, hogy nagyszerű csatákat vívtunk a múltban, a tavalyi az egyik kedvencem volt. Bízom benne, hogy még több hasonló vár ránk, és abban is bízom, hogy a Red Bull is oda tud keveredni, mert úgy a nézők, de a versenyzők szempontjából is még élvezetesebb lenne. Én abból indulok ki, hogy Sebastian csak erősebb lesz idén, ahogyan Valtteri és Max is – és remélhetőleg én is.”

Christian Horner nemrég azt nyilatkozta, hogy Hamilton talán Max Verstappentől tart a leginkább. Már az előző évben láthattunk közöttük kemény csatákat, és ha a Honda erőforrása valóban olyan sokat javult, mint ahogy azt a Red Bull várja, még több ütközetre számíthatunk. „Megvan a képessége arra, hogy bajnokká váljon. Eddig nem volt meg a csapat, a csomag ennek eléréséhez, de ez végső soron csapatmunka, szóval folytatniuk kell a munkát közösen. Remélem, hogy az új fiúk, akik új csapatoknál vannak, előrelépést tesznek” – fogalmazott Hamilton.

Azonban arról is meg van győződve, hogy 2019-es idénye lehet még a 2018-asnál is jobb, csapata és ő is képes még a fejlődésre. „Nagyszerű energiák uralkodnak a csapatnál, mindenki feltüzelten várja a kezdést. Mindenki a koronát akarja, ezért nekünk minden évben újjá kell alakulnunk, minden alkalommal változik a dinamika, az edzés módja, a mentális felkészülés. Idén a bajnoki cím lesz a célom, nem a bajnoki címvédés.”

Lewis Hamilton (Fotó: XPB) Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

Ennek érdekében kellően feltöltötte akkumulátorait, és tudatosan távol tartotta magát az F1-től. „Muszáj volt összeszednem magam és tovább fejlődnöm. Ha nem lépek előrébb, úgy érzem, nem is lélegzem. Még mindig az emelkedés vágya vezérel. A telem egy kicsit más volt, mint a múltban. A karácsonyt a családommal töltöttem, aztán elmentem hómobilozni, síelni, majd szörföztem Kelly Slaterrel, ami elképesztő volt. Teljesen kikapcsoltam, nem foglalkoztam a versenyzéssel, és próbáltam elszakadni a közösségi médiától is. Rendes volt a csapattól, hogy egy teljes hónapot adott nekem a szünet kiélvezésére” – mondott köszönetet az érezhetően felfrissült címvédő.

Volt csapattársa, Nico Rosberg úgy véli, valóban nem lesz könnyű megállítani őt, ám nem is lehetetlen. „Rá és a Mercedesre mindig lehet fogadni, de azt is el tudom képzelni, hogy meglepetést hoz az új idény. A legtöbbet a Red Bulltól és Charles Leclerc-től várok. Leclerc nagyon érdekes lesz a Ferrarinál. Nagyon-nagyon gyors, és mindene adott ahhoz, hogy világbajnokká váljon. Sebastian Vettelnek eddig egyértelmű második számú társa volt, ennek viszont vége” – állapította meg.

„Úgy tűnik, ahhoz, hogy valaki legyőzze Lewist, egy Rosbergre lesz szükség… Persze csak viccelek! Lewis kétségkívül minden idők egyik legjobbja, de neki is vannak gyenge pontjai. Csak Sebastian Vettel 2018-ban ezeket nem tudta kihasználni. Lewis így hibátlanul versenyezhetett. De ha nem az ő ízlésének megfelelően alakulnak a dolgok, akkor meginoghat a motivációja. És az ellenfeleknek ezt kell kihasználniuk” – adott tippet a brit skalpjára vadászóknak Rosberg, akinek 2016-os sikere óta még senki sem talált elleszert Hamiltonra.

Borítókép: Sebastian Vettel és Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak