Elbeszélgetett Bottasszal a Mercedes

Elbeszélgetett Valtteri Bottasszal az új szezon rajtja előtt Toto Wolff. Állítja, továbbra is töretlenül él a bizalmuk a finnel szemben.

Valtteri Bottas (Fotó: XPB)

A három élcsapat hat versenyzője közül egyedül Valtteri Bottasnak nem jött össze egyetlen futamgyőzelem sem a 2018-as szezonban, Három versenyen is karnyújtásnyira volt tőle, ám Sanghajban és Bakuban a balszerencse, Szocsiban pedig egy csapatutasítás állította meg. Miközben szezonja első felében inkább csak peches volt, a másodikban halványabb teljesítményt is nyújtott, képtelen volt lépést tartani a világbajnok Lewis Hamiltonnal.


Nem is kímélték őt a kritikusok, és már arról is állandó találgatások zajlanak, hogy lesz-e hosszú távon maradása a Mercedesnél, ahol már Esteban Ocon is várja a lehetőséget.


A télen Toto Wolff csapatfőnök is egyértelművé tette, hogy Bottasnak javulnia kell, ha 2020-ra is szerződést szeretne, ám a héten megejtett bemutatójuk alkalmával azt is hangsúlyozta, hogy továbbra is bíznak a finnben. Mint mondta, a szünetben ugyanúgy elbeszélgetett Bottasszal, ahogyan 2016 végén az akkor ugyancsak rossz passzban lévő Hamiltonnal. „Valtteri eltöltött némi időt Finnországban a családjával, de az Arctic Ralin már újra versenyezni láthattuk. A szünet után megejtettünk egy jó kis beszélgetést is. Teljesen ki tudta pihenni magát a nem az elvárásai szerint alakuló szezonja után. Valtteri tudja, hogy a csapat maximálisan támogatja, és már alig várja, hogy újra autóba üljön, megmutathassa a kritikusainak, hogy mire képes. Kemény csatára számítok a két versenyző között.”


Bottas nem foglalkozik a bírálatokkal, valóban fűti a bizonyítási vágy. „Elég sok kritikát kaptam 2018 bizonyos szakaszain, de én ezeket inkább jó dolognak tekintem, mert extra lökést adnak. Izgatottan várom az új idényt, és most mindenki nulla pontról fog indulni. Mind ugyanazt akarjuk, mindent beleadunk 2019-be, én is mindent bele fogok adni.”


Az előző szezonból leginkább a sok pofon fájt neki. „A legnagyobb kihívást a sok csalódás megélése jelentette. Csapatként mindent megnyertünk, amire büszke vagyok, hiszen részese voltam ennek, mégis, a személyes célomról le kellett mondanom a szezon során, mert sok csapás ért, és volt, hogy egymás után több is.”
Valtteri Bottas (Fotó: XPB) Valtteri Bottas 2018-as bakui kiesése után (Fotó: XPB)


Bakui utolsó előtti körös defektje és a szocsi hátrarendelése is fájó pillanat volt. „Nem volt mindig könnyű felkelni ezek után. De csak erősebbé váltam tőle. Nagyon sokat tanultam, és ez a jövőben még a segítségemre lehet” – fogta meg a pozitívumokat a finn, aki elismerte, azerbajdzsáni kiesése után a hotelbe visszatérve sírásban tört ki. „Amikor visszatértem, teljesen összeomlottam. Térdre ereszkedve sírtam, mint egy kisgyerek.”


A normalitás viszont nem ez: Bottas finnként nem mutatja ki sokszor az érzéseit, és azt vallja, azok nem is befolyásolhatják őt túlzottan.


2019-ben szeretne talpra állni. Kijelentette: „Csakis egyetlen célom van: világbajnok akarok lenni.” Elmondása szerint ezért „mindent egy lapra kíván föltenni” idén.