Musorujsag
Élő Eredmények

Rajtol a 2019-es F1-es tesztidény – beosztások és program

Rajtol a 2019-es F1-es tesztidény – beosztások és program

Boxutca
Kialakult az első barcelonai téli teszt menetrendje. A múlt évi bajnokság első hat helyezettjét már a nyitó napon láthatjuk száguldani, a héten két tesztversenyző is szerepet kap, ám Fernando Alonso nem lesz közöttük.

Hétfőn hivatalosan is véget ér a benzingőz nélkül töltött téli holt szezon a Forma–1-ben, Abu-Dzabi után újra felbőgnek a motorok. A téli tesztidény helyszíne ezúttal is a spanyolországi Barcelona, ahol kétszer négy napon át készül a mezőny az új bajnokságra.

Az első tesztnapot még autóbemutatók vezetik föl: a gépét már Fioranóban bejárató, de azon csak egy átmeneti festést használó Alfa Romeo 8 óra 20 perckor a garázsa előtt ejti meg a hivatalos leleplezését. Ekkor csodálhatjuk meg először a megújult csapat idei dizájnját. De a Red Bullét is, amely szintén egy átmeneti külsővel abszolválta első kilométereit.

Rajtuk kívül a Force India és a Haas is adós még a valódi autója bemutatásával – hogy erre sort kerítenek formális módon, arról nincs információ.

Az viszont már biztos, hogy hétfőn tíz helyett csak kilencet láthatunk pályán, mivel a Williams FW42-ese egyelőre nincs menetkész állapotban.

A heti tesztbeosztását a csapatok többsége már ismertette, és az a furcsa helyzet állt elő, hogy a múlt évi bajnokság hat legjobbja közül valamennyien volán mögé fognak ülni. Ebben az is segít, hogy két gárda, a Mercedes és a Renault felezi a napját, így a délelőtti műszakot kapó Valtteri Bottas és Nico Hülkenberg mellett délután Lewis Hamilton és Daniel Ricciardo is rója majd a köröket.

A többieknél rendre a tapasztaltabb versenyző nyitja az évet. A Ferrarinál az autót már vasárnap bejárató Sebastian Vettel, a Red Bullnál Max Verstappen, a Haasnál Romain Grosjean, a Racing Pointnál pedig Sergio Pérez kezd, miközben  láthatjuk visszatérni a Toro Rossóhoz Danyiil Kvjatot, valamint debütálni a McLarennél Carlos Sainzot, az Alfa Romeónál pedig Kimi Räikkönent.

A hét folyamán az idei négy újoncon túl további két fiatal versenyző kap szerepet. A 2019-es mezőnyön kívüli résztvevőt a Haas és a Williams fog bevetni, előbbivel Pietro Fittipaldi most esik át az F1-es tűzkeresztségen, míg utóbbinál a korábban más csapatok által is kipróbált Nicolas Latifi is kap két félnapot.

Az első teszthét beosztása:

Csapat hétfő (február 18.) kedd (február 19.) szerda (február 20.) csütörtök (február 21.)
Mercedes Valtteri Bottas/Lewis Hamilton ? ? ?
Ferrari Sebastian Vettel Charles Leclerc Sebastian Vettel Charles Leclerc
Red Bull Max Verstappen Pierre Gasly Max Verstappen Pierre Gasly
Renault Nico Hülkenberg/Daniel Ricciardo Daniel Ricciardo/Nico Hülkenberg Nico Hülkenberg/Daniel Ricciardo Daniel Ricciardo/Nico Hülkenberg
Haas Romain Grosjean Kevin Magnussen Romain Grosjean/Pietro Fittipaldi Pietro Fittipaldi/Kevin Magnussen
McLaren Carlos Sainz Lando Norris Carlos Sainz Lando Norris
Racing Point Sergio Pérez Lance Stroll Sergio Pérez Lance Stroll
Alfa Romeo Kimi Räikkönen Antonio Giovinazzi Kimi Räikkönen Antonio Giovinazzi
Toro Rosso Danyiil Kvjat Alexander Albon Danyiil Kvjat Alexander Albon
Williams nem vesznek részt George Russell/Nicholas Latifi Nicholas Latifi/Robert Kubica Robert Kubica/George Russell

A tesztnapok magyar idő szerint 9 órakor kezdődnek és 8 órán át tartanak, 13 órától egyórás ebédszünettel. A gyakorlás eseményeit most először a Forma–1 hivatalos online csatornáján, az F1 TV-n is élőben lehet követni.

A teszthéten a résztvevők a Pirelli mind az öt idei évre tervezett gumiját kipróbálhatják, ám azokat már új jelöléssel különböztetik meg. Csak a 2019-es nagydíjhétvégéken használt három színt, a fehér, a sárga és a piros jelölést fogják használni, a legkeményebb és a legpuhább verziót csak felirattal fogják ellátni, csíkkal nem.

A Pirelli-gumik jelölése a teszteken:

C1 (a legkeményebb) – fehér felirat csík nélkül

C2 – fehér felirat és csík

C3 – sárga felirat és csík

C4 – piros felirat és csík

C5 (a legpuhább) – piros felirat csík nélkül

Így jelöli a Pirelli az öt különböző keverékét a barcelonai teszteken (Grafika: Pirelli) Így jelöli a Pirelli az öt különböző keverékét a barcelonai teszteken (Grafika: Pirelli)
Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak