A Ferrarié az első nap: Vettel volt a leggyorsabb és a legszorgalmasabb

Sebastian Vettel és a Ferrari elsőségével indult a 2019-es felkészülési időszak, miután a négyszeres világbajnok délelőtti idejét a teszt második részében senki sem szárnyalta túl. A második helyre végül az utolsó órában sokat javító Carlos Sainz ugrott a McLarennel, a harmadikra pedig Romain Grosjean, akinek délelőtt még problémák adódtak az autójával.

Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

Vettel a C3-as (tehát a közepes) abroncson érte el legjobbját, mellyel a délelőtti etap végén még kimagaslott a mezőnyből, az akkor második helyen álló Sergio Pérez ugyanis 1,7 másodperces lemaradásban volt hozzá képest.


A német délután már nem javított legjobbján (tehát az 1:18,161 maradt az első tesztnap „győztes” körideje), viszont szorgosan rótta a köröket: a mutató a nap végén 169-nél tartott a neve mellett, tehát ebben a kimutatásban is ő került az élre, lévén nála több kilométert senki sem teljesített Barcelonában.


Vettel „előnye” viszont apadt: a rakétákat az utolsó órában begyújtó Sainz lemaradása mindössze három tized volt, és a harmadik helyre ugró Grosjean is egy másodpercen belülre tudott kerülni a némethez képest. Ami a köröket illeti, a McLaren és a Haas versenyzője is elmaradt a ferraris riválistól, igaz, a nap során mindkettejük miatt állt egy ideig az edzés: Grosjean autója délelőtt állt le, Sainzé pedig nem sokkal a második etap kezdete után.
Carlos Sainz (Fotó: XPB) Carlos Sainz (Fotó: XPB)


A spanyol McLarenjének ereje nem sokkal a boxutca elhagyása után ment el, a probléma viszont nem lehetett komoly, hiszen Sainz viszonylag gyorsan visszatérhetett a pályára. Grosjean esetében hosszabbra nyúlt a szerelési időszak (a Haasnak egy benzinpumpával kapcsolatos problémát kellett orvosolnia), de délutánra sikerült rendbe hozni az autót, ami ekkor már problémamentesen futott.


Jól kezdett a Red Bull-Honda is: Max Verstappen összesen 128 kört teljesített komoly műszaki hibák nélkül, és időeredménye révén az ő neve is a tabella első felére került – negyedik lett.


Az ötödik helyen Kimi Räikkönen végzett az Alfa Romeóval. A finn világbajnok végül összesen 114 kört teljesített, ami mindenképpen pozitív a lassú kezdés után: délelőtt némi időt veszített, miután kicsúszott és autója a kavicságyba ragadt. Miatta egyébként a nap legvégén is előkerült a piros zászló, egy perccel a leintés előtt ugyanis autója megállt a célegyenesben (hogy mi lehetett a probléma oka, arról egyelőre nem érkeztek hírek).
Max Verstappen (Fotó: XPB) Max Verstappen (Fotó: XPB)


A délelőtt még előkelő helyen álló Pérez a második etapban mindössze 10 kört tett hozzá az addig futott 20-hoz, a nap végére tehát a kilométereket számláló listán is alaposan visszacsúszott – egészen pontosan az utolsó helyre, hiszen nála mindenki több kört teljesített.


A Racing Pointtal ellentétben nem panaszkodhattak a körmennyiségre a Mercedes garázsában! Lewis Hamilton és Valtteri Bottas (délelőtt a finn, délután a brit ült az autóban) összesen 150 kört teljesített, a címvédő csapat tehát a szokásoknak megfelelően szorgosan kezdte a napot, ami pedig a köridőket illeti, azokra egyelőre nem fordítottak túl nagy figyelmet (gyorsulni általában a második héten szoktak): Bottas nyolcadik, Hamilton kilencedik volt az eredménylistán.


Köridők tekintetében a Renault napja sem volt túl erős, az utolsó két helyen ugyanis az ő versenyzők zártak (a csapattal harmadik évére készülő Nico Hülkenberget, és az első renault-s tesztjét teljesítő Daniel Ricciardót mindössze 3 ezred választotta el).


A nap legnagyobb vesztese kétségtelenül a Williams volt, a csapat autója ugyanis nem készült el időben, így ki kellett hagyniuk a mai gyakorlást, sőt kiderült, valószínűleg holnap sem gurulhatnak pályára a késlekedés miatt. Remélik, szerdán ők is elkezdhetik a munkát.


Az 1. barcelonai tesztnap végeredménye:
Versenyző

Csapat

Idő

Különbség

Kör

1.

Sebastian Vettel

Ferrari

1:18,161

169

2.

Carlos Sainz

McLaren

1:18,558

+0,369

119

3.

Romain Grosjean

Haas

1:19,159

+0,998

65

4.

Max Verstappen

Red Bull

1:19,426

+1,265

128

5.

Kimi Räikkönen

Alfa Romeo

1:19,462

+1,301

114

6.

Danyiil Kvjat

Toro Rosso

1:19,653

+1,303

77

7.

Sergio Pérez

Racing Point

1:19,944

+1,783

30

8.

Valtteri Bottas

Mercedes

1:20,127

+1,966

69

9.

Lewis Hamilton

Mercedes

1:20,135

+1,974

81

10.

Nico Hülkenberg

Renault

1:20,980

+2,819

65

11.

Daniel Ricciardo

Renault

1:20,983

+2,822

44