Musorujsag
Élő Eredmények

Barcelona, első tesztnap: versenyzői nyilatkozatok

Barcelona, első tesztnap: versenyzői nyilatkozatok

Csapatok
Barcelonában végre pályára gurultak a 2019-es autók (kivéve a Williamsét, ami a tervezettnél később készül el, így a csapat kihagyta az első tesztnapot), melyek közül első nekifutásra a Sebastian Vettel által kormányzott Ferrari futotta meg a leggyorsabb kört. Nézzük, hogyan nyilatkoztak a versenyzők az év első pályaeseménye után!

Sebastian Vettel, Ferrari – 1. hely, 1:18,161 (169 kör)

„Ennél jobb napról nem is álmodhattunk volna. Hihetetlen volt. Az autó nagyon jól működött, nem hátráltatott minket semmilyen probléma. Pont úgy teljesítettük a programunkat, ahogyan szerettük volna, és még kicsit talán többet is hoztunk ki belőle.”

Carlos Sainz, McLaren – 2. hely, 1:18,558 (119 kör)

„A csapat büszke lehet és elégedett. A téli kemény munka meghozta az eredményét. A terv az volt, hogy a bemutatóra készüljön el az autó, ma reggel pedig már kilenc órakor pályára hajthassunk. Délután hosszú etapokat teljesítettünk, és a piros zászló mellett ért véget a nap. Jó volt a kezdés, az embereink egyértelműen elégedettek. De nem szabad elfelejtenünk azt sem, hogy az autót a wokingiak rakták össze. A McLarennél az első naptól kezdve érzem, hogy minőségi csapatról van szó. Sosem volt kétségem efelől, még a megérkezésem előtt sem, nagyon bíztam bennük. Hat év alatt nem lehet elfelejteni, hogyan kell gyors autót építeni, de azért még messze vagyunk a célunktól. A mostani autót elnézve viszont érezhető a részletekre való odafigyelés. Profi embereink vannak, jó a hangulat, és ez határozottan tetszik.”

 

Romain Grosjean (Fotó: XPB) Romain Grosjean (Fotó: XPB)

Romain Grosjean, Haas – 3. hely, 1:19,159 (65 kör)

„Elégedettek lehetünk a nappal, az autó érzésre jó volt. Nem volt sima a délelőttünk, de a délután már jobban alakult. Elég sok időt veszítettünk, de sikerült visszanyernünk pár jó menettel. A csapat jó munkát végzett az autó gyártásával, és jó volt vezetni. Még nyilván lesz munkánk, jobban meg kell ismernünk a kocsit, de egyelőre nagyon elégedett vagyok az alapokkal.”

Max Verstappen, Red Bull – 4. hely, 1:19,426 (128 kör)

„Az egy jó tesztnap, amin az ember teljesít 128 kört, szóval most nagyon boldog vagyok a maival. Rengeteg adatot gyűjtöttünk, ami fontos, és ma mind ki fogjuk elemezni, hogy lássuk, mit állítsunk az autón holnapra, amikor Pierre viszi majd pályára. Ma este és holnap is nagyon részletesen át fogok nézni mindent, hogy megtudjam, hol javulhatok még. Eddig nagyon jó, és örülök, hogy sok kört tudtunk futni. Már várom a teszthét folytatását.”

Kimi Räikkönen, Alfa Romeo – 5. hely, 1:19,462 (114 kör)

„Már a fioranói filmes napon jónak éreztem az autót, és a mai nap ezt megerősítette. A fiúk jó munkát végeztek, az alapok rendben vannak. A csapat jól felkészült, szóval nem ért minket meglepetésként, hogy több mint száz körig jutottunk az első napon. A beállításokhoz szinte hozzá sem nyúltunk. Előbb az alapadatokat akartuk összegyűjteni. A programunkat végigcsináltuk, minden működött. Elég könnyű gyorsan menni ezzel az autóval. Ez a csapat nem olyan nagy, de amúgy nincs nagy különbség. Egy-két emberrel össze kellett ismerkednem, de a munka a pályán kívül is remekül zajlik. Itt nagyszerű emberek dolgoznak, és nagyon jól érzem magam. Amíg mindent kihozunk a lehetőségeinkből, jó eredményeket érhetünk el, ebben biztos vagyok.”

Max Verstappen (Fotó: Red Bull) Max Verstappen (Fotó: Red Bull)

Danyiil Kvjat, Toro Rosso – 6. hely, 1:19,653 (77 kör)

„Eredményes nap volt a mai, és jó volt végre visszaülni az autóba! Sikerült megtennünk pár kört, ami mindig fontos az első tesztnapon, mert látni szeretnénk, hogyan viselkedik az autó. Még korai lenne levonni a következtetéseket, de szerintem jó alappal rendelkezünk, és most ezen kell tovább dolgoznunk. Amikor kimentünk a pályára, minden zökkenőmentes volt, és minden jól működött. Három napot tesztelhetek még, szóval lesz lehetőségem a fejlődésre is. Most kielemezzük az adatokat, és eldöntjük, szerdán milyen irányba induljunk majd. Jó kezdet volt ez, hiszen most dolgoztam először az új mérnökökkel, és egyből megértettük egymást.”

Sergio Pérez, Racing Point – 7. hely, 1:19,944 (30 kör)

„Tipikus első tesztnap volt sok-sok ellenőrzéssel és kevés futással. Ez olyan volt, mintha a bejáratásunk lett volna. Noha a nap rövidebb volt, mint amire számítottunk, elégedett vagyok az autóval. Nem sok kilométert teljesítettünk, de a kezdet ígéretes volt! Elégedett vagyok a teljesítménnyel, amit ki tudtunk hozni a gépből, és az egyensúllyal is. A feltételek nem voltak csodásak: a pálya hideg volt és nyers. A napot viszont pozitívnak érzem. Fontos volt, hogy megértsük az autót, és az is, hogy visszarázódjak a vezetéshez.”

Valtteri Bottas (Fotó: XPB) Valtteri Bottas (Fotó: XPB)

Valtteri Bottas, Mercedes – 8. hely, 1:20,127 (69 kör)

„Élveztem a délelőttöt, jó volt visszatérni a pályára. Hatvankilenc kört futottam komolyabb problémák nélkül, szóval egész eredményes nap volt. Az autó teljesen új még, és máris van ötletünk, hogyan javíthatnánk az egyensúlyán és a viselkedésén. És a következő napokban ezen fogunk dolgozni. Jó látni, hogy az autó jól muzsikál, ez azt mutatja, hogy a csapat jó munkát végzett Brackleyben és Brixworth-ben is, akárcsak a pályán. Már várom, hogy még több időt tölthessek az autóban holnap délután.”

Lewis Hamilton, Mercedes – 9. hely, 1:20,135 (81 kör)

„Jó volt visszaülni az autóba, és jó volt látni, hogy az autó ilyen simán fut. Másnak érződik az előző évhez képest, és még meg kell ismernünk. Megpróbáljuk megérteni, az egyensúlyt és azokat a beállításokat is, melyekkel dolgozunk. Az első nap pozitív volt, hiszen teljesítettük a tervünket, és itt a lehetőség, hogy tanuljunk az új autónkról, miközben dolgozunk is rajta.”

Lewis Hamilton (Fotó: XPB) Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

Nico Hülkenberg, Renault – 10. hely, 1:20,980 (65 kör)

„Élvezetes volt, és szórakoztató is, hogy végre visszaülhettem az autóba. Már el is felejtettem, mennyire gyorsak az F1-esek, főleg a hármas és a kilences kanyarban, szóval nagyon jó volt, hogy újra vezethettünk. Az első benyomások ígéretesek. Ma reggel nem voltak gondjaink, szóval sok kört teljesíthettünk. Jól kezdtünk, és sikerült visszarázódnunk is. Most elég sok adatot kell kielemezni, ami pedig engem illet, várom, hogy a napokban folytathassam a munkát.”

Daniel Ricciardo, Renault – 11. hely, 1:20,983 (44 kör)

„Jó volt újra Forma–1-es autóba ülni a hosszú téli várakozás után. Ma a visszaszokásról szólt minden számomra. Folyamatosan ismerkedek az új autóval és az új csapattal is. Jól sikerült a délután, és fontos, hogy sok kilométert teljesítsünk. Van mit elemeznünk, de ígéretes a helyzet az első nap után. Izgatottan várom, hogy újra pályára lépjek és fejlesszük ezt az új kapcsolatot.”

Nico Hülkenberg (Fotó: XPB) Nico Hülkenberg (Fotó: XPB)

 

Borítókép: Kimi Räikkönen (Fotó: XPB)

További tartalmak