Musorujsag
Élő Eredmények

Hidegen hagyja Hamiltont a Ferrari korai villogása

Hidegen hagyja Hamiltont a Ferrari korai villogása

Speedweek, Autosport, Motorsport-Total
Nem lepték meg a Ferrari köridői Lewis Hamiltont, egy kicsit sem aggasztja ellenfelük remek tesztkezdése, és még akkor sem fogja, ha kiderül, tényleg lépéselőnyre tettek szert.

Az első két napot a Ferrari uralta a barcelonai teszteken. Sebastian Vettel már hétfőn olyan köridőket teljesített, amilyeneket senki sem várt, és feltűnően optimistán is nyilatkozott új autójáról, mellyel szerinte könnyű gyorsan menni.

Máris megindult a találgatás arról, mi jelentheti a Ferrari titkát, és valóban fölényben lehetnek-e a köridőkkel eddig nemigen foglalkozó Mercedesszel és Red Bull-lal szemben. A német Auto Bild már Franz Tostot, a Toro Rosso csapatfőnökét is idézte, aki azt nyilatkozta, számításaik szerint „legalább fél másodperc” a Mercedes lemaradása a vörösökkel szemben, akik jól választottak az új, extrém kialakítású vezetőszárnyukkal. Más médiumok pedig arról számoltak be, hogy érezhetően az ellenfelek sem teljesen magabiztosak a vörösök autóját látva.

Lewis Hamilton szerda délelőtti sajtótájékoztatóján egyértelművé tette: ő bizony egyáltalán nem nyugtalan. „Azt nem hinném, hogy lehetne számszerűsíteni a különbségeket, de a Ferrari nagyon-nagyon jó pillanatnyilag, ezt mindenki láthatta. Emellett sok kört is teljesítenek, és úgy fest, a csomagjuk jobb, mint a tavalyi. Ez azt jelenti, hogy még nagyobb kihívás vár ránk idén” – ismerte el, majd hozzátette: „Nem aggódom. Senki sem tudhatja, mit csinál a másik, például hogy mennyi üzemanyaggal megy. Elég régóta vagyok már ebben a sportágban, hogy tudjam, nagyon gyorsan megváltozhat minden. Ezért sem érdekelnek az ellenfelek. Jövő héten kicsit tisztább lesz a kép, de az erőviszonyokat csak akkor fogjuk látni, amikor már versenyzünk.

Sebastian Vettel (Fotó: XPB) Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

Higgadtságát indokolja, hogy a Mercedes eddig tudatosan megbújt a mezőnyben, mit sem törődve a köridőkkel. Toto Wolff szerint a prioritást náluk a minél több kilométer és az autó minél alaposabb megismerése jelenti; és emlékezhetünk, a csillagosok már 2018-ban sem villogtak igazán az eredményeikkel Barcelonában.

„A Ferrari jónak tűnik, de mi inkább foglalkozunk magunkkal, próbáljuk megérteni az autónkat, ahogy év elején mindig” – fogalmazott Hamilton. „A Ferrari általában jónak tűnt az utóbbi években, és most az indulásánál is az volt, de erre lehetett számítani. Mi inkább a folyamatokkal foglalkozunk, mindenki nagyon keményen dolgozik, minden a megszokott módon zajlik. Mi hagyjuk, hogy mindenki más tegye a dolgát, és elmerülünk a saját munkánkban. Próbáljuk hatékonyabban elemezni az adatokat, mint korábban, én pedig pontosabb visszajelzéseket adok, mint korábban. Csak ezzel foglalkozunk, és teljesíteni akarjuk a feladatainkat.”

És még ha ki is derülne, hogy hátrányba kerültek a Ferrarival szemben, Hamilton akkor sem esne kétségbe, hiszen csapata az elmúlt években bizonyította, képes úrrá lenni a problémáin. „Egyelőre a múltbeli önmagunk jelenti az ellenfelet. Minden téren jobbá akarunk válni, emelni a szintet. Lenyűgözött a csapatnál uralkodó hangulat. Sok siker van már mögöttünk, mégis mindenki éhezik az újabb sikerekre, és senki sem vesz vissza, mindenki megy előre.”

Lewis Hamilton (Fotó: XPB) Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

„A legnagyobb nehézséget talán az újbóli szabályváltozások jelentik. De ha mindenki képes volt kezelni ezt, én a mi embereinkben is hiszek. Már így is mi vagyunk az egyetlen csapat, amely szabályváltozások után is meg tudta védeni a címét, és még akkor is magabiztos leszek, ha esetleg nem indul olyan jól az évünk, és nem leszünk olyan jók az első versenyeken.”

Az új W10-es autó kapcsán Hamilton megállapította, bizonyos területeken más, mint az elődje, összességében mégsem változott sokat. „Ebben a korai időszakban még nem kell mindent komolyan venni, mivel a mostani autónk még nem az, amivel később versenyezni fogunk. Gyakran van, hogy nem megfelelő az egyensúlya, és eltart egy darabig, mire megfelelővé teszed. Az első benyomás csalóka. Még félgőzzel megyek, és tudom, mennyi munka vár még ránk. De összességében hasonlónak érzem az autót, mint a tavalyit” – értékelt a címvédő.

Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: Mercedes)

További tartalmak