Musorujsag
Élő Eredmények

Williams: Szégyelljük magunkat

Williams: Szégyelljük magunkat

Sky Sports, Autosport
Az autóját két és fél nap késéssel pályára küldő Williams főnöke nem kívánja kiteregetni a csapat szennyesét, de elismerte, maguknak köszönhetik nehéz helyzetüket.

Már az előző héten be akarták járatni az új autójukat, hogy hatékonyabban használják fel a 8 tesztnapjukat, ám végül két tesztnapot elvesztegettek, és a harmadik első felét is az autó építésével, valamint működésre bírásával töltötték. Nagyon megcsúszott programjával a Williams, melyről a kínos késlekedés miatt egyre több pletyka szárnyra kapott a kiábrándító szimulációktól Paddy Lowe technikai igazgató esetleges menesztéséig.

Szerdán végre beindították az FW42-est, Claire Williams helyettes csapatfőnök pedig eközben a nyilvánosság elé állt, és részletesebben is beszélt a helyzetükről. A brit Sky Sportsnak adott interjúban mindenekelőtt megkönnyebbülésének adott hangot. „Az autó végre itt van, ami nagy megnyugvás mindannyiunk számára. Nagyon borzalmas volt. ez az elmúlt pár nap, és még így is finoman fogalmaztam. Nehéz szülés volt a Williams FW42-esé, de végre itt van.”

Később elismerte, kínosnak érzi a helyzetüket. „Sosem akartunk ilyen helyzetbe kerülni, nem is számítottunk erre. Nemcsak csalódottak vagyunk, szégyelljük is magunkat, hogy miközben mindenkinek sikerült elkészülnie az autójával, nekünk nem ment. Úgy, hogy negyven éve mindig sikerült. Ezért bocsánatot kell kérnünk.”

Claire Williams (Fotó: XPB) Claire Williams (Fotó: XPB)

A legfőbb kérdés persze az volt, hogyan jutottak el idáig. „Nem volt semmi, amire azt mondhattam, hogy ez okozta. Amikor ilyen módon elbotlasz, az általában több dolognak köszönhető” – fogalmazott. „Több dolog is közrejátszott. Nem kívánok részletekbe bocsátkozni a hogyanról, most a legfontosabb, hogy ideért az autónk, így most több időnk lesz annak feltárására, hogy mi siklott félre. A fő okait már ismerjük a késésnek, de még nem beszéltük meg. Nem teregetném ki a szennyest, teljes elemzést fogunk végezni a gyárban, és teszünk érte, hogy ez újra ne történhessen meg” – ígérte Williams.

Ha a részletekről nem is beszélt, azt elismerte, a 2019-es szabályváltozások és a csapat nehézségei is közrejátszottak a késésben. Emellett talán alá is becsülték a feladatuk nehézségét, vagy túlbecsülték saját képességeiket. „Több dolog kombinációja volt ez. Ez az egész felnyitotta a szememet, hogy sosem mehetsz biztosra annak kapcsán, mi kell egy autó elkészítéséhez. Még én se, aki ilyen régóta vagyok ebben a sportban. Kevés idő telt el az előző szezon óta, és jelentős szabályváltozások történtek. Nem kevesebb, mint huszonkétezer alkatrésze van egy autónak, ezeket mind le kell gyártani és meg kell vizsgálni. Mindenki másnak sikerült rajtunk kívül, szóval nem keresek kifogásokat, de elképesztő feladat időre felkészíteni egy autót. Nekünk tavaly rengeteg problémánk volt, amiket meg kellett oldani. És biztosítanunk kellett, hogy a létező legjobb autóval kezdjünk, ezért a csúszás” – indokolt.

Hozzátette, csak a múlt hét péntekjén vagy szombatján vált biztossá számukra, hogy ki kell hagyniuk tesztnapokat, és még a héten is érte őket csalódás, amikor kiderült, hogy a keddi debütáláshoz várt alkatrészek mégsem készülnek el a tervezett időpontra. Ez a csapat minden tagját megviselte. „Mindenkinek nagyon nehéz ez, csalódottságot érzünk. Közben viszont mindenki összetartott. A Williamsnél a nehéz helyzetekben mindig mindenki odateszi magát. Tegnap este elég nagy tömeg gyűlt össze, amikor végre elkészült az autó, és útnak indítottuk. Nagy megkönnyebbülést jelentett, amikor ideért. Mindig is büszkék voltunk a dolgozunk csapatszellemére, ami tavaly után tegnap is megmutatkozott.”

A Williams FW42-es (Fotó: XPB) A Williams FW42-es (Fotó: XPB)

A csúszás a versenyzők szempontjából sem jött jól. George Russell első F1-es szezonjára készül, Robert Kubica pedig 8 év óta az elsőre. Mindkettejüknek nagy szüksége lett volna a tesztidőre, és ettől éppen csapatuk fosztotta meg őket, egy olyan szezon előtt, amit a Williams előzetesen a megújulás éveként harangozott be. „Remek bemutatónk volt, új festést lepleztünk le, a Williams új fejezetet nyitott, egy újgenerációs Williamsszé vált, és új versenyzőink is vannak. Emiatt egyfelől bosszantónak éreztük, hogy nem készült el az autó, másfelől viszont ez a mi gondunk, amivel boldogulnunk kell. Remélem, hogy az autó jó lesz, és pár hét múlva már el is felejthetjük ezt, mert nem lesz óriási hatása ránk. Persze lesz hatása, mert sűrítetté vált a programunk, de bízunk benne, hogy nem lesz óriási hatása. És abban is, hogy Ausztrália előtt az emberek is elfelejtik.”

Williams a Paddy Lowe menesztésével kapcsolatos kérdést sem kerülhette el. Híre ment, hogy a brit szakember vékony jégen táncol, és ha az új autó nem hoz előrelépést idén, neki kell elvinnie a balhét. „Hogy őszinte legyek, nem sokat foglalkoztam ezzel” – mondta a találgatásokról Williams. „Ilyen helyzetekben mindig sok a pletyka. de mi nem mutogatunk senkire, nem pazaroljuk erre az energiánkat, inkább összetartunk, és próbáljuk megérteni, miért nem sikerült elkészülni az autóval. Csak ezt követően cselekszünk. És tanulni fogunk a hibáinkból.”

Borítókép: A Williams FW42-es (Fotó: XPB)

További tartalmak