Musorujsag
Élő Eredmények

Marko: Idén megismerhetjük a türelmes Verstappent

Marko: Idén megismerhetjük a türelmes Verstappent

Sky Sports
Max Verstappen megtanulta a tesztelés fontosságát, és sokkal érettebbnek mutatkozik idén, mint eddig – Helmut Marko pozitív fejlődést tapasztalt tehetségénél.

Nem villogott az első teszthéten a köridőkkel a Red Bull, mégis magabiztosságot sugall. Autójukat és az új Honda-motort is ütőképesnek érzik, ám Helmut Marko csütörtökön elárulta, optimizmusuk nem csak erre alapul. A tanácsadó úgy véli, Max Verstappen is szintet lépett 2019-re, maga mögött hagyva korábbi gyengeségeit.

Verstappent 2018 elején folyamatosan bajba sodorta ifjonti lelkesedése és türelmetlensége, ám mentora érzi nála a fejlődést. „Már tett egy nagyon szép lépést előre. Lelkes, de összeszedett ezen a teszten. Korábban a tesztelés egy kicsit unalmas volt számára, és egyszerűen csak elvégezte a munkát. Ma már megérti, hogy mennyire fontos, hogy ő is visszajelzéseket adjon a mérnökeinek” – mutatott rá az egyik változásra.

Marko maga is igyekezett terelgetni őt, rámutatva múlt évi gyenge pontjaira. „Beszélgettünk, és az egyik változás, amit majd látni fogunk tőle, a türelem lesz. Emellett tudnia kell, hogy amikor nem nyerhet, akkor is szükséges pontokat szerezni, befejezni a versenyeket, máskülönben nem nyerhet világbajnokságot. Ma már érett. Még mindig nagyon fiatal, de már érett.”

Helmut Marko (Fotó: Red Bull) Helmut Marko (Fotó: Red Bull)

Ilyen szempontból a Red Bull motorváltása is jó hatással volt rá. A Renault-val az előző bajnokság második felében teljesen elmérgesedett Verstappen viszonya, személyeskedésekbe is átcsapó szópárbajt vívtak egymással, és nem telt el versenyhétvége, amikor ne szúrt volna oda a franciáknak nyilvánosan. A Honda munkamódszere és eddigi teljesítménye viszont őt is meggyőzte. „Elégedett a motor vezethetőségével, holott tavaly hallhattuk, milyen dühös volt néha a rádióban. Ezek alapján mind ő, mind a csapat magabiztosan várhatja az új szezont” – összegzett Marko.

Beszédes, hogy az osztrák ismét az esetleges bajnoki küzdelmet emlegeti Verstappen kapcsán. Ennek is van alapja. „A Red Bullról és a Toro Rossóról is elmondhatom, hogy jól sikerült a tesztünk. A motorunk megbízható, és meg kell mondjam, soha nem volt még ennyire jó felkészülésünk a két csapattal. Ez egy új időszámítás, nem nézünk hátra, csak előre. Jó a kapcsolatunk. Csak a megbízhatóság kapcsán voltak kétségeink, de ez egyáltalán nem jelent problémát. Emellett ez egy új kultúra is, de nagyon illik a mi embereinkhez.

Az erőviszonyok kapcsán Marko hozzátette: „Tegnap a pályán annyi kiderült számomra, hogy pillanatnyilag a Ferrarié a leggyorsabb autó. Mögöttük a Red Bull és a Mercedes következik. Meglátjuk, mire leszünk még képesek Melbourne-ig. Nagyon optimisták vagyunk továbbra is, idén önerőből nyerhetünk versenyeket, és nem kell ehhez különleges pályára mennünk, mint amilyen Monte-Carlo vagy Szingapúr.”

Borítókép: Max Verstappen (Fotó: Red Bull)

További tartalmak