Utcai futam Japánban?

Japán harmadik legnagyobb településének, Oszakának a polgármestere szeretné, ha utcai Forma–1-es versenyt rendeznének egy, a város közelében épülő mesterséges szigeten, ami többek között a 2025-ös világkiállítás helyszínéül is szolgál majd.

Fotó: XPB

Josimura Hirofumi, Oszaka polgármestere egy csütörtöki sajtótájékoztatón beszélt az Oszakai-öbölben épülő mesterséges szigetre megálmodott Forma–1-es futammal kapcsolatos elképzelésekről. Kiemelte, „nagyon szeretnék” megvalósítani a terveket, és már keresi a támogatókat, akik segítenek egy, a szigeten létesülő szórakoztató komplexum megalkotásában.


„Ha sikerült befektetőket találunk a világ bármely pontjáról, akkor olyan dolgokat valósíthatunk meg, amit egyelőre el sem tudunk képzelni” – mondta. „Talán az utcai verseny is elérhető. Nehéz lenne a sima aszfaltos utakat használni, jobbakat kellene fejlesztenünk” – tette hozzá.
Lewis Hamilton (fotó: XPB) Lewis Hamilton (fotó: XPB)


Ha a tervek megvalósulnak (persze ezeket egyelőre tényleg csak elképzelésekként kell kezelni), az oszakai lehet az első utcai futam Japánban. Az országban eddig három pálya adott otthont F1-es versenynek: legtöbbször a nagydíjat jelenleg is rendező Szuzuka, de járt a mezőny Fudzsiban és Okajamában is, igaz, az utóbbi helyszín hivatalosan a Csendes-óceáni Nagydíjnak adott otthont.


Ami Szuzuka szerződését illeti, a szervezők pont 2018-ban hosszabbították meg azt (az új egyezség értelmében a helyszín három évig biztosan vendégül látja még az F1-et), a verseny pedig élvezi a Honda támogatását is.


A mesterséges szigeten rendezett Forma–1-es futam sem lenne teljesen új a sportág számára, hiszen a Kanadai Nagydíjat is egy ilyen helyszínen tartják (érdekesség, hogy a Notre Dame-szigetet is egy világkiállítás miatt hozták létre), de az Abu-dzabi Nagydíjat is az emberkéz alkotta Jasz-szigeten rendezik.
Szurkolók Szuzukában (Fotó: XPB) Szurkolók Szuzukában (Fotó: XPB)