Vita lezárva: munkába állhat a McLaren új technikai igazgatója

A vártnál korábban kezdhet a McLaren új technikai igazgatója, miután a csapatnak sikerült egyezségre jutnia a Toro Rossóval.

James Key (fotó: XPB)

A McLaren tavaly nyáron jelentette be, hogy szerződtette a Toro Rosso akkori technikai igazgatóját, James Keyt. Tényleges átigazolás helyett ezzel viszont csak egy hónapokon át tartó vitát sikerült kirobbantania. A Red Bull (a Toro Rosso tulajdonosaként) ugyan elismerte, hogy egyeztettek a mezőny egyik legtöbbre tartott szakemberének sorsáról, ám meglepte őket, hogy valódi megállapodás nélkül kész tényként állították be a csapatváltását a nyilvánosság előtt.


Helmut Marko ezek után kijelentette, Key kénytelen lesz kitölteni a Toro Rossóval kötött szerződését (a munkától persze már eltiltották), mire a McLaren azt közölte, kész bármeddig várni a britre, mivel úgyis hosszabb távú csapatépítésen dolgozik. A felek aztán mégis tárgyalóasztalhoz ültek, és mostanra eljutottak a végső egyezséghez is, melynek kapcsán mindkét istálló hivatalos közleményt adott ki.


A már hónapok óta kényszerszabadságra küldött Keyt a Toro Rosso a szerződésében foglaltnál korábban, március 23-val elengedi, a McLarennél pedig két nappal később, március 25-én már munkába is állhat új technikai igazgatóként. Mindez azt jelenti, hogy a szakember az előzetesen vártnál korábban nekiláthat wokingi feladatainak, és 2019-ben csak egy futamot, az idénynyitó Ausztrál Nagydíjat kell kihagynia.


A másik nagy fogásukra, az F1-es csapat irányítását átvevő Andreas Seidlre eközben tovább kell várniuk: a Porschétől érkező német május 1-jével áll munkába.


A Toro Rosso eközben már Key utódlásáról is gondoskodott: technikai igazgatónak az eddigi helyettest, Jody Eggigtont nevezték ki, aki 2014-ben a Caterhamtől érkezett Faenzába. Bár a pozíciója ugyanaz, mint Keyé volt, szerepe mégis más lesz, hiszen a gárda idén az azonos motoruk miatt az eddiginél szorosabbra fűzte technológiai együttműködését a Red Bull-lal, vagyis csökkent az önállóságuk.
James Key (középen) helyét eddigi helyettese, Jody Eggington (jobbra) örökölte meg (Fotó: Toro Rosso) James Key (középen) helyét eddigi helyettese, Jody Eggington (jobbra) örökölte meg (Fotó: Toro Rosso)