Musorujsag
Élő Eredmények

A Ferrari előtt az Alfával tesztelhet Mick Schumacher az F1-ben

A Ferrari előtt az Alfával tesztelhet Mick Schumacher az F1-ben

Motorsport, Speedweek
Nem a Ferrarival kerül sor Mick Schumacher Forma–1-es debütálására. Olasz források szerint mielőtt a vörös autóba ülne, az F1-es rekordbajnok fia az Alfa Romeóval is tesztelhet.

A téli szünet egyik nagy híre volt, hogy Michael Schumacher fia aláírt a Ferrari utánpótlás-akadémiájához. Mick Schumacher már az új F1-es autó maranellói bemutatóján is Ferrari-emblémával ellátott öltönyében volt jelen, hétfőn pedig közösségi oldalán bemutatta az új (apjáéhoz hasonlóan oldalt a német trikolórral ellátott) sisakfestését is, melyen mostantól szintén helyet kap az olasz márka juniorprogramjának logója.

Szerződése a hírek szerint két F1-es tesztnapot garantál a 2019-ben a Forma–2-ben száguldó német tehetségnek, és nyílt titok, hogy még az idén kipróbálhatja Sebastian Vettelék aktuális F1-es autóját is. Az olasz Motorsport szerint az F1-es debütálásra viszont nem a vörösökkel kerít sort, azt megelőzően előbb az Alfa Romeóval gyűjthet némi tapasztalatot.

A szabályoknak megfelelően idén is kettő kétnapos évközi tesztet rendeznek a Forma–1-ben, és e négy napból kettőt minden csapatnak egy fiatal és/vagy az elmúlt két évben 3-nál kevesebb F1-es futamon résztvevő versenyzőnek kell adnia. Az első tesztet Bahreinben, a másodikat Barcelonában rendezik az ottani F1-es hétvégék utáni héten. A Motorsport szerint Mick Schumacher F1-es bemutatkozására már Szahírban sor kerül, ahol először az Alfa Romeót vezetheti, majd Spanyolországban már a Ferrarit is pályára viheti. Az Alfa egyelőre nem bővelkedik a lehetőségekben, ami a fiatal tesztelőket illeti. Bár a múlt héten bemutatták kategóriákon átívelő utánpótlás-programjukat, abból a hírek szerint a szintén a Ferrari Akadémiához tartozó Callum Illott kaphat egyedül tesztlehetőséget, vagyis szükségük lehet Schumacherre is..

A két csapat révén Mick megduplázhatná az idei F1-es tesztjei számát, ezt pedig az is segítheti, hogy Barcelonában a Ferrari a Pirelli gumitesztjében is segédkezni fog. Ekkor egyszerre két autóval körözhetnek majd az olaszok, és miután a gumigyártó külön kérte, hogy a tesztjeikhez tapasztalt versenyzőket biztosítsanak a csapatok, az ifjabb Schumacher számára ez fel is szabadíthatja a normál programot futó autót. Az olasz Motorsport kiemeli, ez egyelőre puszta találgatás, hivatalos döntés még nem született a tesztprogramokról.

Mick Schumacher Sebastian Vettellel a Ferrari maranellói bemutatóján (Fotó: Mick Schumacher/Twitter) Mick Schumacher Sebastian Vettellel a Ferrari maranellói bemutatóján (Fotó: Mick Schumacher/Twitter)

Hasonló kettőzött bevetésre számíthat még a Red Bull tehetsége, Mick Schumacher tavalyi legfőbb bajnoki riválisa, Dan Ticktum is, aki várhatóan a Toro Rossónál és a Red Bullnál is kap tesztelhetőséget. A Mercedes ezzel szemben ezúttal gondban lehet, ugyanis Esteban Ocon után idei bemutatkozásával már George Russell sem felel meg a feltételeknek, így új fiatalt kell keresniük az évközi tesztekhez. Ez várhatóan az orosz Nyikita Mazepin lesz.

Schumacher és a Ferrari kapcsolata a legnagyobb sikereit éppen a Scuderiával elértő édesapa miatt kiemelt figyelmet kap az autósportban. A szintén egy F1-es világbajnok fiaként versenyzővé vált Nico Rosberg figyelmeztet: ennek megvannak a veszélyei is. „Az, hogy Mick most a Ferrarihoz került, klassz Németország és az összes Schumacher-szurkoló számára. De óriási nyomással fog járni, és ezt saját tapasztalatból tudom. Ez még kedvét is szegheti az embernek. Ha versenyezni fog, egész Németország őt fogja figyelni. Kíváncsian várom, hogy alakul. Az elvárások hatalmasak, de legalább két évet kéne adni neki” – vélekedett a 2016-ban apja után maga is bajnoki címet nyerő Rosberg.

Hozzátette, szakmai szempontból a ferraris kapcsolat ugyanakkor aranyat érhet Mick számára. „Sokat tanulhat abból, hogyan dolgozik. Sebastian Vettel egy versenyhétvégén. Sebastian ezt nagyon hasonlóan csinálja, ahogyan Mick apja tette korábban.”

Ami nem is véletlen: Vettel példaképe Michael Schumacher volt, akitől gyerekként és már aktív versenyzőként is sokat tanult. Mindezt most a rekordbajnok fiának adhatja vissza, akinek már az év eleji Bajnokok Tornáján is jó tippeket adott csapattársként.

Borítókép: Mick Schumacher és a Ferrari-címerrel ellátott új sisak (Fotó: Mick Schumacher/Twitter)

További tartalmak