Ez a múltbéli rossz döntés pecsételte meg a Williams sorsát?

Kíméletlen, mégis elgondolkodtató kritikát fogalmazott meg a csapat korábbi menedzsere, Peter Windsor a továbbra is válságban lévő, Paddy Lowe-t menesztő Williams vezetőségéről, rámutatva, hogyan alakulhatott volna másképp is az istálló jövője.

Robert Kubica (Fotó: XPB)

A múlt évben történetük legrosszabb eredményét elérve a konstruktőri bajnokság legutolsó helyén zártak. Idén jókora csúszással készült el az új autójuk, mely továbbra is a mezőny leglassabbjának tűnik. Két versenyzőjük – egy újonc és egy 8 évet kihagyó – felkészületlenül lesz kénytelen nekivágni az új idénynek, a csapat pedig 9 nappal a rajt előtt technikai igazgató nélkül maradt. Tények, melyek fájó képet festenek az F1 harmadik legrégebbi és egyik legsikeresebb csapatának, a Williamsnek a helyzetéről.


Bár az ideit a Williams megújulásának éveként hirdették meg festésük és új főszponzoruk bemutatásakor, egyelőre semmi sem utal arra, hogy a megújulás ez esetben előrelépést vagy újrakezdést jelentene. A jelek és a pillanatnyi kilátástalanság inkább azt sugallják, egyre nagyobb a baj Grove-ban.


Paddy Lowe 2017-ben amolyan megváltóként érkezett a csapathoz, a Mercedes technikai igazgatójaként három világbajnokságot nyert előtte, és bár az ottani sikercsapatot sem ő építette fel, a szakma ettől még alkalmasnak is vélte őt arra, hogy kirángassa a Williamst a mocsárból.


Ehelyett viszont maga is belekerült, és a nagy kapálózásban végül az ő fejét nyomták a mélybe…
Paddy Lowe (Fotó: XPB) Paddy Lowe (Fotó: XPB)


Windsor: A versenyző szívek hiányoznak


Lowe végzetét látni az elismert F1-es újságíró, Peter Windsor számára is fájó volt végignézni, ám szerinte az eset jó példája annak, hogy a Williamsnél még annál is régebbre visszanyúló és súlyosabb problémák vannak, mint amit a csapat jelenlegi vezetése feltételez.


Az istálló szponzorkeresésével foglalkozó Windsor 1986-ban abban a Ford Sierrában ült, amely Frank Williamsszel a volánnál egy kora márciusi franciaországi tesztet követően a reptérre sietve letért az útról, és egy életre lebénította sofőrjét. Az 1990-es évek elején már csapatmenedzserként segítette a kerekesszékben élő csapatalapító munkáját – ezen időszakban többek között a futóműért felelős mérnökkel, Paddy Lowe-val is dolgozott együtt.


Múltja miatt különösen fájó számára látni, ami manapság volt csapatával történik, ám közben dühítőnek is érzi, mert úgy véli, az istálló rossz kezekbe került a betegeskedő Frank Williams hátrébb lépése óta. „Frank egészsége már nem százszázalékos, de azért a gerincsérüléséhez viszonyítva jól van. A csapata? Az már kevésbé. Nem igazi versenyzők vezetik az F1-ben, és téves okokból. Ők jól megfizetik magukat, és szép motorhome-ot biztosítanak, a gond csak az, hogy képtelenek kihozni a maximumot még a legegyszerűbb és legtehetségesebb fickóból is a paddockban: Paddy Lowe-ból” – mondta ki kendőzetlenül a véleményét az Omologato című blogon megjelent írásában.
Peter Windsor (Fotó: XPB) Peter Windsor (Fotó: XPB)


Pár bekezdéssel lejjebb konkretizálta is, pontosan milyen vezetőkre céloz, az alapító lányát, Claire Williamst néven is nevezve, de nem „fő gonoszként” beállítva. Nem ő az első, és vélhetően nem is lesz az utolsó, aki megkérdőjelezi a hivatalosan csak helyettes csapatfőnöki pozíciót betöltő Williams-lány alkalmasságát. Az istálló korábbi versenyzője és világbajnoka, Jacques Villeneuve már tavaly nyáron pedzegette, hogy Claire nem elég jó vezető, és apja talán jobban tette volna, ha az irányítást a szakma sportszempontjait jobban ismerő fiára, a jelenleg a régi autókkal foglalkozó, tulajdonképpen két főből álló részlegre száműzött Jonathan Williamsre bízta volna.


Egy kihagyott nagy lehetőség


Windsor maga is így véli, és le is vezette, miért. „Mindig is tudható volt, hogy Frank nem vezetheti örökké a Williamst, ám akik ismerték a csapatot, azok számára egyértelműnek tűnt, mi lesz a jövő: Jonny Williams, Frank idősebb fia, aki korán megkezdte a tanonckodást azzal, hogy a Dallaránál kezdett dolgozni, majd a Forma–3000-be került, ahol a Williams juniorprogramját koordinálta, és nem volt rest bemocskolni a kezeit Európa paddockjaiban a betétfutamokon. Jonny egy nagyon csendes, nagyon méltóságteljes és nagyon visszahúzódó ember, az én szememben ő Frank 2. Örökölte apja fotografikus memóriáját a versenyzés részletei terén, és egész életében a siker kísérte őt útján, akármelyik csapatnál is volt érdekelt” – méltatta Claire testvérét.
Frank és Claire Williams (Fotó: XPB) Frank és Claire Williams (Fotó: XPB)


A szakíró szerint a Williams nagy lehetőséget szalasztott el azzal, hogy nem Jonathant állította az istálló élére, mert vele közvetetten a szakmai színvonal is garantált lett volna. Emlékeztetett arra, hogy korábban ő irányította az iSport GP2-es csapatát, melynek során bizonyította, hogy alkalmas lenne az apja örökébe lépni. „Az iSport, mint tudjuk, káprázatosan jó lett. Paul Jackson, Gavin Jones és Richard Selwin futamokat és bajnokságokat nyertek, és Jonny mindvégig velük volt. Számomra – és szerintem sokak számára a versenyzésben – egyértelmű volt akkoriban a Williams jövője: ha eljön az idő, Frank átadja az irányítást Jonnynak, még ha nem is feltétlenül ügyvezetőként, de mondjuk elnökként, aki tökéletesen eljátssza a szerepet, miközben megbízza az isportos fiúkat, hogy vegyék át az F1-es csapat irányítását, és működtessék azt hatékonyan és sikeresen.”


„Jonny tanoncévei ezért voltak, és ennek is kellett volna történnie, és véleményem szerint ez lehetővé tette volna, hogy a Williams továbbra is meghatározó erő legyen. Gondoljunk csak Freddy Vasseurre (Frédéric Vasseur, az Alfa Romeo csapatfőnöke, aki ugyancsak az alsóbb kategóriákban ért el nagy sikereket – a szerk.), mit hozott a Sauber-Alfához! A Williams is ilyen lehetett volna, ha áthozza az isportos embereket, és hagyja, hogy a versenyzők versenyezzenek tovább.”


Háttérbe szorították az alapító szellemiségét


Windsor szerint ez az őrségváltás azért sem történhetett meg, mert a csapatnál akkor még vezető pozíciókat betöltő Adam Parr (ügyvezető igazgató, 2006-2012) és Toto Wolff (a csapat részvényese és igazgatótanácsi tagja, 2009-2012) egyszerűen megfúrta Jonathant, és félreállította. „Így Jonny húga érkezett, aki arra kapott meghatalmazást, hogy a számlákat írja (ti. kereskedelmi, marketing- és kommunikációs igazgató volt – a szerk.). Paul Jackson logikája helyett egy üzletember következett, vaskos fizetéssel, és ahelyett, hogy Gav (Jones) és Richard (Selwin) versenyzői gyakorlatiassága jött volna, helyette szinten aluli versenyzők, aztán fizetős versenyzők következtek, majd olyanok, akikért már az apjuk fizetett. Gav és Richard azóta is az élen vannak, bármilyen kategóriában is érdekeltek, míg Jacko (Paul Jackson) tudomásom szerint golfozik, a Williams potenciális álomcsapata pedig már rég eltűnt, talán örökre” – állapította meg.
Claire Williams és Paddy Lowe (Fotó: XPB) Claire Williams és Paddy Lowe (Fotó: XPB)


Windsor szerint bármennyi neves szakembert elfogyaszthat a Williams, ők Lowe-hoz hasonlóan mind csak az áldozatai a Grove-ban uralkodó ujjal mutogatós stílusnak, mely a problémák valódi forrása. „Az a legkönnyebb, hogy a Williams autóinak elmúlt két évben látott teljesítményére alapozva kipécézik Paddy Lowe-t, és elbocsátják. De ez naivitás: a piramis tetején lévők hagyták cserben a Williamst, és ebbe nem értem bele Sir Franket. Rossz döntések születtek minden területen, és ideje lenne párátlanítani a tükröket a grove-i vezetői mosdókban…”


„Engem a logikátlanság aggaszt leginkább. Frank mindent meghagyott egyszerűnek: munka, versenyzés, futás, munka, versenyzés, futás. Ez a recept ma is működik, de hozzá igazi versenyzőnek kell lenni, akit hajt ez a lendület. Miért nem tudta állandósítani ezt a szellemiséget a Williams Jonnyval? Miért hagyták veszni az újgenerációs GP2-es embereket, a középpontban Jonnyval? Annyira logikus volt, egyszerű és őszinte. Hogy miért? Mert nem volt politikailag megfelelő. Mert nem hozott azonnal pénzt. És mert nem volt szüksége rá az egónak és a hatalomnak. Mert csak a versenyzésről szólt, nyersen és egyszerűen” – mutatott rá nyíltan és keserűen az exwilliamses Windsor.
Kép: Boxutca Kép: Boxutca