Musorujsag
Élő Eredmények

F1-es show-val rajtolt az Ausztrál Nagydíj és a 2019-es szezon

F1-es show-val rajtolt az Ausztrál Nagydíj és a 2019-es szezon

Boxutca
A sportág történetében először egy nagyszabású évindító rendezvénnyel indult el a Forma–1 2019-es szezonja Melbourne-ben.

Szurkolók tömege gyűlt össze szerda délután az idénynyitó Ausztrál Nagydíjnak otthont adó Melbourne-ben. A Forma–1 idén egy valamennyi csapat és versenyző részvételével zajló fesztiváleseménnyel nyitotta meg az új idényt. Miközben DJ-k és koncertek szórakoztatták a nagyérdeműt, a fő attrakciót természetesen az előttünk álló hétvége és az új szezon főszereplőinek megjelenése jelentette.

A 10 csapat összes versenyzője, valamint a csapatfőnökök egy hajón érkeztek a Yarra-folyón, majd partraszállás után autogramokat osztogattak az őket fogadóknak. Ezt követően csapatonként színpadra szólították őket, és mindenkinek feltettek pár kérdést azok közül, melyeket az elmúlt hetekben a szurkolók küldhettek be az F1 hivatalos oldalán.

Újonc csapattársaik táraságában színpadra lépett az év két nagy visszatérője, Robert Kubica és Danyiil Kvjat is. A Williams lengyel versenyzője 8 év kihagyás után vallhatja magát újra F1-es versenyzőnek. „Ez egy hosszú út volt, sok évet voltam távol a sportágtól, és nagyon boldog vagyok, hogy most itt lehetek” – mondta Kubica. „Nagy kihívás vár rám, a Forma–1 nagyon sokat változott technikai szempontból, így sok mindent meg kell tanulnom, föl kell fedeznem. De hálás vagyok a Williamsnek, hogy megadta nekem ezt a lehetőséget.”

George Russell, Claire Williams és Robert Kubica (Fotó: F1) George Russell, Claire Williams és Robert Kubica (Fotó: F1)

Nagy taps fogadta a vörösből fehérbe öltözött Kimi Räikkönent, akinek máris sikerült megnevettetnie a közönséget. Mark Webber megjegyezte, idén is célba kell vennie a bajnoki top 3-as helyezést, mert a múlt évi oroszországi FIA-gálát nagyon feldobta. Csak emlékeztetőül: Räikkönen kissé ittas állapotban bohóckodta végig az estét, a színpadon Sebastian Vettelt, odakint pedig a szurkolókat ölelgetve… „Próbálkozni fogok” – ígérte az Alfa Romeo veteránja. „Meglepett, hogy az utóbbi években mennyire unalmassá váltak ezek a gálák… Ott vannak a sajtótájékoztatóik, melyeknek szórakoztatniuk kéne, de valójában még a versenyhétvégéken tartottaknál is unalmasabbak…” – mondta ki őszintén, nagy nevetés kíséretében.

Kimi Räikkönen büszke, hogy feldobta a tavalyi FIA-gálát... (Fotó: F1) Kimi Räikkönen büszke, hogy feldobta a tavalyi FIA-gálát… (Fotó: F1)

A legnépszerűbb szereplőnek természetesen a hazai színekben versenyző, a télen Red Bullról Renault-ra váltó Daniel Ricciardo bizonyult. Az ausztrál már a hajóról lelépve széles mosollyal, lazán beszélgetett a társakkal és a médiával, a pódiumra lépve pedig honfitársával, Mark Webberrel és az akcentusukat imitálni inkább nem merő Nico Hülkenberggel elmélkedtek az ausztrál nyelvjárás rejtelmein. „Próbált tanítgatni, de akárhányszor megpróbáltam, úgy hangzott, mintha retardált lennék. Inkább abbahagytam” – ismerte el Hülkenberg.

Ricciardo csúnya szavakat tudott volna mondani, ám az élő adásra való tekintettel inkább nem tette. Helyette beszélt a hétvégéről. „Itt vagyok már egy pár napja, és elképesztő a fogadtatás. Mindig nagyszerű hazai pályán kezdeni az évet – mozgalmas, de élvezem. Nemrég egy V8-as Supercart vezethettem, ami klassz volt, és alig várom, hogy pénteken is autóba ülhessek” – mondta a hétszeres futamgyőztes.

Nico Hülkenberg, Cyril Abiteboul és Daniel Ricciardo (Fotó: F1) Nico Hülkenberg, Cyril Abiteboul és Daniel Ricciardo (Fotó: F1)

A három élcsapat természetesen a végére maradt. A Hondára váltó Red Bullnál továbbra is visszafogott stílusban, mégis magabiztosan nyilatkoznak a várakozásaikról. „Jól alakultak a tesztek Barcelonában, és nagyszerű ez az új partneri kapcsolat a Hondával. Izgalmas idők ezek” – állapította meg Max Verstappen.

A csapatnál most bemutatkozó Pierre Gasly hozzátette: „Ez egy hatalmas lehetőség számomra. Még csak a második évem lesz ez az F1-ben, sokat kell tanulnom, de ehhez a legjobb helyre kerültem, Maxszal az oldalamon. Gyors akarok lenni, jó eredményeket szeretnék szállítani a csapatnak.”

„Jól kezdődött a Hondával való kapcsolatunk, de realistának kell maradnunk a várakozásokat illetően” – figyelmeztetett Chritian Horner csapatfőnök. „Nagy volt a lemaradásunk a Mercedesszel és a Ferrarival szemben, de hisszük, hogy az év során ezt el fogjuk tudni tüntetni. A versenyzőfelállásunk pedig nagyszerű.”

KOZVETITESEINK

Az eseményen a legtöbb időt a ferrarisok töltötték a színpadon. Sebastian Vettel először elárulta, hogy új autóját Linának nevezték el szerelőivel, majd kijelentette: „Készen állok, és már alig várom, hogy versenyezhessek!” Új csapattársa, Charles Leclerc is így van ezzel, ám elmondása szerint kicsit sem ideges a ferraris debütálás előtt. „Nem, nagyon nyugodt vagyok, csak szeretnék végre újra versenyezni a hosszú szünet után. A tesztek jól alakultak, várom a pénteki edzéseket. Az időmérőt várom a legjobban, mert az lesz az első alkalom, hogy valamennyi csapat megmutatja, mire képes, ha a maximumot nyújtja. Kíváncsian várom, hogy alakul.”

A vörösök új csapatfőnöke irigykedve beszélt két versenyzőjéről. „Látom, mindketten nagyon nyugodtak, én vagyok itt az egyetlen, aki ideges…” – mondta mosolyogva

Sebastian Vettel, Mattia Binotto és Charles Leclerc (Fotó: F1) Sebastian Vettel, Mattia Binotto és Charles Leclerc (Fotó: F1)

A mercedesesek velük ellentétben igencsak visszafogottnak és kimértnek tűntek, nem is voltak túl beszédesek. „Szerencsés voltam, mert a szünetben csinálhattam, amit csak akartam, miközben persze edzettem is. Hosszú lesz a szezon, de bízom benne, hogy ez egy jó hétvége lesz” – mondta a címvédő Lewis Hamilton.

Valtteri Bottas elszántan várja az új szezont. „Jó nulláról kezdeni az évet. Ez egy új év, és remélem, hogy számomra az eddigi legjobb év lesz.”

Az eseményt egy Mark Webber által készített csoportképpel zárta a 20 versenyző, az idény viszont még csak most indul be igazán. Csütörtökön következik az Ausztrál Nagydíj „nulladik” napja a Lewis Hamilton, Sebastian Vettel, Max Verstappen és Robert Kubica részvételével zajló FIA-sajtótájékoztatóval, aztán péntek hajnalban (magyar idő szerint 2 órakor) a boxutcai lámpa is zöldre vált, és kezdetét veszi a 21 hétvégén át tartó száguldás.

Addig pedig alább még visszanézhető az évindító melbourne-i F1-show:

Borítókép: Csoportszelfi a 2019-es F1-es évfolyamról (Fotó: Formula1/Twitter)

További tartalmak