Musorujsag
Élő Eredmények

Száguldás, szörfözés, cukiság: így hangolt az F1 a melbourne-i rajtra

Száguldás, szörfözés, cukiság: így hangolt az F1 a melbourne-i rajtra

Autosport, Red Bull, Mercedes
Beindult az élet a Forma–1-es Ausztrál Nagydíj helyszínén. Daniel Ricciardo száguldással hangolt, Pierre Gasly nem úszta meg szárazon, míg Valtteri Bottas szerint a fekete pöttyös az igazi… Eközben többen már a pályát is bejárták.

Bár az első szabadedzést magyar idő szerint péntek hajnalban (2 óra, M4 Sport) rendezik, Daniel Ricciardo már szerdán száguldással hangolt hazai versenyére. A Renault versenyzője az ausztrál túraautós sorozat, a V8 Supercar egy versenyzőjének, Rick Kellynek az autóját próbálta ki az üzemanyag-beszállítójuk, a Castrol által szervezett eseményen. A próbaútra a Calder-versenypályán került sor, a hétszeres F1-es futamgyőztes pedig összesen 10 kört teljesített a 600 lóerős, botváltós masinával.

Mondani sem kell, Ricciardo széles mosollyal nyilatkozott az élményről. „Nem használtam füldugót, de talán jobb lett volna…” – állapította meg, hozzátéve, a technológia a vezetés nyers, az F1-ben  nemigen tapasztalható érzését nyújtotta. „Minden olyan nyersnek tűnt. A lefelé váltásoknál hallottam az utógyújtást. Elképesztő volt! Nem állítom, hogy sikerült igazán felgyorsulnom, de beletelt pár körbe, mire ráéreztem. Amikor leszorítóerővel mész, későn, szinte a kanyarban fékezhetsz, és korán a gázra léphetsz, nem tart sokáig az átmenet. De itt nagyon sokáig csak gurulsz, és minden lépésenként jön: fékezel, felengeded, gurulsz, rálépsz a gázpedálra. Sokkal érzékenyebben kell csinálni. Ezenkívül nem is láttam olyan sokat. Előre jobb a kilátás, mint az F1-es autóból, de oldalra már nem.”

Hozzátette: „Mindig is szerettem a Supercart és a szoros versenyeiket. Az F1-ben is szorosak a versenyek, de nem igazán koccanunk, mert az autóink sokkal sérülékenyebbek. Ezek a fickók viszont kétszázas tempónál is koccannak, és ez nagyon jó móka.”

Miközben Ricciardo négy keréken tévedt idegen terepre, a Red Bullnál őt váltó Pierre Gasly még messzebbre merészkedett az F1-től, és a szárazföldről vízre váltva szörfözésre adta a fejét. A francia Max Verstappen kíséretében a Torquay Beachre látogatott el, ahol a Red Bull által támogatott híres szörfös, Mick Fanning adott neki pár leckét a hűvös időben.

„Ez igazán elképesztő volt. Sosem hittem volna, hogy egy nap majd Mick Fanning mellett fogok szörfözni, és tőle kapok tanácsokat. Hihetetlen és csodálatos élmény volt” – mondta Gasly. „Korábban már voltam deszkán, de nem nevezném ezt szörfözésnek, mert borzalmas volt! Kétszer csináltam, és öt-hat alkalommal sikerült fölállnom rá. Nagyon nehéz. De ma legtöbbször sikerült fölállnom rá, Mick segített egyensúlyt találni. Tízből hármasra értékelném magam.”

Verstappen ezt a kalandot most inkább kihagyta, a hétvégén reményei szerint így is jut majd neki elég szórakozás – a versenypályán. „Minden rendben van, mindig szeretek Ausztráliába jönni. Mindig nagy a nyüzsgés, mert senki sem tudja, hogy pontosan hogyan festenek az erőviszonyok, és mire képes az autó. Már alig várom, hogy elkezdődjön” – mondta a holland.

A mercedeses Valtteri Bottas eközben jóval békésebb elfoglaltságot talált magának szerdán. Bár elmondása szerint idén szakítani kíván a „jófiú” imázzsal, most egy kicsit kénytelen volt kiengedni: kicsi és cuki dalmatakölykök társaságában töltötte az időt…

Mindeközben viszont már a melbourne-i versenypálya is életre kelt.  A délelőtt folyamán több versenyző már szerdán megejtette a pályabejárását, miközben a garázsokban lassan már minden készen áll a pénteken kezdődő száguldásra.

Képgaléria az Ausztrál Nagydíjat felvezető szerdai eseményekről:

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => Pierre Gasly és Max Verstappen (Fotó: Red Bull)
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/10/2019/03/AP-1YQ2HEA1W2111_news-1024x682.jpg
    [alignment] => aligncenter
)
Borítókép: Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)

További tartalmak