Musorujsag
Élő Eredmények

Egyenlőség, feltételekkel: Leclerc kész félreállni Vettel elől

Egyenlőség, feltételekkel: Leclerc kész félreállni Vettel elől

Sky Sports, RaceFans
Lewis Hamilton és Sebastian Vettel is nyílt házon belüli küzdelmet emleget, Charles Leclerc viszont jelezte, adott esetben hajlandó eljátszani ferraris kollégája segítőjének szerepét.

Még az első szabadedzés sem rajtolt el, máris beszédtémát jelentenek az F1-es paddockban a csapatutasítások és a csapatsorrend. Tavaly hangsúlyos szerepet kapott e kérdéskör a Mercedes és a Ferrari bajnoki küzdelmében, így nem véletlen, hogy az érintettek már a szezon rajtja előtt is foglalkoznak vele.

A Ferrari új csapatfőnöke, Mattia Binotto egy tavalyi hiányosságukat pótolta azzal, hogy jó előre, már az autójuk bemutatóján tiszta vizet öntött a pohárba, és bejelentette: bizonyos helyzetekben Sebastian Vettel fog elsőbbséget élvezni náluk, mert ő az istálló rutinosabb és megbízhatóbb versenyzője, akivel nagyobb esélyük van a bajnoki címre. A még kevésbé tapasztalt Charles Leclerc-nek emiatt fel kell készülnie arra, hogy bizonytalan szituációkban segítenie kell kollégáját. Ettől eltekintve viszont egyenlő feltételeket kapnak, és szabadon is küzdhetnek.

Sebastian Vettelt az FIA csütörtöki melbourne-i sajtótájékoztatóján megkérdezték arról, pontosan milyen helyzetekben számíthat majd új kollégája támogatására. „Nem gondolnám, hogy lenne értelme konkrét helyzetekről beszélni” – tért ki a válasz elől, hangsúlyozva, hogy a kiindulási pontot a szabad küzdelem jelenti. „Egyértelmű, és ezt Mattia is nagyon egyértelművé tette, hogy szabadon versenyezhetünk egymással. Charles a tőle telhető legjobbat fogja nyújtani önmagáért és a csapatért, és ugyanez rám is igaz: én is a legjobbat nyújtom majd magamért és a csapatomért.”

Sebastian Vettel (Fotó: XPB) Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

A különleges helyzetet e két érdek ütközése teremtheti meg. Vettel szerint ilyenkor a csapat érdekei élveznek elsőbbséget – és mint azt Binotto egyértelművé tette, a csapat érdeke egyelőre a megbízhatóbb Vettel esélyeinek maximalizálása. „A Ferrariért versenyzünk, és azt a célt próbáljuk elérni, amit az elmúlt években is próbáltunk. Ez élvezi az elsőbbséget, a többiről, a különböző helyzetekről pedig semmi értelme még beszélni, mivel egy hosszú szezon vár ránk” – összegzett Vettel.

Leclerc eközben a Ferrari külön sajtótájékoztatóján jelezte, igenis hajlandó alávetni magát a csapatutasításnak, ha a szükség úgy hozza, ám azon lesz, hogy kilépjen ebből a helyzetéből. „Teljességgel megértem a csapat döntését. Minden csapatnál muszáj lennie egy első és egy második számú versenyzőnek az ötven-ötvenszázalékos helyzetekben. Az én feladatomhoz ugyanakkor az is hozzátartozik, hogy megfordítsam ezt a helyzetet. Nem lesz könnyű, sokat kell tanulnom, de meg fogom próbálni” – fogalmazott.

Ahogyan Binotto és Vettel is utalt rá, úgy Leclerc is hangsúlyozta, nem eleve meghatározott csapatsorrendről van szó, csupán bizonyos szituációkban részesítik előnyben kollégáját, és minden vitás esetet egyenként fognak elbírálni. „Ha ilyen ki-ki helyzet adódik, azt én úgyis csak az autóban ülve fogom megtudni. Konkrét példákat nem tudnék mondani, meglátjuk, az első versenyen lesz-e ilyen. Ez új lesz számomra. Ezenkívül viszont harcolhatunk az időmérő edzésen, és igyekszem majd gyorsabb lenni Sebastiannál, ami nem lesz könnyű.”

Charles Leclerc (Fotó: XPB) Charles Leclerc (Fotó: XPB)

Hamilton: Nálunk szabad a verseny, és ez így van jól

A rivális Mercedesnél nem hangzottak el egyértelmű sorrendet jósoló kijelentések a télen, Toto Wolffék ugyanakkor 2018-ban bizonyították, hogy szükség esetén nem átallnak csapatutasításokat kiadni. Valtteri Bottast az év második felében többször is Lewis Hamilton segítőjeként használták, a finnek az Orosz Nagydíjon még a futamgyőzelmet is át kellett adnia a későbbi bajnoknak.

Csapatuk ettől függetlenül a nyílt küzdelem híve, és Hamilton a csütörtöki sajtótájékoztatón meg is erősítette: egyenlő feltételekkel vágnak neki 2019-nek. „Nálunk szabad a verseny, ahogy minden egyes évben. Ezt megmondták akkor, amikor visszatértünk a gyárba, ma pedig újra elismételték nekünk. És szerintem így is kell lennie. Ezzel mindketten ugyanolyan esélyekkel rendelkezünk” – fogalmazott a brit.

Lewis Hamilton (Fotó: XPB) Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

Hozzátette ugyanakkor, hogy a helyzettől függően a szezon előrehaladtával a belső szabályok most is változhatnak. „Minden évben ugyanaz a helyzet. Ha vagyunk olyan szerencsések vagyunk, hogy a bajnoki címért harcolhatunk, az évben eljön egy pont, amikor az egyik versenyzőnek már nincs esélye a címre. De ezt leszámítva mindig szabad a verseny, és ez szerintem nagyszerűen van így.”

Valtteri Bottas Leclerc-hez hasonlóan tisztában van azzal, hogy a számára kedvezőtlen csapatutasításokat egy módon kerülheti el: ha kezdettől fogva tartja a lépést márkatársával, és tesz róla, hogy ne váljon esélytelenné. „Az az ideális, ha a lehető legjobban kezded az évet, mert így nem lesz olyan érzésed már az első futam után, hogy utol kell érned a másikat. A jobbik kiadásomat akarom hozni idén, és remélem, hogy a szezont azzal az érzéssel zárhatom, hogy ez volt az eddigi legjobb évem. Olyan sok versenyt akarok nyerni, amennyit csak lehet, és bajnok szeretnék lenni” – tette egyértelművé a múlt évi nyeretlensége után nagyon elszánt finn.

KOZVETITESEINK

Borítókép: Sebastian Vettel, Mattia Binotto és Charles Leclerc (Fotó: XPB)

További tartalmak