Musorujsag
Élő Eredmények

Felemelő pillanat: Vettelék megtapsolták a visszatérő Kubicát

Felemelő pillanat: Vettelék megtapsolták a visszatérő Kubicát

Sky Sports
Még egy versenyt sem teljesített, és valószínűleg csak a seregható szerepe vár csapatára, Robert Kubica így is learatta első 2019-es sikerét: neves kollégák tapsolták meg őt.

A jelenkor négy meghatározó csúcsversenyzője, Lewis Hamilton, Sebastian Vettel, Max Verstappen és Daniel Ricciardo volt a vendége az FIA Ausztrál Nagydíjat megelőző hivatalos csütörtöki sajtótájékoztatójának, melléjük ötödikként pedig beültették a sajtószobába az év nagy visszatérőjét, Robert Kubicát is. Amikor utoljára hasonló eseményen vett részt, még az azóta többszörös bajnokká váló Hamiltonnal és Vettellel együtt az új generáció nagy reménységének számított, akinek hasonló sikereket jósoltak, mint két pályatársának. Aztán jött a 2011 februárjában történt ralibaleset, a nyolc év kihagyás, és a lengyel most újra az F1-es mezőny teljes értékű tagjának vallhatja magát, a Williams versenyzőjeként.

Rendhagyó helyzetén nehéz lenne átsiklani. Akkor is ráirányult a figyelem, amikor a résztvevőket a téli szünetükről és annak legszebb pillanatairól kérdezték. „Nos, az én szünetem kicsivel tovább tartott, mint a többieké…” – jegyezte meg Kubica, utalva a „nyolcéves telére”. „Valójában eléggé mozgalmas volt a telem. Teljesen más úgy dolgozni a csapattal, hogy tudod, jövőre te leszel az állandó versenyzőjük, más volt ez, mint az előző hét telem. A legjobb része talán az volt, amikor egy héten át kerékpároztam. Ezzel a hobbimat kombináltam az edzéssel.”

Robert Kubica (Fotó: XPB) Robert Kubica (Fotó: XPB)

Miután Ricciardo is mesélt a saját szabadságáról, megkérdezte, szabad-e még valamit kiemelnie, majd visszatért Kubica szavaihoz. „Robert említette, hogy neki igen hosszú volt a téli szünete. Nem hiszem, hogy bármelyikünk is tisztában lenne azzal, mi mindenen ment keresztül, hogy most újra itt lehessen. Ez az ő személyiségét dicséri, és elképesztő újra itt látni őt. Én azóta ismerem, hogy 2007-ben Európába költöztem. Elég sok idő eltelt azóta. Nem fogok most arra kérni mindenkit, hogy tapsolja meg őt, de jó, hogy újra itt van” – fogalmazott Ricciardo.

Mondatát még be sem fejezte, Sebastian Vettel máris megállapította, e gesztus semmibe sem kerül, majd tapsolni kezdett. A példáját aztán a mellette ülő három kolléga, Ricciardo, Hamilton és Verstappen, valamint az újságírók is követték, miközben a Vettel által hátba veregetett Kubica szerényen csak mosolygott.

Charlie Whiting váratlan tragédiájának árnyékában ez egy felemelő pillanat volt az év első nagydíjcsütörtökjén.

Hogy Kubicának jár-e majd taps a pályán nyújtott teljesítményéért vagy az elért eredményeiért is, az már más kérdés. Egy nagy csatát már megnyert, újabb sikerekre viszont egyelőre nem sok esélye mutatkozik a Williamsszel, amely jókora késéssel kezdte a téli felkészülését, és amelynek autója egyértelműen a leglassabb volt a barcelonai teszteken.

„Nem alakult tökéletesen a téli tesztidényünk. Meglátjuk. Mindent ki kell hoznunk a lehetőségeinkből” – mondta Kubica, aki a visszatérés érzelmes pillanataival sem tud most igazán foglalkozni. „Sok időt töltöttem távol a sportágtól. Nem igazán van időm az érzéseimen elmélkedni, hiszen a feladatomra kell koncentrálnom, és olyan sokat kell tanulnom az új Forma–1-ről, amennyit csak lehet. Próbálok felkészülni.”

Túl nagy várakozásai nincsenek Ausztrália kapcsán. „Sajnos késéssel kezdtük a téli teszteket, és az ilyesmit nem lehet csak úgy egy hét alatt behozni, szóval van még mit rendeznünk. A fiúk nagyon keményen dolgoznak, a pályán és a gyárban lévők is. Nehéz időszak ez, de mindent ki kell hoznunk a helyzetből. Most már nem változtathatunk rajta, azzal kell foglalkoznunk, amink van. Arra pedig fölösleges energiát pazarolni, hogy azon elmélkedünk, milyen nehéz feladatunk van – egyszerűen csak el kell végeznünk. A csapat minden tagja így áll hozzá” – fogalmazott a 2010-es Abu-dzabi Nagydíj óta első F1-es viadalára készülő egyszeres futamgyőztes.

KOZVETITESEINK

Borítókép: Daniel Ricciard, Sebastian Vettel és Robert Kubica (Fotó: MTI/EPA)

További tartalmak