Musorujsag
Élő Eredmények

Kijelölte az FIA Whiting átmeneti helyettesét

Kijelölte az FIA Whiting átmeneti helyettesét

FIA
Charlies Whiting váratlan tragédiája után az FIA-nak sürgősen versenyigazgatót kellett találnia az Ausztrál Nagydíjra – bejelentették, kivel helyettesítik az elhunyt szakemberüket.

Három nappal az év első Forma–1-es versenyének rajtja előtt tüdőembóliában elhunyt az FIA versenyigazgatója, Charlie Whiting. Miután évtizedek óta őt töltötte be az évek során egyre bonyolultabbá és összetettebbé vált szerepkört, sokan vélik úgy a paddockban, hogy képtelenség lesz őt pótolni. Az életnek ugyanakkor mennie kell tovább, és a hétvégi melbourne-i küzdelmet is vezényelnie kell valakinek.

A szörnyű tragédia után máris találgatni kezdtek arról, ki lesz a helyettes. A helyzetet nem könnyíti meg, hogy az elmúlt években több meghatározó személy is elhagyta az FIA-t, akiket Whiting potenciális majdani utódjaként emlegettek: Marcin Budkowski a Renault-hoz szerződött, Laurent Mekies pedig már a Ferrarit erősíti.

Whiting két fő segítője a technikai igazgató Nikolasz Tombazisz, valamint Peter Bayer voltak, ám erre a hétvégére átmenetileg nem őket jelölték ki versenyigazgatónak, hanem az ausztrál Michael Masit, aki Syott Elkins mellett az egyik helyettes versenyigazgató volt. Ő már 2018-ban is Whiting mellett ült a versenyirányításban, így van tapasztalata a munkakörről. Ezenkívül korábban az ausztrál V8 Supercar-sorozatban is betöltötte a versenyigazgatói szerepkört, idén pedig a Forma–2 és a Forma–3 versenyigazgatói posztját is rábízták.

„A Sportszabályzat 1. mellékletének B bekezdése meghatározza, hogy Mr. Charlie Whitingnak kell betöltenie a versenyigazgató, a biztonsági delegált és az állandó rajtmester pozícióját. Az FIA Nemzetközi Sportkódex 11.9.3b pontja értelmében e szerepkörök most Mr. Michael Masira hárulnak át” – állt az FIA hivatalos közleményében.

KOZVETITESEINK

Günther Steiner, a Haas csapatfőnöke eközben összefogásra buzdította a csapatokat, felszólatva őket, hogy segítsék a kényszerhelyzetbe került FIA hétvégi munkáját. „Nagy űrt kell most kitölteni, és a mi feladatunk, hogy segítsük a beugrókat. Meg fogjuk találni a megoldást, lesznek megbeszélések, hogy semmi se omoljon össze. Bármit is lép az FIA, támogatni fogjuk őket, és próbáljuk a legtöbbet kihozni belőle. Ha ezen a hétvégén kell a segítségünk, mi segítünk” – ígérte az olasz, hozzátéve, igyekeznek kevés galibát okozni a küzdelem során.

Charlie Whiting 66 esztendős korában, a szerdáról csütörtökre virradó éjjel hunyt el melbourne-i hotelszobájában. 1988 óta állt az FIA alkalmazásában, a versenyigazgatói tisztséget 1997-től töltötte be. Állandó utódjáról a nemzetközi szövetség még nem határozott.

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak