Őt parodizálta, barátok lettek: érzelmes búcsúlevél Whitingról

A versenyigazgató twitteres „alteregóját” is megrázta Charlie Whiting tragikus halála. Érzelmes levéllel búcsúzott a tréfából létrehozott „Fake Charlie Whiting”.

Brabhames póló, széles mosoly a valódi Charlie Whitinggal (Fotó: Fake Charlie Whiting/Twitter)

Évekkel ezelőtt egy elkötelezett Forma–1-rajongó úgy döntött, létrehoz egy profilt a Twitteren, melyen keresztül Charlie Whiting nevében, de hamisságát kimondottan hangsúlyozva oszt meg szarkasztikus, tréfás hangvételű gondolatokat a sportággal, annak szabályaival, vitáival kapcsolatban. Így született meg a „Fake Charlie Whiting”, vagyis az „ál-Charlie Whiting” profil, mely szórakoztató posztjaival több mint 56 ezer követőre tett szert az évek során.


A kanadai születésű Mark J. McArdle által működtetett profil létezéséről maga az F1-et 1997-től versenyigazgatóként szolgáló valódi Charlie Whiting is tudott. Olyannyira, hogy az az ő áldásával működött. Miként a versenyzőkkel, úgy hamis énjével is barátságosan, úriemberként bánt, sok humoros megnyilvánulásán ő is jókat nevetett, a kitalálóra pedig nem hogy nem neheztelt, barátok is lettek, és még versenyekre is meghívta őt.


A „Fake Charlie Whiting” most viszont a valódi Charlie Whiting hirtelen halálával együtt búcsúzni kényszerült. Létrehozója ezt egy érzelmes levélben tudatta, melyből arról is többet tudhatunk meg, milyen ember volt a sportágat alapjaiban meghatározó, elismert és szeretett versenyigazgató.
„Jó nap volt. Teniszeztem, vártam a sebringi 12 órás versenyt, de mindenekelőtt 2019 első F1-es hétvégéjét. Éppen vacsorát készítettem a feleségemnek és a fiamnak, amikor jött az üzenet egy F1-ben dolgozó barátomtól: Charlie Whiting az éjszaka elhunyt Ausztráliában. A borzalmas hírekre adott első reakciót furcsák. Az enyém az volt, hogy ez csak egy rossz vicc. A valóság viszont az, hogy talán csak azt akartam, ez egy rossz vicc legyen. De nem az volt. Nem sokkal később az FIA közleménye is kijött. És az én Twitter-fiókom felrobbant.”


„Már két óra telt el azóta, hogy értesültem Charlie haláláról. Az idő nagy részét azzal töltöttem, hogy az irodámban ültem, és olvasgattam a csodás megemlékezéseket erről a hihetetlen emberről. Aztán balra néztem, és megütötte a szemem egy Fake Charlie Whiting-sapka, amit én gyártattam, majd aláírattam több F1-es versenyzővel is. Az igazat megvallva a legfontosabb aláírás viszont ezen a sapkán az F1-et régóta szolgáló versenyigazgatóé. Könnyezem.”


„A minap kaptam egy e-mailt Charlie-tól, miközben az ausztráliai repülőjére való becsekkolásra várt. Mondott pár újdonságot a családi vakációjáról, arról, mennyire várja már a szezont, és a Netflix show-járól. Minden alkalommal, amikor kaptam egy e-mailt Charlie-tól, beleborzongtam. Gyűjtöttem ezeket az e-maileket. Annyira nagylelkű volt az idejével. Emlékszem, pár évvel ezelőtt megkértem, hogy tisztázzon egy bizonyos szabályt. Úgy tizenöt perccel a bahreini időmérő előtt küldtem el neki, és legnagyobb megdöbbenésemre egyből válaszolt. Charlie ilyen volt. Nagylelkű.”
Fotó: Fake Charlie Whiting/Twitter Fotó: Fake Charlie Whiting/Twitter


„Talán furcsa lehet, hogy ennyire megérint egy olyan ember halála, akivel évente úgy egyszer vagy kétszer találkoztam, és akivel voltaképpen főként e-mailezésen alapult a kapcsolatunk. De Charlie nem volt egy átlagos férfi. Különleges volt. Ez volt az elsődleges indíttatása is annak, hogy létrehoztam a Fake Charlie Whiting Twitter-fiókot. Charlie emblematikus figura volt, szinte rejtélyes. A keményvonalas szurkolók tudták, hogy ki volt, de amúgy sosem hallottál róla. Ő volt a tökéletes személy arra, hogy megszemélyesítsék. De aztán ahogy megismertem őt, lenyűgözve tapasztaltam, hogy mennyire mosolygós és jókedvű, és hogy ugyanannyira szereti a sportot, mint minden szurkolója.”


„Őrzöm az emlékét a beszélgetéseinknek, melyeket a versenyhétvégéken folytattunk le Charlie-val, amikre ő hívott meg engem. Mélyen őrzöm őket. Örökre mosollyal fogok visszagondolni arra, amikor Charlie-val és Herbie-vel (Blash) együtt autóztunk a pályára. Nagyszerű párost alkottak!”


„A motorsport egy óriását veszítettük el. Hatvanhat éves korában. Még annyi év állt volna előtte! A családja egy apát és egy férjet veszített el. A szívem megszakad értük. Öleljétek át a szeretteiteket gyakran! Mosolyogjatok és nevessetek! Legyetek nagylelkűek az időtökkel és a türelmetekkel. Ezeket hirdette Charlie, minden egyes lépésével, amit a paddockban tett meg.”


„Ami a Fake Charlie Whitingot illeti, már évekkel ezelőtt jeleztem, hogy ha Charlie megy, a Fake Charlie is menni fog. Mindig is úgy gondoltam, hogy ez Charlie visszavonulásával fog megtörténni. Sosem gondoltam volna erre a végkifejletre. Még most is felfoghatatlan.”


„Nem lenne jogos tovább használni Charlie híres nevét anélkül, hogy ő is itt lenne, és élvezné azt. A Fake Charlie utolsó tweetje egy fotó Charlie-ról és rólam, amikor először találkoztunk Montrealban. És elárulok egy titkot: Charlie fenn sem volt a Twitteren, mégis ő volt az egyik első számú követőm. Azt mondta, élvezi, amikor az emberek odamennek hozzá, és említik a tréfás Fake Charlie-tweeteket. Ha segíthettem abban, hogy a világ kicsit jobban megismerje és tisztelje ezt a hihetetlen embert, akkor a küldetésem teljesült.”


„Nyugodj békében, Charlie! Elképesztően hiányozni fogsz!”


KOZVETITESEINK