Vettel: Egyértelműen jobb helyzetből indulunk, mint 2018-ban

Jobb helyzetből várja a szezon rajtját a Ferrari Sebastian Vettel szerint, mint egy évvel ezelőtt. Pedig akkor győzelemmel indították évüket.

Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

Egy gyorsan érkező „igen” felelet, mely önmagában talán nem mond sokat, annak határozottsága mégis beszédes. Sebastian Vettelt az FIA csütörtöki sajtótájékoztatóján arról kérdezték, a téli teszteken elért leggyorsabb köre után jobb helyzetből várja-e a favoritnak kikiáltott Ferrari az év első versenyét, mint 2018-ban,, mire ő egyből rávágta: „Igen!”


Válasza élét tompítandó azért egyértelművé tette, nem arról van szó, hogy ennyire magabiztos az SF90-es autó teljesítményét illetően, sokkal inkább arról, hogy 2018-ban ugyanilyenkor volt némi zűrzavar a csapatuknál. „Ezt őszintén kimondhatom, mert a tavalyi téli tesztek nem sikerültek számunkra olyan jól, és voltak problémák az autónkkal, melyeket meg kellett oldanunk. Akkor szerencsénk volt a versenyhétvégén, hiszen a biztonsági autó is kellett ahhoz, hogy megnyerjük a futamot. Ebből a szempontból most sokkal felkészültebbnek érzem magunkat. Az autónk a jelek szerint jól működik, nem voltak vele problémák.”


Túlszárnyalni viszont biztosan nem fogják magukat, hiszen egy éve a bizonytalanságuk ellenére is nyerni tudtak. És éppen a Mercedes akkori esete mutatta meg, hogy hiába az esélyesség, a győzelmet még a jó tempó , még akár egy nagy fölénnyel nyert időmérő sem garantálja. A Ferrari elbizakodott pedig már a téli műszaki hibák miatt sem lehet. „A tavalyinál jobb eredményt nem érhetünk el itt, és nehéz hétvége is vár ránk. A rajtnál mindig kissé ideges vagy, nem tudod, hogy mi fog történni, pontosan hogyan állnak az erőviszonyok. A hangulat mindenesetre remek a csapatnál, és már alig várjuk, hogy induljon a verseny.”


Vettel abban egyetértett a mercedesesekkel, hogy az év első futamai nem lesznek meghatározóak a bajnokság végkimenetele szempontjából, hiszen a szezon során lehetnek éles fordulatok. „Nem gondolnám, hogy itt nyerjük meg vagy veszítjük el a bajnokságot. Hosszú út áll előttünk. Reméljük, hogy az erős csomagunkkal és az erős csapatunkkal olyan helyzetbe kerülhetünk, hogy harcban lehetünk a bajnokságért a végéig” – jelentette ki visszafogottan a négyszeres világbajnok.


A hétvégi céljuk azért így is egyértelmű. „Itt mi egyszerre leszünk üldözők és üldözöttek, hiszen mindenki nulla pontról indul. Ausztráliát mindenesetre szeretném üldözöttként elhagyni.”
Sebastian Vettel (Fotó: XPB) Sebastian Vettel (Fotó: XPB)


A Ferrarinál 2018-hoz képest nemcsak a csomag kiforrottsága és versenyképessége változott, a csapatnál is történtek átalakulások. Mattia Binotto csapatfőnökké történt kinevezésével a hangulat megváltozott Maranellóban, és a gárda a külvilághoz is nyitottabban viszonyul.


Ennek részeként a télen új kommunikációs igazgatót szerződtettek: az eddig a McLarennél dolgozó olasz Silvia Hoffer Frangipanét, akinek érkezését a szakma nagy örömmel fogadta a sokszor ellenségesnek érzett előző évek után.


Vetteltől megkérdezték, tudatos-e a Ferraritól ez az irányváltás, és számít-e arra, hogy az előző szezonokkal ellentétben e nyitottságnak hála a média barátságosabb lesz velük, és nem gyakorol rájuk akkora nyomást a hajrában. „Nos, nem vagyok biztos benne, hogy a média nagy különbséget eredményezhet, mivel nem látom, hogyan lenne ettől több pontom” – felelte Vettel.


Azt viszont megerősítette, hogy friss szemléletmóddal, újult erővel vágnak neki az új kihívásnak. „Ez egy új év, történtek változások, de mi igyekszünk a dolgunkra összpontosítani. A csapatnál jó a hangulat, szenvedélyesen dolgozik mindenki, és várjuk, hogy kezdődjön. Mindent megteszünk, ez a célunk, de nagyon sok verseny vár ránk. Amire hatásunk lehet, azt próbáljuk kézben tartani, és el akarjuk végezni a feladatunkat. Szeretnénk az egész szezonon át fenntartani ezt a jó hangulatot. Ami pedig az elvárásokat illeti: amikor másodikként zártál egy évet, az elsőre természetesen katasztrófának tűnhet, ám ugyanakkora katasztrófa, ha harmadik vagy negyedik leszel. A győztes mindent visz. Eddig Lewis volt ebben a helyzetben, most próbálunk fordítani, és mi ilyen helyzetbe kerülni”  – tette egyértelművé céljaikat.


KOZVETITESEINK