Vettel: Ne higgyünk a Mercedesnek!

Sebastian Vettel nehezen tudja elhinni legfőbb riválisuknak, hogy olyan nagy lenne a hátrányuk, mint állítják. Valtteri Bottas szerint Barcelona előtt sikerült fejlődniük.

Lewis Hamilton és Sebastian Vettel (Fotó: MTI/EPA)

Előre mosakodással vezette föl az Ausztrál Nagydíjat a címvédő Mercedes. Toto Wolff csapata előzetesében és a hétvégét megelőzően adott interjúiban is állította, a Ferrari előttük jár, így van esély rá, hogy nem kezdik valami jól az új szezont, ám azt is hangsúlyozta, hogy e helyzet még változhat a későbbiekben. Lewis Hamilton aztán az FIA csütörtöki sajtótájékoztatóján megerősítette: bárki bármit is gondol a kijelentéseikről, ők nem beszélnek mellé a formájukat és a Ferrarival szembeni erejüket illetően.


Sebastian Vettel maga is ott ült a címvédő mellett, amikor ezt ecsetelte, később azonban elárulta, ő még most sem veszi be a csillagosok meséjét. „Nem gondolnám, hogy olyan messze vannak, mint állítják. A második teszthéten nagyon erősnek tűntek, és nemcsak etapon, az összes etapon. Nem tudom, hogy az első héten mit csináltak. Őszintén szólva akár még otthon is maradhattak volna. De erősek lesznek, a pole-ért és a futamgyőzelemért fognak harcolni a hétvégén” – jósolta a négyszeres világbajnok.


A teszteredményekből kiindulni két okból is félrevezető lehet. Egyfelől Barcelona teljesen más karakterű pálya, mint a gyakran meglepetéseket hozó Albert Park; másfelől a csapatok a tesztek óta eltelt heteket sem semmittevéssel töltötték.
Sebastian Vettel (Fotó: MTI/EPA) Sebastian Vettel (Fotó: MTI/EPA)


Valtteri Bottas biztos benne, hogy még komoly fejlesztések nélkül is sikerült javítaniuk a W10-es autón a spanyolországi előszezon óta. „Két hétig teszteltünk, egy csomó adatot gyűjtöttünk, próbáltunk tanulni, fejlődni. Nagyon hasznos két hét van mögöttünk, a csapat sokat megtudott a csomagunkról, amivel teszteltünk, és azt is tudja, hogyan lehet optimalizálni azt az első versenyre. Már most előreléptünk, noha még egyetlen kört sem teljesítettünk a tesztelés óta. Hiszem, hogy jobb formában leszünk, még ha a többi csapat is fejlődött azóta, és ez az egész csak egy találgatás” – fogalmazott a finn.


Mindez még nem jelenti azt, hogy ő sokkal magabiztosabb Hamiltonnál. „Még így sem érzem úgy, hogy mi lennénk a leggyorsabbak, de a csapat nagyon motivált. A gyárban láttam, mennyit dolgoznak a csomag javításáért. A teszteken általában egészen jók szoktunk lenni, és az utóbbi években a Ferrari is az volt. Azt biztosan tudhatjuk, hogy ők most nagyon erősek, és sokat kell javulnunk ahhoz, hogy le tudjuk győzni őket.”


Egyvalamiben azért Vettel is egyetért a Mercedesszel: ő is jónak tartja a Ferrari csomagját. „Úgy fest, a kemény munka kezd kifizetődni. Meglátjuk, hogy valóban így van-e, de az a célunk, hogy megerősítsük itt. Az autót nagyon jónak éreztem. Hogy pontosan hol vagyunk, azt nem tudhatom, de jó formában leszünk. Szoros küzdelemre számítok az élcsapatok között.”


Hozzátette, idén már csak azért is fordítanának a helyzetükön, mert az elmúlt két évben elegük lett a második szerepéből. „Az F1-ben a győztes mindig nagyszerű munkát végez, és ha második vagy, az semmit sem ér. Sajnos ezt megtapasztaltuk mostanság kétszer is. De még így is sok pozitívum történt az utóbbi két évben. A csapatunk fejlődik. Hiba lenne azt mondani, hogy eddig minden borzalmas volt, idén viszont minden más lesz. Sok mindenben nagyszerűek voltunk, más dolgokban nem annyira, ezért változtatnunk kellett, de én pozitív vagyok. Idén kaptunk egy új esélyt, a csapat feltüzelten várja, hogy újra versenybe szállhasson.”KOZVETITESEINK