Musorujsag
Élő Eredmények

Ecclestone: Charlie békésen ment el

Ecclestone: Charlie békésen ment el

RaceFans
El sem tudja képzelni Bernie Ecclestone, hogy a Forma–1 pótolni tudja elhunyt barátját, Charlie Whitingot.

Szerdáról csütörtökre virradó éjszaka tüdőembólia következtében elhunyt az FIA versenyigazgatója. Charlie Whiting Bernie Ecclestone-nak is köszönheti, hogy mesés pályaívet futott be a királykategóriában. Az 1980-as években a brit üzletember csapatát, a Brabhamet erősítette, amellyel két világbajnoki címet is nyertek, miközben vezető szerelőként dolgozott ott. Ecclestone csapata eladása után aztán magával hívta az F1 vezetőségébe, és állást adott neki az FIA elődjénél, a FISA-nál. 1997-ben a szövetség versenyigazgatója lett, és mindvégig Ecclestone barátja, bizalmasa maradt.

Az F1-ből már visszavonult brit elképzelhetetlennek tartja, hogy az F1 valaha is pótolni fogja elképesztő tudással és tapasztalattal rendelkező egykori versenyigazgatóját. „Csodálatos munkát végzett az FIA-nál. Nem tudom, hogy mit fognak most csinálni, sem azt, hogy egyáltalán fogják-e tudni pótolni őt. Szuper munkát végzett. Charlie egy olyan fickó volt, akiben tudtam bízni. A legtöbb ember tudta, hogy benne megbízhat, mert ha ő azt mondta, hogy valamit meg fog csinálni, akkor úgy is lett. Megtette, ha meg tudta. Semmi rosszat nem tudnék mondani róla” – fogalmazott Ecclestone a RaceFansnek.

Bernie Ecclestone (Fotó: XPB) Bernie Ecclestone (Fotó: XPB)

Kiemelte, bár a hivatalos beosztása vezető szerelő volt, Whiting már a Brabhamnél is bizonyította rendkívüli képességeit. „Ő nem vezető szerelő volt, sokkal inkább a csapat vezére. Ő vezette a csapatot győzelemre. Minden versenyző bízott benne, kedvelte őt, és a csapat többi tagja is. Senki sem tudott semmi rosszat mondani rá, mert nem ilyen volt. Mindig támogatott mindenkit.”

Mindezek után nem meglepő, hogy Ecclestone új munkakörében is maga körül akarta tudni a szakembert. „Úgy gondoltam, ő alkalmas lenne a feladatra” – mondta a versenyigazgatói kinevezésről. „Elég erős ahhoz, hogy ne foglalkozzon sokak badarságával. Felbosszantott embereket időnként, mert olyan döntéseket hozott, amik nem tetszettek a versenyzőknek, de általában azok voltak a helyes döntések. A bírák mindig támogatták, így amikor nem tudták, hogy milyen döntést hozzanak, megkérdezték Charlie-t, és ő segített nekik.”

Ecclestone az FIA elnökétől, Jean Todttól értesült a szerdáról csütörtökre virradó éjszaka történt tragédiáról, és megerősítette, barátja békésen ment el. „Ha ilyen helyzetben létezik jó dolog, akkor az egyetlen, hogy az előző este boldogan feküdt le, tudva, hogy reggel hétkor fölkel, és mehet végezni a munkáját. De nem ébredt föl. Amikor majd rám kerül a sor, remélem, hogy hasonló módon fogok elmenni” – fogalmazott az F1-et bő három évtizeden át irányító Ecclestone.

Borítókép: A nagy brabhames trió: Bernie Ecclestone, Herbie Blash és Charlie Whiting (Fotó: XPB)

További tartalmak