Mercedes: Ne higgyenek még bajnoknak minket!

Hiába nyerte nagy fölénnyel a Mercedes az év első időmérő edzését, Toto Wolff figyelmeztet, kivételt is jelenthet a melbourne-i pálya az erőviszonyok szempontjából.

Lewis Hamilton és Valtteri Bottas (Fotó: Mercedes)

Elfoglalta az első sort Ausztráliában a címvédő csapat. Lewis Hamilton vezényletével 0,7 másodperccel előzték meg a harmadik leggyorsabb Sebastian Vettelt, és toronymagas esélyesként várják a vasárnapi futamot. Erős formájukkal minden riválisukat meglepték, köztük az ennél sokkal szorosabb küzdelmet váró Ferrarit és Red Bullt is.


Ám ahogy hibának bizonyult leírni a Mercedes esélyeit a vártnál gyengébb téli tesztformájuk alapján, Toto Wolff csapatfőnök szerint most ugyanolyan hiba lenne az Albert Park-i események alapján máris elkönyvelni az újabb címvédésüket.


„Ausztráliába érkezve pénteken nehéz volt megállapítani, mire számíthatunk, hogy mi leszünk-e a leggyorsabbak, vagy nagyon szoros lesz. Jó péntekünk volt, de nem hittünk magunkban teljesen, az autónk mégis ugyanolyan jó volt ma. Ez annak a munkának köszönhető, amit a tesztek kezdete óta végeztünk el, és az elemzéseknek, ettől lett ilyen gyors az autónk. A barcelonai kezdés nem volt a legjobb. Nehéz lenne megítélni, hogy ez most egyfajta kivétel, ami annak köszönhető, hogy Melbourne teljesen más pálya, vagy az autónk olyan gyors, amilyen ma volt.”
Lewis Hamilton és Valtteri Bottas (Fotó: Mercedes) Mercedes (Fotó: Mercedes)


Wolff számára csalódást jelentene, ha e fölényes szombati sikerük után nem tudnák győzelemmel indítani a szezont, ám biztosra semmit sem vesznek. „Szeretném, ha így alakulna a folytatás is, de nem tudom, hogy mit várhatunk. A bajnokság kiegyenlített küzdelmet fog hozni, ahogy tavaly is. Csak mert volt egy nagyon jó péntekünk és szombatunk Melbourne-ben, az még nem jelenti azt, hogy innentől egy hazafutás lesz számunkra a bajnokság. Épp ellenkezőleg. Ahogy tavaly is, meg kell majd feszülnünk, hogy a maximumot nyújtsuk, és minden követ meg kell mozgatnunk – mint tettük azt Barcelona után is –, hogy ilyen versenyképesek tudjunk maradni.”


Az akkori nehézségeik során az áttörést a legutolsó tesztnapjuk hozta meg. „Sok összevetést végeztünk az autóval, hogy megértsük, mikor teljesít jól, és mikor nem. Majd jött a fény az alagút végén: pénteken, amikor az első igazi kevés benzines kört futottuk vele, az autó összeállt, és ugyanolyan gyorsak voltunk, mint a Ferrari. Onnantól fölfelé vezetett az utunk” – magyarázta az osztrák.