Pótolni a pótolhatatlant – az FIA keresi Whiting utódját

Gőzerővel keresi az FIA az elhunyt Charlie Whiting pótlásának lehetőségét. Jean Todtékat váratlanul érte a nehéz helyzet, de nem felkészületlenül.

Jean Todt (Fotó: XPB)

A csapatfőnökök pénteki sajtótájékoztatóját követően az F1-es vezetők, így az FIA elnöke, Jean Todt, az F1 elnöke, Chase Carey, valamint az F1 sportigazgatója, Ross Brawn is az újságírók rendelkezésére álltak. Helyettük a versenyigazgató, Charlie Whiting is tarthatott volna sajtótájékoztatót, ám az élet közbeszólt. A brit három nappal az év első versenye előtt hunyt el Ausztráliában.


Tiszteletére egyperces gyászszünettel kezdődött a vezetők konferenciája, melyen Jean Todt aztán a kialakult nehéz helyzetről is beszélt. Csütörtökön ő volt az első, aki megerősítette Whiting halálának hírét, és elsők között is értesült a tragédiáról. „El lehet képzelni, hogy derült égből villámcsapásként ért a hír. Kora reggel jött a hívás. Tasmaniában voltam, amikor egy orvos telefonált, és közölte, hogy Charlie nem ébredt föl” – mesélte, elismerve: „Vészhelyzetbe kerültünk, de van erre is tervünk.”


Első lépésként az Ausztrál Nagydíjra kellett találniuk egy versenyigazgatót – az ausztrál Michael Masit nevezték ki a posztra, vagyis Melbourne-ben ő adja meg a rajtjelzést a versenyen, továbbá ő lesz a biztonsági delegált is. „Biztosak vagyunk benne, hogy ezen a hétvégén jó munkát fogunk végezni” – mondta Todt.
Charlie Whiting (Fotó: XPB) Charlie Whiting (Fotó: XPB)


Nagyobb kérdés, mi lesz hosszabb távon, hiszen Whiting rendkívül összetett szerepkört látott el, a versenyek felügyelete mellett technikai kérdésekben is meghatározó volt a véleménye, és a pályák biztonsági intézkedéseit is ő ellenőrizte. „Egy ideje már foglalkoztunk a lehetséges szabályozásról, mert az kezdettől fogva világos volt, hogy Charlie nem lesz örökre ebben a pozícióban. Most viszont a reméltnél korábban életbe kell léptetnünk ezt a tervet” – magyarázta az FIA-vezér.


Whiting halála Todt korábbi ferraris technikai igazgatóját, az F1 jelenlegi sportigazgatóját, Ross Brawnt is megrázta. „Éppen reggelizni készültem, amikor Jean felhívott, és közölte, Charlie-t holtan találták a hotelszobájában. Vannak helyzetek, amikor egyszerűen nem tudod elhinni, amit hallasz. Még most sem fogtam föl” – nyilatkozta az F1-es szerelői pályafutását a Williamsnél akkoriban kezdő brit, amikor Whiting már a Brabham-csapat elismert vezető szerelője volt.


Brawn elismerte, nem lesz könnyű pótolni Whitingot, hiszen rendkívül átfogó szerepkört látott el. „A feladatai messze túlmentek a pályán végzett munkán. Képtelenség lesz pótolni őt, óriási űrt hagy maga után – mind emberileg, mind szakmai szempontból. Bár dolgozott ő Bernie-nek (Ecclestone) és Jeannak (Todt) is, sosem hagyta befolyásolni magát, mindig a maga útját járta, és a saját mércéjének felelt meg. Emiatt mindenki tisztelte őt.”
Ross Brawn (Fotó: XPB) Ross Brawn (Fotó: XPB)
Az FIA korábbi helyettes versenyigazgatója, Herbie Blash a brabhames időktől együtt dolgozott Whitinggal – az istállónál 1978-tól töltötte be a csapatmenedzseri pozíciót. Életre szóló barátságot kötöttek, Whiting egyik fiának Blash-t kérte föl keresztapjának.


A ma már a Yamaha Superbike-csapatának sportigazgatójaként dolgozó szakember Thaiföldön értesült a tragédiáról, mely megrendítette. „Két fiatal gyermek veszítette el a szeretett és tisztelt édesapját. Mindent megtett a gyermekeiért, az utolsó hetét is velük töltötte” – nyilatkozta az Autosportnak. „Hatalmas veszteség az F1-nek, Charlie-t egyetlen ember nem fogja tudni pótolni. Nagyon sokáig fog nagyon-nagyon hiányozni. Annyi mindent csinált a pályabejárásoknál, a technikai szabályzattal – vele minden szabályról lehetett beszélni.”


„Az öröksége továbbra is fennmarad az olyan dolgokban, mint a glória és a többi vívmány, amint Charlie annyit dolgozott a biztonság javítása érdekében. Charlie gyorsan menetelt fölfelé a ranglétrán a Brabhamnél. Nem egy átlagos szerelő volt. És igazi perfekcionista volt. Az irodájában egy darab papírt nem találtál rendezetlenül” – festett képet barátjáról az FIA korábbi embere.