Bejelentkezett az új Bottas: „Ez volt életem versenye!”

Dominált a Mercedes, ám ezúttal Lewis Hamilton helyett Valtteri Bottasszal! Az idénynyitó győztese élete versenyével jelezte, komolyan gondolja a bajnoki álmait!

Valtteri Bottas (Fotó: XPB)

Valtteri Bottas egy szavatartó ember! A téli szünetről visszatérve azt ígérte, 2019-ben az eddigi legjobb énjét fogjuk látni, a célja pedig, hogy mindenkit legyőzzön a pályán. És elsőre pontosan ezt is tette. Az idénynyitó Ausztrál Nagydíjnak ugyan szombati hajszálon múlt veresége miatt csak a második rajtkockából vágott neki, ám e hátrányát már a lámpák kialvásakor lenullázta az első métereken megtorpanó Lewis Hamiltonnal szemben. Onnantól pedig már bottal üthették a nyomát.


Bottas végig uralta a versenyt, és nem csupán a jobb rajtjának köszönhetően nyert, versenytempó tekintetében is felülmúlta címvédő kollégáját. A végére pedig akkora, 20 másodperc fölötti előnyre tett szert, hogy még azt is fölvetette csapatának, hogy egy plusz kerékcserével tegyék biztossá a leggyorsabb körét. Az idei évtől érte járó egy pont végül új gumik nélkül is az övé lett, így az F1 történetében elsőként 26 pontot gyűjtött egy győzelemért. Pályafutása 4. sikerével nem mellesleg a bajnokságban is az élre állt – most először az F1-ben.


Mark Webber a díjátadó után megkérdezte Bottast, mit reggelizett, hogy verhetetlenné vált. Elárulta, nem a kása volt a titka, amit fogyasztott. „Ez nem a reggelin múlt, hanem az F1-ben eddig eltöltött éveken, a sok munkán, a téli felkészülésemen, valamint hogy történt valami idebent tavaly óta” – mutatott a fejére. „Ez volt a valaha futott legjobb versenyem. Nagyon élveztem! De nem lett volna ez lehetséges a csodálatos autó és csapat nélkül.”
Valtteri Bottas (Fotó: XPB) Valtteri Bottas (Fotó: XPB)


Bottas a futam elején viszonylag könnyedén húzott el Hamiltontól, holott akkor még sem gumikülönbségek, sem a későbbi stratégiai különbségek nem voltak közöttük. „A kulcsot nyilván a rajt jelentette, mert a versenytempóm megvolt. Kár lett volna, ha beragadok valaki mögé, és elpocsékolom ezt a tempót. Ki tudtam használni, uraltam a versenyt, megnyomtam, amikor kellett, és élveztem! Az autó pedig nagyszerű volt, nagyon megbízható.”


„Az elején csak próbáltam uralni a versenyt, kiépíteni egy előnyt. Öt-hat kör elteltével érzékeltem, hogy megvan ez az előny, és jó érzés volt. De tudtam, hogy meg tudom csinálni, mert már korábban is megcsináltam. A lényeg, hogy a legjobb formámat kellett hoznom, valamint azt, ami az autóban van. A második etap már szinte könnyűnek tűnt, már éreztem, hogy ez az enyém. De ezt csak az agyam mondta, amelynek nem szabad mindig hinni” – mondta boldogan.


Főnöke és korábbi menedzsere, Toto Wolff a tavalyi nyeretlen szezonja miatt különösen örült Bottas évindító sikerének. „Nagyon örülök. Mindenekelőtt azért, mert a tavalyi szezon második fele után teljesen leírták őt. De ő teljesítette a feladatot, és a létező legdominánsabb módon vágott vissza, irányítva az egész hétvégét” – dicsérte meg a Sky Sportsnak nyilatkozó csapatfőnök versenyzőjét.
Valtteri Bottas (Fotó: XPB) Valtteri Bottas (Fotó: XPB)


A formajavulás kulcsát szerinte is a finn elszántsága és mentális megerősödése jelentette. „Emlékszem a korai éveire. A Forma–3-ban és a Forma–Renault-ban ő volt a mérce, mindenkit lemosott a pályáról. Ez tavaly valahogy elveszett belőle, de amikor visszajött a téli szünetről közölte: »Visszatértem!« A ralis szereplésének köszönhetően újra beleszeretett a vezetésbe, és mentálisan is elképesztően erős.”


Bottas egy futam után tehát elérte azt, amiről tavalyi bakui balszerencsés defektje megfosztotta: mostantól a hónap végi Bahreini Nagydíjig biztosan az ő neve áll majd a bajnoki tabella első helyén – Kimi Räikkönen óta ő az első finn, akinek ez összejött. És aligha tervez itt megállni. Hirtelen nem is tűnnek már olyan hihetetlennek az év eleji nyilatkozatai a bajnoki győzelemről szőtt álmairól.