Musorujsag
Élő Eredmények

Bottas üdvözölte kritikusait: *****átok meg!

Bottas üdvözölte kritikusait: *****átok meg!

FIA, Motorsport-Magazin
Tőle szokatlan vulgáris rádióüzenet, nyíltság és határozottság – kezdjünk el ismerkedni az új Valtteri Bottasszal!

Nevezték már őt hűvösnek és sótlannak, az Ausztrál Nagydíj leintése viszont megmutatta, még ha nem is mutatja ki őket, Valtteri Bottas is tele van érzelmekkel. Mi sem bizonyította ezt jobban, mint az az egy mondat, amit a csapatrádión keresztül ejtett el a levezető körében: „Azoknak, akikre vonatkozik: ******tok meg!” – hangzott a tőle szokatlanul kemény és nyers üzenet.

A jelenet megmutatja: Bottasban talán több van, mint a látszat mutatja. Hűvössége sokszor tomboló indulatokat fed el, hallgatásai pedig belső frusztrációt a kapott – sokszor jogtalan és túlzóan kemény – kritikák, az elmaradó eredmények miatt. Nyeretlen előző szezonja után sokan örök második számúnak könyvelték el, aki esélytelen Lewis Hamilton ellen. Esteban Oconnak is előre odaadták volna az ülését 2020-ra, de még olyan személyes szponzora is volt, aki az elvártnál gyengébb eredményeire hivatkozva fordított neki hátat a télen.

Ez a rádióüzenet bizonyítja, hogy az elmúlt hónapok történései nem múltak el benne nyom nélkül. Sőt, nagyon is mély nyomot hagytak benne, és változásra sarkallták.

De a pályán mutatott eredménye is egy bizonyíték erre. Bottas a télen előre figyelmeztetett: idén más ember lesz, mint akit eddig megszoktunk, jófiúi álarcát levetve bekeményít, könyörtelen és határozott lesz. Még egyszer nem akar célt téveszteni, és ha ehhez az kell, hogy időnként ****fejként viselkedjen, ő arra is készen áll.

Valtteri Bottas (Fotó: MTI/EPA) Valtteri Bottas (Fotó: MTI/EPA)

Az új, szakállas és agresszív Bottas győzelemmel indította szezonját, letette névjegyét, bejelentkezett a bajnoki küzdelembe. És indulatait látva azt is biztosra vehetjük, hogy e siker csak még jobban növeli az étvágyát és az önbizalmát.

„Emberként minden évből tanulsz valamit. Magadról, arról, mi működik és mi nem, hogy hogyan érdemes felkészülni, mennyit pihenj, mivel töltsd a szabadidőd, hogyan eddz, mennyit eddz, hogy alakítsd az útiterved. Én minden területet próbáltam tökéletesíteni erre az évre, hogy mindent ki tudjak hozni magamból, amit csak lehet. Nehéz elmagyarázni, mi ment végbe a télen, mi történt a fejemben, de valami egyértelműen megváltozott abban, ahogyan a dolgokhoz viszonyulok, és egyáltalán az élethez és a versenyzéshez” – magyarázta a megújult önmagáról Bottas.

Ők tudják, hogy nekik szólt…

Ami a fenti rádiózását illeti, valóban indulatból jött. „Ez csak új kijött. Üdvözletemet küldtem… Ennyi. Őszintén szólva nem terveztem ezt, nem gondolkodtam rajta előre, csak úgy jött magától. Sokan támogatnak, amit nagyon sokra tartok. Mindig vannak hullámhegyek és hullámvölgyek, és ilyenkor derül ki, hogy ki áll melletted igazán. A nehéz időkben a másik oldal erősebb, és nagyon negatívak tudnak lenni. De ez az ő gyengeségük” – magyarázta Bottas.

A címzetteket nem nevezte meg. „Sajnos elég hosszú a lista, de ez van. Biztos vagyok benne, hogy azok, akiknek szólt, tudják, hogy róluk van szó.”

A tavaly kapott kritikákról pedig csak annyit mondott: „Nem állíthatom, hogy nem volt fair a véleményük, mert mindenki azt mond, amit akar. De akikről szó van, talán néha a tükörbe is belenézhetnének, és megkérdezhetnék maguktól, hogy ezt miért csinálják. Részemről már minden rendben.”

Valtteri Bottas (Fotó: MTI/EPA) Valtteri Bottas (Fotó: MTI/EPA)

Szavai is azt mutatják, Bottas számára meghatározó év volt az előző. Az utolsó lökés a megújulás felé. „Nem könnyű egy olyan szezon után, mint a tavalyi, olyan helyzetben, amilyenben voltam. Nagy célokat tűztem magam elé, és elbuktam, messze elmaradtam a várt teljesítménytől. Ez nem könnyű, és őszintém elismerem, kell idő a talpra álláshoz. Még karácsony és újév táján sem éreztem jól magam a bőrömben, de januárral összeszedtem magam, és megerősödtem legbelül” – mesélte a folyamatról.

Növekvő önbizalom, még jobb folytatás?

Bottas eközben az alapszemélyiségét sem vetkőzte le. Rádiós „beintése” mellett továbbra is tudja hozni a szerény és visszafogott karaktert, akit már évek óta ismerünk. Így nem mulasztotta el kiemelni például, hogy sikere elsősorban a csapata érdeme. „Nagyon elégedett vagyok azzal, ahogyan a szezon indult. Elsősorban a csapatunk miatt. Nagyon erős csomagunk van. Másodsorban pedig magam miatt, mert nehéz éven vagyok túl, és ezek után nagyszerű érzés így indítani az új szezont. Már alig várom a folytatást!”

Azt is fontosnak tartja, hogy a Mercedes bizalmát továbbra is töretlenül élvezi. „Ez sokat jelent. Ez csapatmunka, és semmi sem jön ingyen, semmi sem csak egy emberen múlik. Mind megdolgoztunk az eredményért csapatként, az elmúlt években, a télen, a hétvégén. Nagyon büszke vagyok minden egyes csapattagra! Sok arctalan hős van Brackelyben és Brixworthben, akiknek nagyon hálás vagyok.”

Valtteri Bottas (Fotó: XPB) Valtteri Bottas (Fotó: XPB)

Bottastól a nap végi sajtótájékoztatón megkérdezték, versenye során bármikor is felvillant-e az emlékezetében az előző évi Orosz Nagydíj, amelyen csapata Lewis Hamilton elengedésére és a futamgyőzelem átadására szólította föl. „Egyáltalán nem gondoltam rá, és nem is lett volna értelme most hasonlónak. Ez itt egy új szezon, mindenki nulla ponttal indult, és azért vagyunk itt, hogy harcoljunk. Lewis és én is harcolni akarunk idén, egymás ellen, mindenki ellen” – jelezte.

Tiszta lap, újrakezdés, új lendület. Pályafutása 4. győzelme talán az eddigi legfontosabb is volt. A téli fordulat helyességét hirdeti, és erőt adhat neki a folytatásra. „Ebben a sportágban az önbizalom nagyban hozzájárul a jó eredményhez, nagy lökést adhat. Minden évben vannak nehéz időszakok, de én mindig csak a jókra emlékszem, mert azokból merítek erőt. A mai is ilyen.”

Borítókép: Valtteri Bottas (Fotó: MTI/EPA)

További tartalmak