Kirúgott versenyzője lopott pontot a Red Bulltól

Húsz körön keresztül gürizett azért az egyetlen pontért Pierre Gasly, ám üres kézzel tért haza első Red Bull-os futamáról – egy másik Red Bull-versenyző miatt. Csapata még megértő; a neki keresztbe tevő Danyiil Kvjat pedig elégedett.

Danyiil Kvjat és Pierre Gasly (Fotó: Red Bull)

Nem vágott neki vérmes reményekkel az Ausztrál Nagydíjnak a télen a Red Bullhoz előrelépő Pierre Gasly azok után, hogy szombaton csapata eltaktikázta magát, és addig ragaszkodott az egyetlen szett gumin való továbbjutáshoz, hogy versenyzője már a Q1-ben búcsúzott, csak  a 17. rajtkockát szerezve meg. Gaslynak a rajtnál adódtak nehézségei, mivel nem látta a jelzőlámpákat, majd az első kanyarban Carlos Sainzcal és Robert Kubicával is koccant, így helyezésén csak azért javíthatott egy helyet, mert Daniel Ricciardo balesete miatt a boxba kényszerült.


Nagy felzárkózást nem láthattunk a Red Bull-ostól, a kevés előzési lehetőség kifogott rajta, így hiába volt gumielőnyben a futam hajrájában, képtelen volt túljutni a korábbi Red Bull-os Danyiil Kvjaton, aki az utolsó 20 körben hősiesen maga mögött tartotta őt. „Tudtuk, hogy ezen a pályán a tizenhetedik rajthelyről nehéz lesz a legjobb tízbe kerülni. Tavaly csak négy előzés volt az egész versenyen, és nem tudom, mennyivel volt több idén. Mindent megpróbáltam, de sajnos nem sikerült a pontszerzés” – magyarázta Gasly. „Az első szárnyam elkapott pár törmeléket. Aztán DRS-es csoportba kerültem, és hiába használtam a DRS-t, nem tudtam utolérni a Toro Rossókat. Nagyon jó volt a végsebességük egész hétvégén.”


Hogy a nagy előző hírében álló Max Verstappen mennyivel boldogult volna jobban a helyzetében, azt sosem fogjuk megtudni, a Red Bull csapatfőnöke mindenesetre nem kárhoztatta új versenyzőjét az elmaradt manőver és pontszerzés miatt. „A Toro Rosso nagyon gyors volt az egyenesekben. Talán mert kevesebb leszorítóerővel mentek, mint mi. És még sajnos az sem volt elég, hogy mi a puhább gumin voltunk. Ettől függetlenül szerintem jó versenyt futott, szépen előrekapaszkodott, ezen a pályán pedig nagyon nehéz előzni” – mentegette Gaslyt Christian Horner.
Pierre Gasly (Fotó: XPB) Pierre Gasly (Fotó: XPB)


Bár a fiatal tehetség a téli teszteken kétszer is összetörte az autót, és egyelőre az időmérőn és a versenyen is messze elmaradt attól az eredménytől amire az autója papíron képes, Horner szerint egyelőre nincs mitől tartania, türelmesek vele. „Még az elején vagyunk. A Forma–1-ben mindig van nyomás, de szerintem jól versenyzett. Egyszerűen egy sima hétvégére van szüksége. Jól építkezett ezen a hétvégén, jók a visszajelzései, és tudjuk róla, hogy gyors. Adjunk egy kis időt a kölyöknek, és előbb-utóbb jó lesz!”


Gasly egyébként nem az első Red Bull-újonc, aki pontszerzés nélkül kezdte pályafutását az osztrákoknál. Korábban Mark Webbernek, Sebastian Vettelnek, Daniel Ricciardónak és Danyiil Kvjatnak sem sikerült pontzónába kerülnie az első versenyén a csapattal.Kvjat: nem elégtétel, csak elégedettség


A mostani futamnak Red Bull-os szempontból külön pikantériája volt, hogy az első csapat új versenyzőjének éppen egy korábbi versenyzőjük, a Toro Rossóval egy év kihagyás után visszatérő Danyiil Kvjat tört borsot az orra alá. Az orosz szombaton csalódott volt a Q2-es búcsúja és az Alexander Albontól elszenvedett veresége miatt, melyben Sebastian Vettel kicsúszása is közrejátszott, vasárnap viszont megmutatta, miért szavazott neki már sokadszorra is bizalmat Helmut Marko tanácsadó. Kvjat szinte az egész versenyt végigharcolta, a Lance Stroll támadása közben történt kicsúszását leszámítva nem hibázott, jól bírta a nyomást.


„Nem volt egy egyszerű küzdelem! Az egyik legnehezebben megszerzett pontom volt ez. Az elsőtől az ötvennyolcadik körig harcoltam, folyamatosan vagy az előttem haladóval, vagy a mögöttem haladóval vívtunk. Fárasztó verseny volt, minden volt rajta, de már semmi sem ijeszt meg engem” – értékelt Kvjat.
Danyiil Kvjat (Fotó: Red Bull) Danyiil Kvjat (Fotó: Red Bull)


„Elégedetté tett, hogy sikerült egy gyorsabb autót szinte az egész versenyen magam mögött tartanom. Nem volt könnyű. De gyorsak voltunk, többeket is utolértünk. A futam végén előre és hátra is kellett figyelnem egyszerre. Nehéz helyzet volt, de jó érzés ponttal zárni egy ilyen versenyt” – tette hozzá boldogan az orosz, aki saját elmondása szerint úgy küzdött a melbourne-i délutánon, „mint az állat”.


Bár extra motivációt is jelenthetett volna számára, hogy az őt 2016-ban év közben kirúgó Red Bullt kellett legyőznie, valamint egy olyan versenyzőt, akinek autójában most ő is ülhetne, Kvjat nem emelte ilyen szintre e csatájukat. „Nos, igen. Én már elveszítettem azt az autót, amiben most ő ült… De nem, mindenekelőtt nem akartunk ütközni úgy, hogy gyakorlatilag egy csapat vagyunk. Szoros volt, de mindig hagytam elég helyet. Az utolsó körökben is keményen nyomta, és a lágy gumikon volt. Őszintén szólva nem hittem volna, hogy magam mögött fogon tudni tartani, de miután körről körre nagyon közel láttam magamhoz, egy idő után elkezdett szenvedni. Párszor rá is csuktam az ajtót. Nagy megelégedéssel töltött el ez a csata.”


Az pedig, hogy újra a Forma–1-ben száguldhat, boldoggá teszi. A múltat már lezárta, helyette előre tekint. „Egyszerűen csak frissességet érzek. Ez egy remek lehetőség arra, hogy jobb versenyző és jobb személyiség legyek. Ezen vagyok. Az időmérőben sokat hagytam benne, a Q3 elérhető lett volna számomra. De ez egy jó lecke, tanulni fogok belőle, és legközelebb jobb leszek” – ígérte a folytatásra.